התערוכה העולמית של יינות בצובר (World Bulk Wine Exhibition) – התערוכה הגדולה ביותר מסוגה, אשר התקיימה באמסטרדם בסוף חודש נובמבר 2018, שימשה אכסניה לדיון מעניין בנושא ההתחממות הגלובלית, שינויי האקלים, והשפעתם על גידול גפן היין ברחבי העולם. לדיון התכנסו שלושה מומחים עולמיים בנושא שינויי האקלים, המתמחים בהשפעותיו על גפן היין: Greg Jones – מנהל מכון Evenstad ללימוד יין שב Linfield College באורגון ארה"ב; פרופסור Enrico Peterlungen מאוניברסיטת אודינה שבאיטליה; ופרופ' Jose Ramon Lisarrague מן האוניברסיטה הטכנית במדריד. אתר winebusiness.com מביא את תקציר הסימפוזיון.
נקודת המוצא המוסכמת על המומחים, היא שהעולם כיום חם יותר מאשר בכל עת אחרת שבה נערכו מדידות טמפרטורה וסביר ביותר שאותה התחממות תמשך. שינויים באקלים הפכו ב 15 עד 25 השנים האחרונות לתכופים הרבה יותר, לעומת 100 השנים שקדמו לכך, עם מעברים קיצוניים יותר, שיאים של קיצוניות ועוצמה הולכת וגוברת. המודלים חוזים שמגמה זו תימשך, לצד העלייה המתמדת בטמפרטורות.
כתוצאה מן המצב, חווים אזורי יין רבים שינויים לא רק באקלים, אלא גם בתופעות הכרוכות בשינויי אקלים מתמשכים, כמו למשל: שינויים בלחות הקרקע וכתוצאה מכך במליחותה; עקות בצורת הפוגעות בכמויות ובאיכות הפרי; גלי חום; הנצה מוקדמת יותר, המגבירה את הסיכון לפגיעה עקב קרה; לחות גבוהה יותר המביאה עמה יותר מחלות; וכן מכות ברד הפוגעות בפרחים ובפרי.
גרג ג'ונס מאורגון ארה"ב דיבר בעיקר על ההבשלה המוקדמת והסביר שכל עלייה של מעלה אחת, מקדימה את ההבשלה בחמישה עד עשרה ימים. מצב זה מגביר את הקושי במציאת נקודת האיזון בין ההבשלה הסוכרית לבין ההבשלה הפנולית ומקשה על המגדלים "לבצור בזמן". אזורים רבים כבר חווים תנאים שעל פי המודלים עתידים להיות ממוצעים בשנת 2050. מה שלא ברור, הוא האם אפשרי הדבר שהמודלים טועים ואנחנו למעשה כבר נמצאים שם? ג'ונס אינו צופה שוני בכמות היין שייוצר בעתיד, אך בהחלט סבור כי צפויים שינויי איכות באזורי גידול רבים. ניתן לצפות שהקיצוניות תגבר, אך עדיין לא ניתן לנבא בדיוק אילו שינויים יחולו.
פרופ' פרטלונגן מאודינה שבאיטליה הרחיב בנושא מחלות הגפן. לדבריו, הבציר בצפון מזרח איטליה מתרחש כיום בממוצע כעשרה ימים מוקדם יותר מאשר לפני עשרים שנה. זאת לצד עליה מתמשכת בטמפרטורות ויותר ימי מעלה. כמות הגשמים אמנם לא השתנתה ואולם הם יורדים על פני פחות ימי גשם. מתרבים המקרים של גלי גשם חזקים וממושכים וזו מהווה בעיה אמיתית לענף. עליית הלחות לצד מעלות חום גבוהות יותר, מביאות עמם לחות יתרה וזו מביאה עמה יותר מקרי פגיעה של קימחון.
איך מתמודדים עם כל אלו? על כך הרחיבו בדיון שני הפרופסורים – פרטלונגן וליסאראג. ראשית, כל אזור יין יידרש לאתר או להרכיב זנים היודעים להתמודד טוב יותר עם הבעיות אשר יתעוררו בתחומו. אוניברסיטת אודינה כבר החלה לעסוק בכך, והיא מפעילה תכנית לחיפוש זנים וקלונים עמידים בפני קימחון, תוך שימוש בדוגמאות המובאות מגרמניה, הונגריה וצרפת.
שינויים יידרשו באזורים השונים גם באופן ניהול נוף הגפן, משטר המים וההשקיה, הטיפול בקרקע, כיווני וצפיפות השורות, גיזום, ובאזורים רבים גם שימוש באמצעי הצללה. המומחים, היצרנים והמגדלים בעולם אינם אדישים למצב ולצד המחקרים הרבים, מתקיימים כיום גם כנסים ומפגשים העוסקים בהשפעת שינויי האקלים על ייצור היין בעולם. בחודש מרץ הקרוב צפוי להתקיים בעיר פורטו שבפורטוגל כנס גדול בן יומיים, בנושא פתרונות לתעשיית היין לנוכח שינויי האקלים. הדובר המרכזי בכנס יהיה אל גור, סגן נשיא ארה"ב לשעבר ואחד הדמויות הבולטות בעולם מבין העוסקים בהתחממות הגלובלית, שינויי האקלים הצפויים בגינה וההתמודדות עמם. הדובר המרכזי בכנס פורטו של השנה שעברה היה נשיא ארה"ב לשעבר ברק אובמה. במהלך הכנס עתיד גם להיחתם "פרוטוקול פורטו", הסכם בינלאומי לאימוץ וקידום עקרונות וצעדים אשר גובשו בוועידות הפסגה השונות שהתקיימו ברחבי העולם בנושא ההתחממות הגלובלית והשלכותיה.