חוקרים מצאו את הגת לייצור יין העתיק ביותר בעולם. תוך שימוש בטכניקות ביו-כימיות, זיהו בציר מלפני 6,000 שנה, במקום שנמצא עכשיו בדרום ארמניה
"זהו המתקן העתיק בעולם לייצור יין", מוסר גרגורי ארשיאן מאוניברסיטת קליפורניה בלוס אנג'לס, אשר עזר להוביל את המחקר.
"גת זו עתיקה יותר ב-1,000 שנה מכל גת אחרת הידועה לאנושות", נמסר מהצוותים בארמניה. הצוות גם מצא בשנה שעברה את נעל העור העתיקה בעולם, כבת 5,500 שנה, באותה מערכת מערות בדרום ארמניה. מערך המערות, הידועות כ-ארני-1, נמצא בהרי הקווקז הקטנים סמוך לגבול דרום ארמניה עם אירן.
"החפירות מצביעות על חברה מתקדמת בה האבלים טעמו בציר יין מיוחד, אשר נעשה סמוך לבית הקברות של המערה", פורסם היום במגזין למדעי הארכיאולוגיה.
"הגת הכילה אלפי ליטרים של תירוש וענבים מעוכים, וכנראה פעלה בטכניקה המכובדת של דריכת ענבים ברגליים. עדויות פחמן הראו ענבי יין מעוכים סמוך לגת, וכי הענבים צמחו בשנת 4,000 לפני הספירה לערך", טוענים החוקרים.
"זה היה מתקן יין קטן ביחס לשאר הטקסים שנערכו בתוך המערה. עבור צריכה יומית כנראה שהיו להם גתות יותר גדולות ביישוב הקבע", מוסר ארשיאן. "הגת הזו בנויה מחמר ועומקה לא יותר גדול מ-1 מטר. הסביבה מוקפת בגרעיני ענבים וגפנים מיובשות".
"עדויות כימיות מצביעות על מיץ ענבים, אשר שהה ללא קירור, וכך התירוש תסס ליין", מוסיף ארשיאן. "אנו גם יודעים, שבכפרים הסמוכים למקום, תרבות היין היא חלק מן המסורת".
ארשיאן מספר, כי "כיום, היינות האדומים העשירים שמייצרים באזור זה בארמניה הם מרלו וקברנה סוביניון". לגבי הענבים שנמצאו בגת העתיקה, לא ניתן לזהות את זנם בשלב זה.