נעים בשטח
ויניפדיה
מאמרים ודעות
יינות ישראל
כתבות מהעולם
ביקורת מסעדות
אלכוהול
תערוכת קוניאקים
פסטיבל DRINKS
פסטיבל-cocktails
חג היין
בציר הזמן
TerraVino
פסטיבל White
יקב אשרה
איש הענבים
ביקורת מסעדות
ביקור ביקב
טיולים
טעימות יין
טעימות אלכוהול
נעים בשטח
על סדר היום
יין
יקב ישראל
(0) הצג תוצאות
בית הספר ליין
2025
פרסומות...
ספר השיאים של הגפן
בת כמה הגפן הזקנה ביותר? באיזה גובה נטועה הגפן הגבוהה ביותר? הנה כמה שיאים שלא תמצאו בספר השיאים של גינס
מאת: בר אולפן עידן
פורסם ב 06.03.2017

אנשים הם ללא ספק בעל החיים ההישגי ביותר. אנו מקיימים תחרויות ספורט על מנת לקבוע מיהו האדם המהיר ביותר? החזק ביותר? בעל הסיבולת הגבוהה ביותר? אנחנו 'פריקים' של מידות ומדידות – מהו ההר הגבוה ביותר, האוקיינוס העמוק ביותר? המקום הקר ביותר? הבניין הגבוה ביותר? האדם הזקן ביותר? החיה הכבדה ביותר? רשימת השיאים כמובן אינה מסתיימת לעולם ושיאים נועדו כדי לשבור אותם. עניין לא פחות חשוב מן ההישגים עצמם הוא תיעודם, על מנת שתישמר לנו נקודת הייחוס העדכנית. בדיוק לשם כך יש לנו את ספר השיאים המפורסם של גינס, שבו רשומים כל אותם שיאים, אנושיים וטבעיים, שאנו אוהבים כל כך לעסוק בהם.

מסתבר, עם זאת, שיש עוד שיאים רבים שעדיין לא זכו להיכלל במהדורות הרבות של ספרי גינס וכאלו הם גם השיאים הקשורים בגפן. באיזה גובה נטועה הגפן הגבוהה ביותר בעולם? איזו היא הכרם בעל השיפוע החד ביותר? מהו המחיר הגבוה ביותר ששולם עבור טון ענבים? את התשובות לשאלות אלו הנוגעות לגפן, סביר שלא תמצאו בספר השיאים של גינס (תתפלאו אבל את התשובה לשאלה בת כמה הגפן הזקנה ביותר בעולם דווקא תמצאו שם) ועל כן, ננסה ליצור עבורכם ספר שיאים ייחודי ומיוחד – ספר השיאים של הגפן.

ננסה אמרנו, מאחר ובניגוד לספר השיאים של גינס, אין בידינו את הכלים לשלוח צוותים לרחבי העולם על מנת לבחון ולתעד את השיאים הנטענים. הנתונים שלנו לקוחים כמובן בעיקר מרחבי האינטרנט וגם מספרות בנושא הגפן והיין וכאן המקום לציין שהגבלנו את עצמנו מראש לגפנים המצמיחות ענבי יין. אנחנו מתנצלים מראש אם תימצא גפן כלשהי שלא שמענו עליה, אשר תבקש לקרוא תגר על הנתונים שנביא ותטען ששברה את השיא ומכל מקום, באם היא תציג לפנינו הוכחות, נשמח לכלול את השיא החדש במהדורה הבאה.

הגפן הזקנה ביותר
למרבה הצער איננו בני אלמוות ולכן אנחנו מרבים לעסוק בגיל. טבעי לפיכך, לפתוח בגפן הזקנה ביותר ולבדוק מי מאריך חיים יותר - הגפן, או האדם? (האדם הסביר, בואו נוציא מן התמונה את מתושלח ונוח). באשר לגילה של הגפן הזקנה ביותר בעולם קיימת יותר מגרסה אחת. לא רבות מן הגפנים הזקנות נטועות באוסטרליה, כאשר זו שניטעה בשנת 1847 באחוזת Schield היא ככל הנראה האוסטרלית הזקנה מכולן. עם זאת, גם בקליפורניה נטועות כמה גפנים בעלות שורשים במאה ה 19. באירופה, לעומת זאת ובאופן טבעי, קשה למצוא גפנים כה זקנות, לנוכח מגפת הפילוקסרה שעשתה שמות ביבשת במחצית השנייה של המאה ה 19. עם זאת, כרם אחד באזור Cotes de Castillion ניטעה כנראה בשנות ה 50 של המאה ה 19 ושרדה את הפילוקסרה.

גפן אחת לעומת זאת, אירופית דווקא, מצאה את דרכה אל ספר השיאים של גינס כגפן הזקנה בעולם. זוהי גפן הנטועה בעיר העתיקה של מריבור בסלובניה. על פי בדיקות שנעשו לגפן עולה שהיא בת יותר מ 400 שנה! ועל פי האגדה המקומית היא ניטעה לקראת סוף ימי הביניים, כאשר מריבור עמדה בפני פלישה עות'ומנית. קיר הבית עליו נשענת הגפן שימש אז כחלק מחומת העיר. אם לא די בכך, הרי שהגפן הקשישה עדיין נותנת ענבים, מהזן המקומי žametovka. ואולי בכלל בתנאים המתאימים, גפנים הן בנות אלמוות?

צילום: זמיר שמר

גבוה יותר, נמוך יותר
באיזה גובה מעל פני הים נטוע הכרם הגבוה ביותר? והנמוך ביותר? ביחס לכרם הגבוה ביותר קיימת תמימות דעים. זהו כרם Altura Maxima, הנטוע בגובה של 3,111 מטר מעל פני הים, השייך ליקב Bodega Colome השוכן במחוז Salta שבארגנטינה. הענבים הגדלים בכרם הם ענבי מלבק. אגב, הכרם הגבוה ביותר בישראל הוא כנראה כרם אודם של יקב הר אודם, הנטוע בגובה של 1,200 מטר מעל פני הים, בשולי יער אודם, אם כי גם ליקב אורטל כרמים הנטועים ממש באותו אזור אך הם נמוכים יותר.

באשר לגפן הנטועה במקום הנמוך ביותר בעולם, קיימים מספר מתחרים פוטנציאליים. מתחרה רציני הוא הכרם הנטוע באי הוונציאני מזורבו. הכרם נטוע ממש על שפת הים בגובה של 60 ס"מ בלבד, אולם לעיתים, כאשר גובה פני הים בעיר עולה, היא מצויה מתחת לפני הים, תרתי משמע. גם גפנים הנטועות על שפת הים ממש באזור הקמארג בדרום צרפת, מבלים חלק מעונת הגידול כשהן מכוסות במי ים, בשל הגאות. כרם נוסף, השוכן באורח קבע מתחת לפני הים הוא כרם Marknesse בהולנד (כן, יש גפנים בהולנד), בגובה של מינוס 2 מטרים. אולם השיא שייך כנראה לסין, לכרם Gaochang, הנטוע בגובה של 50 מטרים מתחת לפני הים. נראה שאת השיא הזה נוכל לשבור רק כאן בישראל, באם יימצא הכורם האמיץ שיסכים לטעת כרם ענבי יין לחופי ים המלח (אגב, כרמים של ענבי מאכל ניתן למצוא באזור יריחו). דבר אחד בטוח, שאם יימצא כורם כזה את השיא שלו אף גפן לא תוכל לשבור.

חם וקר, יבש ורטוב
האקלים הוא כידוע מרכיב מרכזי בטרואר ובהתפתחותה של הגפן ועל כן מעניין לבדוק אלו הם הגפנים המחזיקים בשיאי הקיצוניות האקלימית. למרות שניתן ואולי אף מעניין יותר לבצע את המדידה כנגד טמפרטורות מקסימום ומינימום, הרי שנכון ואמין יהיה יותר לבחון את המדדים הממוצעים המחושבים לאורך זמן, שכן כידוע האקלים הספציפי של כל כרם וכרם עשוי להשתנות מאוד גם בתוך אזור גידול, בהתאם לרמת החשיפה לשמש, הגובה היחסי ומשתנים נוספים. נקודה נוספת שצריך לקחת בחשבון היא שקיימת רלבנטיות פחותה לנתוני קיצון מחוץ לעונת הגידול, כך שנכון יהיה יותר לבחון את המדדים בתוככי עונת הגידול.

בהתחשב בכל אלו, ניתן לבחון את נתוני הטמפרטורה והלחות הממוצעים המובאים ב World Atlas of Wine. מעיון בנתונים, יוצא שאזור חרז בדרום ספרד הוא בעל הטמפרטורה הממוצעת הגבוהה ביותר בעונת הגידול (21.9 מעלות צלזיוס ויש לזכור כי מדובר גם בממוצע בין יום ולילה). אגב, גם מיודענו, מנכ"ל ויינן יקב צרעה ערן פיק, במסגרת עבודת ה MW שלו, הדגים שבניגוד למה שניתן היה לחשוב, קיימים לא מעט אזורי גידול בעולם שבהם הטמפרטורה הממוצעת בעונת הגידול גבוהה, גם לעומת אזורי הגידול החמים ביותר בישראל.

הנתונים אינם בדוקים אמנם, אך נראה שיש לפחות כרם אחד שבו הטמפרטורה הממוצעת בעונת הגידול גבוהה יותר אף מזו השוררת בכרמי חרז ומדובר בכרמים של יקב סהרה (ויונייה, שנין בלאן וגרנאש בלאן), השוכן בסמוך ללוקסור שבמצרים. כנראה שזהו גם הכרם היבש ביותר בעולם מבחינת כמות המשקעים, אם כי מדד זה מאבד כמובן חשיבות לנוכח טכניקות ההשקיה הקיימות כיום.

היכן נטוע הכרם הקר ביותר? על פי נתוני World Atlas of Wine אנחנו מתכווננים אל אזור Sussex  שבדרום מזרח אנגליה, שם הטמפרטורה הממוצעת הנמוכה ביותר בעונת הגידול היא 14.1 מעלות צלזיוס. למרות זאת, נדמה לי שמי שמחזיקות בשיא הן דווקא הגפנים הנטועות בכרמי יקב Lerkekåsa מנורבגיה! גפנים אלו גם מחזיקות בשיא נוסף אליו עוד נגיע בהמשך.

אם כפי שנזכר, מיעוט משקעים כבר אינו מהווה בעיה ממשית לאור האפשרות להשקות, הרי שריבוי קיצוני של משקעים עשוי בהחלט להקשות על המגדל להפיק ענבי איכות. היכן נטועות לפיכך הגפנים הרטובות ביותר? כנראה שבאזור Rias Baixas לחופה הצפון מערבי של ספרד, שם מקבלות גפני הזן Albariño לא פחות מ 1,786 מ"מ של גשם בשנה בממוצע.

צילום: דיוויד סילברמן

הכרם התלול ביותר
בקשר לשיא זה נראה שאין כל מחלוקת. הכרם התלול ביותר בעולם היא כרם Calmont בכפר Bremm שעל גדות נהר המוזל בגרמניה, עם נטיה של 65 מעלות! זן הענבים – ריזלינג.

הגפן הצפונית והדרומית ביותר
כל מי שהשתתף אי פעם בקורס יין למתחילים שמע ללא ספק את כלל האצבע לפיו הגפן ובפרט גפן המצמיחה ענבי יין, יכולה לגדול רק בין קווי הרוחב 30 ל 50, הן בחצי הכדור הצפוני והן בחצי הכדור הדרומי וכי מתחת או מעל לקווי הרוחב הנ"ל, תתקשה הגפן לתפקד. האמנם? 

כבר הזכרנו בהקשר של הכרם הקר ביותר את יקב Lerkekåsa  ואת כרמיו, הנטועים במחוז Telemark מערבית לבירת נורבגיה אוסלו, בקו הרוחב הצפוני 59°40! היקב מגדל שם גפנים ומייצר יין מאז שנת 2008. לא הצלחתי לאתר מידע ביחס לזן הענבים המצליח לגדול במקום כל כך צפוני, אבל אתם מוזמנים ליצור קשר עם היקב, לבקר ולהתעניין ואחר כך כמובן להעביר לנו את המידע: www.facebook.com/lerkekasa

אפילו צפונה משם נטוע כרם ניסיוני בתחנת הכוח הגרעינית Olkiluoto שבפינלנד (61°14′N). החום השיורי של מי הקירור של הכור משמש לחקלאות בקנה מידה מצומצם, בטרם מוחזרים המים אל הים. גודלו של הכרם הניסיוני 0.1 הקטר בלבד.

בחצי הכדור הדרומי קווי הרוחב של מעל 50 הם בעיקרם אוקיינוסים והגפנים הדרומיות ביותר בחצי כדור זה נטועות עדיין בתחום המקובל, בסמוך לקו רוחב 46 דרום, באזור הגידול Central Otago באי הדרומי של ניו זילנד.

הזכרנו שלפי הספר הגפן אינה גדלה מתחת לקו רוחב 30 ובכן, נסו לספר זאת לגפנים הגדלות באזור São Francisco בברזיל, סביב קו רוחב 9 מעלות דרום. בהעדר עונה קרה באזור טרופי זה, מחזור הגידול של הגפן נעצר רק עם הפסקת אספקת המים לגפנים. הגפנים באזור נותנות שני מחזורי גידול ולעתים יותר בכל שנה. גם מצפון לקו המשווה מגדלים גפנים בקו רוחב דומה, ביקב Awash מאתיופיה – ענבי שנין בלאן, ברברה, סנג'יובזה ואחרים. אולם בשיא מבחינת קרבה לקו המשווה מחזיקים ללא ספק גפני יקב Leleshwa מקניה, המגדל ענבי סוביניון בלאן, מרלו ושיראז בקו רוחב 0.6 צפון.

מן הפרט אל הכלל – מהגפן אל אזורי הגידול
הזכרנו כרמים וגפנים ועכשיו הגיע הזמן להתייחס אל אזורי הגידול ולבדוק אילו מהם הם מחזיקי השיאים?

איזה הוא אם כך אזור גידול הענבים הגדול ביותר? בשיא האירופי מחזיק אזור לנגדוק שבדרום צרפת, שכאזור גידול יחיד מתפרש על פני כמעט כל החוף הדרומי של צרפת, עם כמעט 200,000 הקטר, או שני מיליון דונם, שטח הגדול בכרבע מכלל השטח נטוע הכרמים באוסטרליה וכמעט פי 40 משטח הכרמים הכולל של ישראל. עם זאת, השיא העולמי הוא דווקא אמריקני. אזור הגידול Upper Mississippi River Valley AVA מתפרש על פני 4 מיליון הקטר והוא גדול פי 50 מאזור הגידול של בורדו, אם כי היינות המיוצרים שם איכותיים כמובן פחות. שטחו הכולל של האפלסיון הינו נתון אחד, אבל שאלה רלבנטית היא כמובן כמות הגפנים הנטועות בו ומבחינה זו אזור לנגדוק הצרפתי במקום הראשון.

מהו האפלסיון הקטן ביותר בעולם? המקום הנכון לחפש אפלסיונים קטנטנים הוא כמובן בורגונדי, שם מצד אחד החלקות חולקו וחולקו פעם אחר פעם על רקע ירושה על פני מאות שנים ויותר ומצד שני, חשיבותו של הטרואר המקומי מייחס תכונות ייחודיות לחלקות בודדות, עד כדי רישומן כאפלסיונים נפרדים בפני עצמם. כך, האפלסיון הקטן ביותר בבורגון ובעולם הוא זה של Grand Cru La Romanée ששטחו 0.85 הקטר בלבד.

שיאי יבול
קיים קשר ישיר בין צפיפות הנטיעה לבין היבול, אם כי צפיפות הנטיעה אינו כמובן הגורם היחיד הקובע את כמות היבול, המושפעת על ידי משתנים רבים וביניהם גם זן הענבים, סוג הכנה, השקיה ועוד. סטנדרט צפיפות הנטיעה האירופי עומד על 10,000 גפנים להקטר, המאפשר מרחק נטיעה של מטר אחד בין גפן לגפן. זוהי הנורמה בבורדו, בורגון ושמפיין, בין היתר. הנטיעות הצפופות ביותר נמצאות כנראה באזור מרובה המשקעים 'ויניו ורדה' בפורטוגל, שם הצפיפות עומדת על כ 625 גפנים בלבד להקטר! יתכן, עם זאת, שצפיפות הנטיעה בין הגפנים המשתרעות של דרום פורטוגל הינה אף נמוכה יותר.

כיצד מודדים את היבול? המדידה המקובלת מתייחסת לכמות היין המתקבלת ממתחם שטח נתון והמדד הינו ביחידות הקטוליטר (השווה 100 ליטר) לכל הקטר. באופן כללי ניתן לומר שעל מנת לייצר הקטוליטר אחד נדרשים בין 130 ל 160 ק"ג ענבים ולשם הנוחות – 142 ק"ג בממוצע, כך ש 1.42 ק"ג ענבים נותנים ליטר אחד של יין. צורת מדידה אחרת היא טון להקטר. ביודענו את צפיפות הנטיעה, ניתן למדוד כמה פרי מניבה כל גפן.

היכן, אם כן, נותנות הגפנים את היבולים הנמוכים ביותר? היבול הנמוך ביותר הינו זה הסלקטיבי של ענבים הנגועים בריקבון אציל (בוטריטיס סינראה) שהצטמקו, והמיועדים ליינות קינוח מתוקים. על פי הפולקלור של עולם היין, יקב שאטו ד'איקם מסוטרן מייצר רק כוס אחת של יין מכל גפן. האם ניתן להוכיח את האגדה? היבול הרשמי הממוצע של שאטו ד'איקם עומד על 9 הקטוליטר להקטר, השווה ל 1.2 טון ענבים להקטר. צפיפות הנטיעה אינה ידועה ואולם, אצל היקבים השכנים נטועים 7,000 גפנים להקטר. מספרים אלו יתנו יבול של 171 גרם פרי לגפן, אשר יפיקו כ 0.12 ליטר של יין, נתון שהינו מקורב ביותר לכמות היין בכוס יין קינוח סטנדרטית – 125 מ"ל.

אשר ליבול הגבוה ביותר – קשה למדוד ולהשוות לנוכח המשתנים הרבים שבתמונה. עם זאת, ניתן לומר שהזן היווני Savatiano שבענביו עושים שימוש לרוב לייצור יינות זולים ורצינה, הוא כפי הנראה הזן הפורה ביותר וגפניו יכולים להניב גם 250 הקטוליטר להקטר, כלומר פי 27 מהיבול הממוצע של שאטו ד'איקם.

מה ביחס למחיר? ובכן כשמדובר במחיר הנמוך ביותר לטון ענבים, הרצפה היא הגבול שכן קיימים עודפי יבול והמחיר יכול לרדת גם עד לאפס. בקצה השני של הסקאלה, לא תמיד ניתן לדעת מהו המחיר בו נמכרו הענבים על ידי הכורם, מה עוד שיקבים רבים הינם הבעלים של כרמיהם. עם זאת, זכור לי פרסום לפיו מחירם של ענבי קברנה סוביניון מיקב To Kalon האגדי בקליפורניה האמיר בבציר 2015 לכדי 55,000$ לטון, כאשר המחיר הממוצע לטון ענבים בקליפורניה עמד על פחות מ 800$ לטון. אגב, על פי נתוני המועצה לגפן היין בישראל, המחיר המקסימלי של טון ענבי יין בישראל בבציר 2013 הגיע עד כ 3,500 ₪ לטון בגובה נטיעה של עד 500 מטרים מעל פני הים ועד כ 4,000 ₪  לטון לכרמים שמעל 500 מטר גובה.

אירועים קרובים
בית פתוח: ספרד | 2024
26-04-2024 10:00
יום חמישי 25.04.2024 בין השעות 17:00-23:00 // יום שישי 26.04.2024 בין השעות 10:00-16:00
x
משתמש קיים - נא התחבר
התחברות לאתר איש הענבים תאפשר לכם להינות ממגוון השירותים המוצעים בו.
כמה זה 8 + 4 ?
לקוח חדש
שחזור סיסמא
משתמש חדש - נא הרשם
לאחר הרישום תשלח אליכם הסיסמא למייל שהזנתם.

לחצו כאן לחזרה להתחברות
שיחזור סיסמא
לאחר הזנת כתובת המייל ישלח אליכם לינק לשיחזור סיסמא
לחצו כאן לחזרה להתחברות