נעים בשטח
ויניפדיה
מאמרים ודעות
יינות ישראל
כתבות מהעולם
ביקורת מסעדות
אלכוהול
תערוכת קוניאקים
פסטיבל DRINKS
פסטיבל-cocktails
חג היין
בציר הזמן
TerraVino
פסטיבל White
יקב אשרה
איש הענבים
ביקורת מסעדות
ביקור ביקב
טיולים
טעימות יין
טעימות אלכוהול
נעים בשטח
על סדר היום
יין
יקב ישראל
(0) הצג תוצאות
בית הספר ליין
2619
פרסומות...
על הדבש והחרב

קובי קלייטמן מרים קול זעקה ומתריע מפגיעה בדבורים

מאת: קובי קלייטמן
פורסם ב 12.09.2013

למה בני האדם צריכים "להרוס" כל דבר שהטבע עושה? משך עשרות אלפי בשנים מייצרת דבורת הדבש (Apismellifera) בתחילה בצורה פראית ואח"כ מבוייתת, את הממתיק האולטימטיבי שעבורן הוא בכלל לא ממתיק כי אם מזונן הבסיסי. אז נכון, הן מקיימות מונרכיה, נכון! והן אפילו נחשבות מתנחלות שאינן מבחינות בקו ירוק, So what?! הסימביוזה המתקיימת בין הדבורים והצומח אינה הסימביוזה שמתקיימת בינן ובין בני האדם. יש לזה אפילו שם "סימביוזה קומנסאלית" – צד אחד נהנה ואילו האחר לא נהנה ולא ניזוק.


מלבד רדייתו של הדבש, שימוש אחר שמצא האדם לדבש הוא הפיכתו ליין דבש או תמד. לכאורה רעיון נהדר אלא שבזמן שאנחנו מלקקים את שפתינו ומצקצקים בהנאה, אנחנו בעצם גונבים את שכר עמלן. את תגובת יו"ר ועד דבורות הדבש של הסתדרות העמלים לא ניתן היה להשיג.


ובכן יצירתו של דבש כוללת איסוף סיזיפי של צוף על ידי דבורים הנאמנות למלאכתן, הבאתו לכוורת והפיכתו לדבש על ידי נידוף מים מתוך הנוזל מ 80% לכדי 20%. עבודה קשה הכוללת איסוף כ 4.5 ליטרים צוף כדי ליצור 1 קילוגרם של דבש. והנה הופיע האדם והחליט להוסיף לדבש את הנוזלים שזה עתה הוצאו ממנו בעמל רב כדי ליצור את יין הדבש.


על הדבש ועל החרב  

דבש היה הממתיק החשוב ביותר עד לסוף המאה ה 16, אז קני הסוכר ותוצריהם הפכו נפוצים יותר. היום היוצרות מתהפכות אט אט כשהדבש הופך לממתיק הטבעי הפופולארי יותר מממתיקים אחרים. יין דבש היה אהוד מאוד במרכז אירופה וסקנדינביה וכנראה שהיה המשקה המותסס הראשון (ייתכן ואף לפני הבירה), עוד "תקלה" שהסתיימה בהמצאה אדירה.

 

בטרם תפס את מקומו היין המסורתי, התמד היה תקרובת חשובה בקרב היוונים והרומאים אולי כחלק מהיותו של הדבש בבחינת תוצר אפוף מסתורין עבור העמים העתיקים. יוונים ידעו שדבורים היו קשורות לדבש אבל לא ידעו כיצד, רומאים חשבו שהדבש נופל מגן העדן ונוחת על עלי צמחים "ריר הכוכבים".


אחד הסיפורים המעניינים במיתולוגיה הנורדית הוא סיפורו של אודין הנחשב מנהיג האלים (זאוס המקומי). אודין כונה בכינויים שונים ודבקו בו מעלות רבות כמו גם תחומי אחריות על חוכמה, מוות, שירה, בריאת העולם ועוד. אולם היות ובתמד עסקינן, המיתולוגיה מספרת כי היכלו של אודין היה קרוי ואלהלה ("היכל הנופלים"). להיכל זה הגיעו לוחמים אשר חרפו נפשם בגבורה וקיפחו חייהם בקרב. הוולקירות (משרתותיו של אודין) הגישו לאודין ולוחמיו תמד ובשר. אודין עצמו שתה תמד בלבד כל מהלך שהותו בואלהלה.


סיפור נוסף הקשור לאודין ותמד הוא בעצם היותו אל הפואטיקה. המיתולוגיה מספרת כי התמד נוצר בזכות שני גמדים אשר שחטו את האל קווסיר וערבבו את דמו עם דבש. הענק סיטונג לקח מהגמדים את התמד והציב את ביתו לשמור עליו, אך אוי לביתו שפותתה על ידי אודין אשר גנב את התמד תחת ידיה. ואיך אנחנו זכינו בכישרון הפואטי? המיתולוגיה מספרת כי מהלך מעופו חזרה למקום מושבו שפך אודין בטעות מעט תמד על בני האדם וכך הוענקה לנו היכולת להלחין שירים.


מרומנטיקה לפרקטיקה

תמד בבסיסו הוא משקה אלכוהולי המיוצר באמצעות התססת תמיסת דבש ומים יחד עם שמרי יין או בירה. הכנתו של תמד באיכות גבוהה אורכת כשנה עד שנתיים. אחוזי האלכוהול במשקאות התמד בעולם נעים סביב 8% ל 18%. התמד יכול להיות משקה תוסס, טבעי, מוגז, יבש, מתוק, מתובל ובעצם ככל העולה על יד הדמיון הטובה.

 

עד אז, נראה כי שילוב בין שתיית תמד 
והקשבה ליצירתו של רימסקי קורסקוב, 
מעוף הדבורה יכולה להוות שילוב מעניין מאוד. 
שוב, היא עובדת ואנחנו שותים להנאתנו

אם אתם מחפשים מתכון לייצור תמד תוכלו להיעזר באינספור מתכונים המשתנים בין אזורים שונים בעולם ובין תרבויות שונות. אחד המתכונים המוקדמים ביותר נכתב ב 60 לספירה על ידי קולומלה הנטורליסט הספרדי - רומי - "קחו מי גשם שנשתמרו מספר שנים, ערבבו שישית ממים אלו עם דבש. יש להשאיר בחשיפה לשמש משך 40 ימים ואז לשים על מדף הסמוך למקור אש". אגב, היות ובישראל אין מספיק גשם, תוכלו להתנחם בחלופה של הרתחת מי אביב כפי שממליץ קולומלה ולבצע תסיסות פתוחות, יין תמד בנוסח עולם ישן.

 

באירופה לבדה ניתן למצוא עשרות רבות של סוגי תמד ואף בשמות שונים באותה מדינה כתלות בהרכב. בפולין למשל תמצאו את השמות הבאים כתלות ביחסי מיהול הדבש והמים: Miódpitny, Czwórniak (מים ודבש ביחס 1:3 בהתאמה), Dwójniak  (מים ודבש ביחס 1:1), Półtorak (מים ודבש ביחס 1:2 בהתאמה), Trójniak (מים ודבש 2:1 ביחס בהתאמה). ברוסיה תוכלו למצוא את ה Myod בוורסיות שונות, למשל מיושן мёдставленный המכיל דבש ומים או מיץ פירות יער המתיישן משך 15-20 שנים במהלכן עובר תסיסה אנארובית (ללא חמצן) בדומה ליצירת חומץ בלסמי. במקסיקו ניתן למצוא את ה Balche ובבריטני שבצרפת Chouchenn, בפינלנד Sima (בתוספת לימון) ובליטא Midus המגיע לעיתים לתכולת אלכוהול של 75%.


סגנונות אחרים כוללים תיבול מסוים, למשל: Pyment הוא ממסך של דבש עם ענבים לבנים או אדומים, Rhodomel עשוי דבש עם עלי ורדים ומים, Viking blood הוא יין דבש מעורב עם מיץ דובדבנים, Metheglin הוא תמד מעורבב עם עשבי תיבול ותבלינים כגון זנגוויל, תה, קליפת תפוז, קינמון, וניל ועוד.., Capsicumel המעיד בשמו על תכולתו הוא תמד עם פלפל צ'ילי.


אם תרצו לחוות את התמד במלוא הדרו, הצעתי לכם היא לנסוע לאחד מפסטיבלי התמד המתקיימים בעולם. הגדול שבין פסטיבלים אלו הוא זה המתקיים בקולורדו ארה"ב בכל חודש מרץ ומלווה על ידי www.gotmead.com. בפסטיבל Mazer Cup International Mead Competition and Tasting Eventתוכלו למצוא מאות סוגי תמד ביתי ומסחרי.


עד אז, נראה כי שילוב בין שתיית תמד והקשבה ליצירתו של רימסקי קורסקוב, מעוף הדבורה יכולה להוות שילוב מעניין מאוד. שוב, היא עובדת ואנחנו שותים להנאתנו. שנה טובה.

 

אירועים קרובים
בית פתוח: טעם וקנה פסח | 2024
19-04-2024 13:00
יום חמישי 18.04.2024 בין השעות 17:00-23:00 // יום שישי 19.04.2024 בין השעות 10:00-16:00
x
משתמש קיים - נא התחבר
התחברות לאתר איש הענבים תאפשר לכם להינות ממגוון השירותים המוצעים בו.
כמה זה 1 + 7 ?
לקוח חדש
שחזור סיסמא
משתמש חדש - נא הרשם
לאחר הרישום תשלח אליכם הסיסמא למייל שהזנתם.

לחצו כאן לחזרה להתחברות
שיחזור סיסמא
לאחר הזנת כתובת המייל ישלח אליכם לינק לשיחזור סיסמא
לחצו כאן לחזרה להתחברות