נעים בשטח
ויניפדיה
מאמרים ודעות
יינות ישראל
כתבות מהעולם
ביקורת מסעדות
אלכוהול
תערוכת קוניאקים
פסטיבל DRINKS
פסטיבל-cocktails
חג היין
בציר הזמן
TerraVino
פסטיבל White
יקב אשרה
איש הענבים
ביקורת מסעדות
ביקור ביקב
טיולים
טעימות יין
טעימות אלכוהול
נעים בשטח
על סדר היום
יין
יקב ישראל
(0) הצג תוצאות
בית הספר ליין
3146
פרסומות...
איפה...?
אזורי יין חבויים בגלובוס
מאת: גבע מאיר
פורסם ב 26.02.2017

גלובוסנו החביב מלא הפתעות, סודות ופינות חבויות בכל תחומי חיינו. הנה יגעתי מעט ומצאתי הרבה מאלה בעולם היין, הפעם אזורים צנועים, שקטים, ממש חבויים מעין ומאוזן גם מפתיעים קצת ולא רק קצת. מדגם מהיבשות:

אסיה

יפן – לא רק סאקה

מסדר הנזירים הישועים זוקף לזכותו את תחילתה של תעשיית יין כבר במאה ה 16. אלא שבמשך הדורות התאימה האומה היפנית את היין לטעמיה ולמגוון הקולינרי העצום שלה והיינות היום, איך לאמר, לא בדיוק תואמים את החייך היינני הנוהג במערב. בעיקר לבן מתוק העשוי מזנים מקומיים בעלי קליפה וורדרדה. ב 2009 הקימו 15 יקבים מאזור היין העיקרי Yamanashi Prefecture את ארגון היין Koshu Of Japan – KOJ לקידום היין היפני ושיווקו בעולם. בשנים האחרונות החלו יצרנים אחדים לייצר יין לבן עדין ומינרלי, המתאים מאד לארוחות הסושי היפני.

תאילנד – לא רק טום יאם
הבעיה – מזג אויר נוראי לגידול גפן, חום ולחות וגשמים אינסופיים. הפתרון – כרמים עם תעלות מים בין השורות, היוצרות מיקרו-אקלים כנגד החום הכבד ומעין 'כרם צף' המאפשר, כך מסתבר, ליקב העיקרי Siam Winery לייצר 300,000 בקבוקים לשנה, תחת התווית של Monsoon Valley. התנהלות היקב מעניינת – הוא שולח באופן סדיר את אנשיו להתמחויות באירופה ומעודד שתיית יין מתאים לקולינריה המקומית הענקית, ממאכלים חריפים ועד למתוקים.

מיאנמר (בורמה) – לא רק תה בורמזי
גם כאן מתמודדים כנגד האקלים, בעיקר שני יקבים עיקריים - Red Mountain Estate ו Myanmar Vineyard. "יינות קו הרוחב החדש", כפי שהם מנסים לשווק, מנוהלים על ידי צרפתים ומגדלים כרמים של סוביניון בלאן וסירה באדמות גיריות בגובה 1,000 מטר. בשכנות, מאיימת סין עם ההשקעות שלה בענף, אבל המומחים האירופים בוטחים בעתיד היין הבורמזי.

הודו – לא רק צ'אי
היסטורית, טוענים לגידולי גפן כבר בתקופת הברונזה, אבל רק בשנות ה 80 החלו יזמים אחדים בייצור יין וכיום ישנם כ 40 יקבים פעילים. הקושי רב, היינות ההודים כמו Ritu Viognier וגם הסירה זכו לראשונה, השנה, לרשמי טעימה חיוביים למדי באנגליה. הודו הענקית כוללת לא מעט אזורים פוטנציאליים טובים לכרמים איכותיים, אלא שהמסורת ההינדית מזה ומיסים על אלכוהול מזה, מונעים התפתחות משמעותית. לכן, תקוות הענף הינה הייצוא ורק השנה דומה שנשבר מחסום האיכות והיינות נמצאים באירופה. ימים יגידו, אבל הפוטנציאל העצום קיים ו Sula Vineyards ממשיך ומתקדם בחשיפה באירופה. עיתונאי היין של היו-יורק טיימס Florence Fabricant כינה את אזור היין במדינת Maharashtra, שבו גם יקב עיקרי בשם Nashik בשם המחייב - "Napa of India". היינות העיקריים הם שנין בלאן וממסכי סירה. יינות של Sula ושל Chateau Indage נמכרים כבר באתרי האינטרנט.

נו, וסין הענקית – לא רק תה ואורז ומה לא, בעצם

עידן בר אולפן הזכיר בכתבה נרחבת ב Decanter שסקרה את כל מכמני התעשייה בסין. הנה כאן תמצית מתאימה לכתבה הזו.

אזורי היין הנסקרים הם: Shandong Province, Beijing, Tianjin, ShanxiShaanxi, Jilin, Xinjiang Uyghur ... רוצים עוד? קראו. בקצרה, ישנה היסטוריה של ייצור יין גם בסין. הטענות הארכיאולוגיות קובעות כי ישנם מאובני גפן של הזן הרומאי הקדום Vitis Romanetii Roman Du Caill ex Planch באזור Linqu מאז 26 מיליון שנה, לא פחות! בשירה שנכתבה בשנים 1,600 עד 1,000 לפני הספירה בשושלת Shang Dynasty מוזכר יין, כך שאין למעשה ויכוח על המהות - היה יין בסין "מאז ומתמיד" לכל דבר ועניין, אבל לא ממשפחת Vitis vinifera, מה לעשות. היו כנראה משפחות סיניות-רומאיות מוצלחות מספיק לזמנן.

בעת המודרנית הסינים מציינים את שנת 1949 כ"קו המשווה" של המעבר לתעשיית יין מודרנית. 

שנות ה 50-60 הביאו לנטיעות זנים מזרח אירופיים, אבל שנות ה-70 הביאו איתן את הנגישות למערב, על הזנים הידועים לכל. שנות ה 80 כבר אופיינו בכניסה ממשלתית מסיבית (סין כמו סין, כן?) שהתבטאה בין היתר בפתיחת הייבוא, הקמת החברה הממשלתית ליין Great Wall Wine Company, China National Research Institute of Food and Fermentation Industries. שנות ה 80 כבר מביאות פעילות מסיבית יותר והנטיעות מביאות לשטח גפנים כולל של כ 665,610 ha ב 2012. אמנם ל 1.3 מיליארד נפש בלבד, אבל בכל אופן הקצב יפה! עדיין מדובר במצב של התפתחות מתמדת, אבל ההיקף גדל ועמו גם העיסוק במחקר החקלאי והיינני כך שהעתיד בהחלט נראה טוב בעיני הסינים. בד בבד מתקיימות בסין הרבה מאד תערוכות וכינוסי יין בינלאומיים ומתבצעות רכישות של יקבים באירופה על מנת לקדם את התעשייה. שימו לב לסין, זה נכון לכל ענף וגם ליין!

אירופה

הולנד – לא רק בירה

אולי זה לא יאומן, אבל יותר מ 100 יקבים פעילים בארץ השטוחה ומייצרים כמעט 1,000,000 ליטר של לבנים ואדומים! ההתאמה לאקלים הקר הביאה נטיעות של פינו בלאן, פינו גרי ושרדונה ושל זנים ייחודיים לארץ קרה כמו Regent, Cabernet Cantor, Pinotin, Riesel, Cabernet Blanc. יפה למדי כשזוכרים כי הולנד נמחצת על ידי שתי מעצמות יין – צרפת וגרמניה וקרקעותיה בעיקר קרות ולחות מאד. ההולנדים טובים מאד בהתאמות והם הביאו זנים מתאימים מאוסטריה וגרמניה כמו Johanniter ו Solaris שמזה כעשרים שנים מניבים יפה ומפרנסים את ייצור היינות המקומיים. הקושי העיקרי הוא כמובן השיווק. אמנם כרמי הגבעות הצנועות של Maastricht מספרים על כרמים מזמן הרומאים, אבל מנפקות היום גם יינות פינו נואר, ריזלינג ו Müller-Thürgau (כן, מסתבר שיש חיה כזו).

שבדיה – לא רק אבסולוט
ישנן מדינות אחדות הטוענות לגידול גפן הצפוני ביותר בעולם: גרמניה, לטביה, אבל מעבר לקו הרוחב 50-52ºN המכונה "הפלאי", בשבדיה, ליד העיר Flen – כ 100 ק"מ מערבית לשטוקהולם, ממוקם יקב בקו 59º N המייצר יינות Solaris לבנים ו Rondo אדומים. אז היכן הבעיה? לא תאמינו, רשת המכירות של משקאות אלכוהוליים בשבדיה הינה בבעלות המדינה (!) וליקבים אין רישיון למכור שם! היינות נמכרים רק במסעדות היקב! נו, מה תגידו? שבדיה!

צרפת – לא רק בורדו

Jura, רשמו את השם. אנשי יין תוהים כיצד זה ש"התכשיט הזה" כל כך מואפל ונחבא? האזור שמגדל כרמים מאז ימי הביניים סבל דרמטית בתקופת הפילוקסרה ומשטח של 200,000 דונם נותרו היום כ 16,000 דונם בלבד. מה בכל זאת נודע באזור Jura? זהו מחוז הולדתו של אחד מגדולי המדענים, לואי פסטר. הקשר ליין? לפסטר, שידע דבר אחד או יותר על מה שטוב לבריאות, היה כרם ליד בירת המחוז Arbois. כיום, מרבית השוק של Jura נשלט על ידי הענק המקומי Henri Maire, שמשווק 50% מיינות האזור ישירות לבתי הצרכנים (!). 50% האחרים מיוצרים על ידי יצרנים משפחתיים קטנים ואף קטנטנים.

השרדונה נטוע באדמות גיריות המתוארכות לתקופת היורה (שלפני יותר מ 150 מיליון שנים...) והוא מהווה 45% מיינות Jura. השרדונה משמש גם ליינות מבעבעים מצויינים - Cremant. כ 10% זה פינו נואר והשאר סוביניון בלאן ואחרים. האזור צנוע, היינות נמכרים במחירים שפויים-מינוס, במטבע שלנו כ 40 ₪ למבעבע, כ 80 ₪ לשרדונה בסדרה Arbois שמזמין Marks & Spencer.

ספרד – לא רק ריוחה
אזור Somontano הוא רצועת הרים ושיפולים בצפון-מזרח ספרד, הרצוף בנופים מדהימים וסובל/נהנה מהבדלי אקלים וטרואר קיצוניים בין חלקיו. בחלוקה הספרדית, הוא שייך לפרובינציה Huesca, שהיא חלק מאזור Aragon. בירת האזור היא Barbastro, כ 440 ק"מ צפון-מזרח למדריד. ומה העניין ביין? מרבית השוק נשלט על ידי יצרן השרי הגדול Gonzalez Byass שהשקיע רבות באזור החל מ 2008. הזנים השולטים לא מזכירים כמעט במאומה את אזורי היין הנודעים של ספרד והינם שרדונה, ריזלינג, גוורצטרמינר, מרלו, סירה, פינו נואר וגם גרנאש. אין ספק שניחוח צפוני כבר עולה באפכם, לא ריוחה ולא ריברה דל דוארו. 

מקצת הכרמים באזור הם בני כ 70 שנה והמבינים שם טוענים שהיין נפלא בהתאם לוותק הזה.

ארה"ב

Santa Rosa – לא רק נאפה

אנשי יין שונים מכנים את Santa Rosa 'אזור היין הסודי ביותר בארה"ב'. רק 35 דקות נסיעה צפונה מ Calistoga שבצפון עמק הנאפה, 20 דקות צפונה מ Healdsburg, Sonoma . איך 'סודי'? הנה התגליות של חוקרי היין האמריקאים. 'אל תעצרו סתם בכל יקב בנאפה, או בסונומה' הם אומרים, 'שמרו את הטוב ביותר ל... התחלה!' הנה, as-is לרשותכם:

• Siduri Wines, an approachable and unpretentious winery housed in a warehouse — with a cult following among pinot enthusiasts

• Matanzas Creek, located on a hillside overlooking vineyards and acres of lavender fields, and known best for its sauvignon blanc

• Balletto Vineyards, best known for its pinot noir, also produces award-winning chardonnay

• Paradise Ridge Winery features life-size sculptures and artwork throughout the grounds, plus panoramic vineyard views from the outdoor tasting bar

• Romililly Wines, has a new tasting room in one of Historic Railroad Square’s oldest buildings

• Korbel Champagne Cellars, 30 minutes west of Santa Rosa in Guerneville, is a rare champagne producer in the area — plus it features a stocked deli for wine-country picnics

• Francis Ford Coppola, located 30 minutes north in Geyserville, features movie memorabilia from the famed director, not to mention award-winning wines

דרום אמריקה

ברזיל – לא רק קפה וכדורגל

ברזיל ויין? אולי צ'ילה, ארגנטינה? לא? לא! על הרדאר היינני עולה בשנים האחרונות יין מארץ הקרנבל והסמבה. Rio Grande do Sul הוא אזור יין אי-שם עמוק בדרום הברזילי. מהגרים מאיטליה נטעו כרמים עם זנים איטלקיים מתאימים לאזור, כמו ברברה, במאה ה 19 ויודעי יין טוענים כי יינות ברזיל הנוכחיים – בעיקר ה espumante המבעבע, טובים למדי וסודיים לא פחות, משום שהם ממש מחוץ למפת התיירות. יקבים גדולים ויפים כמו Vinicola Salton, Cave de Pedra ויקב בוטיק בשם Angheben בהחלט 'מספקים את הסחורה', גם בהיותם מצויינים עם המטבח האיטלקי השולט שם עדיין.

ונצואלה – לא רק צ'אבס (זצ"ל)
על ונצואלה אומרים שאם תתקע גפרור באדמה הוא יתחיל לצמוח. הקרקעות שם מניבות כל דבר, אבל המשטר הסוציאליסטי של צ'אבס וחבורתו הרסו את המדינה. יין? אולי לא משמעותי עדיין, אבל ישנם יקבים עקשניים שעם הזמן יצליחו כנראה לפתח את הענף, משום שכמו בכל אמריקה הלטינית האוכלוסיה שותה ואוכלת כמו שצריך. "במקום בו יש רצון – יש גם דרך" אומר הפתגם הוונצואלי ו Bodegas Pomar שהוא השחקן הראשי בענף אמנם פועל. הוא מייצר 1,000,000 בקבוקים לשנה. היקב נמצא 450 ק"מ מהבירה קראקס, באזור ללא חורף, המניב שני בצירים בשנה! כלומר, הכמות איננה הבעיה של היין שם, אלא הפיתוח והשינוי התרבותי למעבר מרום ליין באיכות הנדרשת. היקב אופטימי וממשיך לייצר פטיט וורדו, סירה, טמפרנייו, ממסכים שלהם וגם יין מבעבע.

Pomar Reserva
Petit Verdot: 60%
Syrah: 30%
Tempranillo: 20%
Grado alcohólico: 13°GL.

מכסיקו – לא רק טקילה
בעמק Guadalupe שבצפון מכסיקו, בתוך החבל הגדול Baja California (קליפורניה תחתית) נטעו כרמי יין כבר במאה ה 16, אך רק באמצע המאה הקודמת חזר הייצור לחיים מחודשים, ככל הנראה בדחיפה של קהילה פציפיסטית בשם Molokans. היום, ישנם שם יינות אדומים בעלי גוף מלא ואפופי תבלון. דוגמא: Balche Cero 2007, עשוי 100% נביולו; ואחיו העשויים 100% סירה, זינפנדל, קב"ס, טמפרניו, סוביניון בלאן, גרנאש, מרלו. הסדרה יפה, נותר לראות מה יהיה בעתיד.

מקומות אחרים

מצרים – לא רק פירמידות

בשכנתנו הענקית מייצרים כ 2,000,000 ליטרים של יין בשנה. 75% מהאוכלוסיה מוגדרת כמוסלמית שאינה שותה יין והיתר שותה בעיקר תוצרת של שלושה יצרנים עיקריים: Gianaclis, Chateau Des Reves, Obelisk. הזנים העיקריים הם פינו בלאן וקב"ס וגם יינות מבעבעים. הנה דוגמאות:
NV Obelisk "Aida" Cuvee Brut Sparkling Wine
2004 Gianaclis "Chateau Grand Marquis" Pinot Blanc
2004 Gianaclis Rubis d'Egypte Rose
2004 Obelisk "Rosetta" Rose
2004 Gianaclis "Chateau Grand Marquis" Rose

כל אלה ואחרים לא זכו להערכה גדולה, בלשון המעטה. אבל הנה יין קצת אחר:

Château Grand Marquis Organic, Jardin du Nil - Red
Tasting notes: Complex smooth full-bodied with a dominant note of blueberry and liquorice. complex aroma of small, black, ripe berries and iris flowers. Grapes - A blend of Cabernet-Sauvignon, Merlot and Syrah
Alcohol - Content 12.5% vol

Cape Verde – לא רק געש וולקני
הארכיפלג הוולקני שוכן בים, 650 ק"מ ממערב לסנגל והיה בשליטה של פורטוגל החל מהמאה ה 15. הכרמים נטועים בעיקר באי Fogo (אש, בפורטוגזית) מהזנים קב"ס, מוסקט, טוריגה נסיונאל, טמפרניו. הנטיעות הראשונות מיוחסות לאריסטוקרט צרפתי בשם Montrond שהוגלה מהמולדת והיה בדרכו לברזיל. הוא התנחל ב Fogo וייצר בתחילה יין אדום מתוק בשם Manecom. היום, באי הנמצא קרוב לקו המשווה ב 14°Nמגדלים כרמים בגובה 1,500 מ' שתנובתם מעובדת ביקב קואופרטיבי, בעיקר ממסכים של Aleatico, Tempranillo, Muscat, Touriga Nacional .

לסיכום: מה אומרים? לא רק במחוזותינו. יש יין באזורים חבויים, נסתרים מהיומיום שלנו. נעים לגלות, נקווה שנעים לטעום!

אירועים קרובים
בית פתוח: יבואנים קטנים של יינות גדולים | 2024
28-03-2024 17:00
יום חמישי 28.03.2024 בין השעות 17:00-23:00 // יום שישי 29.03.2024 בין השעות 10:00-16:00
x
משתמש קיים - נא התחבר
התחברות לאתר איש הענבים תאפשר לכם להינות ממגוון השירותים המוצעים בו.
כמה זה 4 + 6 ?
לקוח חדש
שחזור סיסמא
משתמש חדש - נא הרשם
לאחר הרישום תשלח אליכם הסיסמא למייל שהזנתם.

לחצו כאן לחזרה להתחברות
שיחזור סיסמא
לאחר הזנת כתובת המייל ישלח אליכם לינק לשיחזור סיסמא
לחצו כאן לחזרה להתחברות