משקה אחד מדי פעם אינו מזיק, אבל צריכה מוגברת עלולה לבטל חודשים של אימון
עוסקים בספורט באופן מקצועני? חובבי כושר גופני? מתאמנים על מנת לשמור על הבריאות והגזרה? כדאי שתקדישו כמה דקות של מנוחה לצורך התעמקות בתוצאותיו של מחקר שנערך באוניברסיטת אוקלנד שבאוסטרליה ופורסם באתר TheGuardian.com. אם חפצתם להירגע מעט מדי פעם מן הפעילות הספורטיבית המאמצת עם כוס יין ביד, הרי לא רק שאין בכך נזק, אלא שהדבר אפילו מומלץ. ואולם, צריכה של חמישה משקאות אלכוהוליים או יותר בבילוי לילי של סופ"ש, עשויה למחוק תוצאות שהשגתם על פני חודשים של עבודה קשה.
ככל שמדובר באתלטים או ספורטאים, האלכוהול יכול להסב לא מעט בעיות. צריכת אלכוהול מרובה עשויה להגביר את הסיכוי לפציעות בדרכים שונות. האלכוהול משפיע על מחזור השינה של הגוף, מה שמפחית את יכולתו של הגוף לאחסן גליקוגן – מקור אנרגיה חיוני בכל הקשור לסיבולת, וכמו כן, עלולה צריכתו להגביר את רמת הורמון המתח קורטיזול, המאט החלמה מפציעות. ההשפעה על מחזור השינה מתרחשת בכל עת שהאלכוהול נצרך, אפילו עד 6 שעות לפני השינה.
הקורטיזול אף מפחית את רמות הורמון הגדילה האנושי, החיוני לבנייה ותיקון של רקמת שריר, בשיעור של עד 70%. בכך לא מסתיימת השפעת האלכוהול. קיומו של אלכוהול בגוף מפעיל שרשרת של תהליכים כימיים, כולל שחרור רעלים מן הכבד התוקפים את ההורמון טסטוסטרון, רכיב חיוני נוסף ביחס לגידול ושיקום של שרירים.
אלכוהול אף מגביר את ייצור השתן, באופן היכול ליצור מצב של התייבשות שיימשך עד שבוע, תלוי בכמות האלכוהול שצרכתם. במצב של התייבשות, מצוי הספורטאי בסיכון גבוה יותר ללקות בהתכווצויות, מתיחות וקרעים בשריר. צריכה מופרזת של אלכוהול אף מפחיתה את התיאבון, למרות שהגוף נדרש לאותה כמות מזון כבעבר לצורך האימונים.
מחקרים אחרונים הוכיחו כי לאלכוהול השפעה לא רק על רקמת השריר, אלא גם ביחס לרקמה הגדולה ביותר בגופנו – זו העוטפת את העצמות והמחזיקה את הפרקים והעצמות במקומם הנכון ומפקחת למעשה את כל תנועת הגוף. לרקמת העצמות פעילות מחזורית של יצירת חלבון שרירי, תהליך אשר באמצעותו מייצרים תאי השריר חלבון חדש, האחראי שרקמת העצמות תושפע לטובה מאימונים גופניים, על דרך של צמיחה, התאמה ושיקום. ללא תהליך זה, לא תביא הפעילות הספורטיבית לשיפור גופני, והאדם יהיה לנצח נתון בסיכון לפציעות. לאלכוהול השפעה עצומה על הסינתזה של חלבון השריר, וצריכה מוגברת שלו עלולה להפחית את התהליך עד כדי שליש.
לא כל החדשות רעות כמובן. שתיית מדודה של סוגי אלכוהול שונים עשויה אף לסייע לגוף. יין אדום מכיל כידוע רכיבים כימיים שונים המפחיתים את לחץ הדם ומגנים על מערכת הדם והלב.
מכל מקום, אם אתם ספורטאים והחלטתם בכל זאת על בילוי הכרוך בשתיית אלכוהול, מומלץ לשתות כמה שיותר מים בימים שלאחר מכן, הואיל ומהרגע שהאלכוהול נספג דרך הקיבה והמעי הדק, יש לו השפעה שלילית על מאזן המים בתאי השריר.