נעים בשטח
ויניפדיה
מאמרים ודעות
יינות ישראל
כתבות מהעולם
ביקורת מסעדות
אלכוהול
תערוכת קוניאקים
פסטיבל DRINKS
פסטיבל-cocktails
חג היין
בציר הזמן
TerraVino
פסטיבל White
יקב אשרה
איש הענבים
ביקורת מסעדות
ביקור ביקב
טיולים
טעימות יין
טעימות אלכוהול
נעים בשטח
על סדר היום
יין
יקב ישראל
(0) הצג תוצאות
בית הספר ליין
2414
פרסומות...
כשבכחוס שוחה להנאתו ביין פרנקוני
ביושבה לה טניה בוירצבורג שבגרמניה, נולדה ההחלטה להביא יינות פרנקונים לישראל. מה הם יינות פרנקונים? האם טניה תצליח להפוך את הבקבוק הירוק למותג גם בישראל? ובעיקר למה?
מאת: קלייטמן קובי
פורסם ב 01.06.2017

טניה קרונהאוז חיה שנתיים וחצי בוירצבורג (Würzburg), בירת מדינת בוואריה שבגרמניה. בזמן שבעלה עמל על עבודת פוסט דוקטורט, היא לקחה פסק זמן מעיסוקה בתחום ההיי טק ושינסה מותניה אל הטירות המופלאות של האזור, בלוויית אוכל טוב וטעימות יין, הרבה יין ובעיקר לבן. חזרתה לישראל לפני קצת יותר משנה לוותה בהסבת מקצוע אמיתית – מהיי טק ללאו טק, מרעיונות טובים במחשב לרעיונות מהנים יותר בבקבוק.

קרונהאוז מספרת שתמיד אהבה יין, אולם טיוליה באזור מגוריה החדש חשפו בפניה עולם שלם של יינות לבנים גרמניים או נכון יותר, יינות פרנקונים. פתיחת עסק המייבא יין לישראל אינה דבר פשוט. לצד קשיי ה"קליטה" בישראל של יינות שונים, שמראה בקבוקיהם גם שונה, התגלתה בעיית יבוא אמיתית. לטענתה, היינות מהאזור אינם מיוצאים כמעט. רצונה לייבא יינות של קואופרטיב המהווה התאגדות של מספר יקבים קטנים, עם כמות מוגבלת לייצוא היווה אתגר אשר הוליד מסע שכנועים בן חצי שנה.

מבדיקה שערכתי, אכן לא פשוט לייבא יינות פרנקונים. בתערוכת ProWein המפורסמת מתוך יותר מ 700 מציגים גרמנים, רק 40 הציגו יינות פרנקונים (כ 5%). על פי אתר גרמני המתמחה ביינות קואופרטיבים כמו Kitzingen וקואופרטיבים קטנים יותר מייצרים ומשווקים כ 40% מיינות האזור ואילו יתר היצרנים נמצאים בידיים פרטיות. יצוא יין הוא גורם מינורי באזור פרנקוניה. ארבע מתוך חמישה בקבוקים של יין פרנקוני נצרכים ברדיוס של 250 ק"מ מאזור הייצור שלהם.

מדוע אינך מספרת שאת מייבאת יינות גרמנים, אלא פרנקונים?
"אני אומרת לפעמים שהיינות גרמנים, אבל אז התגובה המיידית היא – זה עוד ריזלינג". אז למרבה ההפתעה בקטלוג היינות של .Franconia wines & co יש רק ריזלינג אחד ולצידו זנים האופייניים למחוז פרנקוניה ואינם מוכרים בישראל כמעט או בכלל, למשל: מולר טורגאו (Müller Thurgau), בכחוס (Bacchus), שוורבה (Scheurebe). "עבור מביני עניין, היינות מעוררים סקרנות ואחרים מתאהבים לאחר טעימת היינות".

קצת על האזור: פרנקוניה מצויה באזור בוואריה שבגרמניה, מזרחית לעיר פרנקפורט. לפי דוח DWI מ 2013-14 שטח כרמי היין בפרנקוניה פרוס על פני 61,250 דונם קרקע ומתנהלים בה 23 כרמים קולקטיבים ו 200 כרמים בידיים פרטיות. מרבית זני הענבים המגודלים באזור זה לבנים ובשיעור של 85.6% נכון לשנת 2003. בין הזנים הלבנים שכבר הזכרנו Müller-Thurgau הוא הנפוץ ביותר, אחריו סילבנר, בככוס ובכמויות קטנות יותר Kerner, ריזלינג, Spätburgunder, Scheurebe וכמות קטנה של Rieslaner.

שיווק יין פרנקוני וכמה זה עולה לנו?
עד כה שיווקה קרונהאוז את יינותיה מחיפה, אולם היא מתחילה בהפצתם בתל אביב בתקווה שיהיה עבורם שוק צרכני גדול יותר וכן משווקת את היינות בשיווק ישיר. ככל יבואן קטן של יין, קרונהאוז חווה קשיים לא קטנים בכניסה לשוק המוסדי (מסעדות), הכניסה לשוק הינה תהליך המצריך משאבים רבים, הדרכה והתמודדות עם יבואנים גדולים ודורסניים המוציאים את היינות לאחר שכבר נקלטו במסעדה זו או אחרת.

מחירי היינות לצרכן בסדרה הבסיסית הם 69 ₪ לבקבוק למעט יין אחד מסדרה גבוהה יותר הנמכר ב 95 ₪ ומבעבע במחיר מעט גבוה יותר. צורתם של הבקבוקים אופיינית לאזור ועל אף יופיים יכולים להרתיע מעט את אלו מכם שאינם סקרנים מספיק, או מוותרים על טעימה של משהו שונה שטרם הכרתם, צורתם פחוסה, נמוכה וצבעם ירוק. איך אומרים? אל תסתכלו בקנקן אלא טעמו את מה שבתוכו.

לדבריה של קרונהאוז היא החליטה להביא את היינות לישראל דווקא בגלל השוני מהבקבוק ועד לזנים המיוחדים כמו גם התאמתם למטבח הישראלי הקיצי ברוב ימות השנה.

אומר בהכללה גסה שצבעם של מרבית היינות שטעמתי זהוב, ריחותיהם מאופיינים בהרבה פירות קיץ לבנים, הנעים מאפרסק ועד אנונה, יבשים ועם חומצה בינונית-גבוהה. יין בכחוס 2015 שונה מעט היות ואינו יבש לחלוטין ומציג אף טרופי, אגסי ואפרסקי וטעמו מלא פרי, תוסס מעט מאוד. יין כיפי. גם הסילבנר המשמש ליין תוסס בקטלוג של קרונהאוז (יש גם יבש שאינו תוסס) שונה, על אף שאם לבחור בין שמפניה ובין היין הזה, השמפניה עדיין עדיפה, ובכל זאת זהו יין חביב. ריזלינג 2014 היה מאכזב מעט בהשוואה ליינות ריזלינג גרמנים. היין המרשים ביותר מבחינת נפחו ורבדיו היה זה העשוי מהזן Scheurebe  שהציג באף פרחים לבנים עדינים ובפה מרירות נעימה, גוף שמנוני וטעמים המשתנים לאורך זמן.

נכון, אין מדובר ביינות הגרמנים מהשורה הראשונה אותם יש קושי לייבא לארץ, אבל זהו אחד הדוכנים שבלטו בפסטיבל White ולו בשביל הסקרנות, הטעמים, החידוש וכמובן בשביל לשמוע על חוויותיה של קרונהאוז בארץ הטירות והירוק האינסופי.

אירועים קרובים
בית פתוח: יבואנים קטנים של יינות גדולים | 2024
29-03-2024 10:00
יום חמישי 28.03.2024 בין השעות 17:00-23:00 // יום שישי 29.03.2024 בין השעות 10:00-16:00
x
משתמש קיים - נא התחבר
התחברות לאתר איש הענבים תאפשר לכם להינות ממגוון השירותים המוצעים בו.
כמה זה 8 + 2 ?
לקוח חדש
שחזור סיסמא
משתמש חדש - נא הרשם
לאחר הרישום תשלח אליכם הסיסמא למייל שהזנתם.

לחצו כאן לחזרה להתחברות
שיחזור סיסמא
לאחר הזנת כתובת המייל ישלח אליכם לינק לשיחזור סיסמא
לחצו כאן לחזרה להתחברות