דני רובין יצא בשבת בבוקר ליקב יפתחאל השומר באדיקות על הגוון החילוני - פתוח בשבת, ומייצר יין ללא כשרות. טעימת עומק מבראשית היקב
"אני חקלאי", אומר צביקה אופיר, "אף לא היה לי חלום שיהיה לי יקב. אני מגדל בעיקר דבורים ומייצר יין ביקב משנת 1986. הרעיון התחיל מכרם של ענבי מאכל שהפכתי לכרם של ענבי יין. משנת 1999, נכנס בי ג'וק לנסות ולעשות יין לבד. הכרמים הראשונים ניטעו לפני כעשרים שנה בגבעות אלון הגליל. לא באתי מהתחום, לא הכרתי יין, גם לא טעמתי או שתיתי הרבה יין לפני".
זהו סיפורם של בני הזוג הדס וצביקה אופיר אשר הקימו את משק אופיר ויקב יפתחאל באלון הגליל. על כך מספר צביקה, הבעלים והיינן: "תוך כדי עבודה ביקב, נרכש הידע. הרבה דרך עבודה קשה, ולרוע המזל, היין הראשון שעשינו בשנת 1999 נפגע כתוצאה משריפה שהייתה ביקב. ביין הבא של שנת 2000, יצרנו שלוש חביות יין שאיש לא זכה לטעום, כי החלטנו שהוא לא מוצלח, והכול נשפך. משנת 2007 החל היקב לייצר יינות בצורה מסודרת, וכיום מיוצרים כ-10,000 בקבוקים בשנה".
בכרם כיום ישנם חמישה זנים: קברנה סוביניון, מרלו, שיראז, סנג'ובזה ופטיט סירה. מה שהיקב רואה כייחוד, הנה העובדה שמכל אחד מהזנים שבכרם מיוצרים יינות על טהרת ה-100% של הזן.
"אנחנו לא מנסים להתאים את היין לפה של בן האדם, אנחנו גם לא מנסים לערבב עבורו את הטעמים בתוך הבקבוק בצורת ממסך. אם הקברנה סוביניון לא ערב לטועם, לבטח אחד מהיינות האחרים שלנו מן הסתם כן. מה שטוב לו מהמבחר שלנו, שייקח".
צביקה, מה עם יינות לבנים?
"אין בכרם זני ענבים לבנים, ואין לפי שעה בכוונת היקב לנסות ולייצר יינות לבנים - הן בשל הטכנולוגיה הנדרשת, והן במיצוב העכשווי של היקב".
להיכן אתם מתכוונים לגדול?
"הקטע המגביל לפי שעה את התרחבות היקפי הייצור הינו העניין השיווקי החסר, ואם כלל היינות שמיוצרים ביקב היו נמכרים היו גם ההיקפים גדלים".
מה עם ייצוא לחו"ל?
"אין לנו לפי שעה כוונה לצאת לשווקים בחו"ל. אינני מתכוון ואיני ממש רוצה, ולמעשה גם לא יכול, לייצר כרגע ליין כשר, וגם אינני מוכן להיכנע לכך. אני נהנה מעשיית יין ואני לא עבד של אף אחד. אני סבור שגם היקבים שעוברים תהליך של הפיכה ליקבים כשרים עשויים מתי שהוא להתפכח, ובשעה שהם יחושו שמצרים את צעדיהם ומקשים עליהם את העשייה. המושג "כסף מדבר" לא בהכרח יחזיק הרבה זמן.
איך מתומחרים יינות היקב?
יינות היקב נמכרים בטווח מחירים הנע בין 39 שקל ועד ל-140 שקל.
טעימה מבראשית
בהגיע הרגע לטעום את היינות, חשוב לציין, כלל בקבוקי הטעימה היו פתוחים ואטומים בפקקי גומי של משאבת ואקום. במרבית הבקבוקים היה הנוזל כדי מחציתו העליונה של הבקבוק, והם נפתחו לפחות 24 שעות קודם. עובדה נוספת, כוסות הטעימה היו מסוג "ג'וקר", כוסות קטנות שלא בהכרח הכוסות הכי מתאימות ונכונות לטעימת יין.
יפתחאל, סנג'ובזה 2010 - יצא לכבוד חגיגות הבוז'ולה האחרון. זהו יין צעיר שנכנס לבקבוק מיד בתום התסיסה.
יפתחאל, רוזה סמוק 2009 - עשוי מענבי סנג'ובזה ומרלו. יש ביין מתיקות מדומה והוא מתנהג כיין חצי יבש. המרלו נותן לו מעט גוף. אם שותים אותו מקורר, הוא די מתחנף לחיך.
יפתחאל, סנג'ובזה 2005 - צבעו של היין נוטה לחום. באף בשומת של פירות יבשים ובפה נרשמה אכזבה. מדובר ביין שהגיע לרום יכולתו ומכאן הוא ילך וייסוג.
יפתחאל, סנג'ובזה 2006 – היין אדמדם יותר מקודמו ונושא יותר חיות. האף פירותי וגם בפה בהמשך פירותיות טובה.
יפתחאל, סנג'ובזה 2007- יין שזכה השנה באשכול הזהב. הפרי טוב, אבל אחיו המבוגר משנת 2006 היה לטעמי טוב ממנו, עגול ומאוזן יותר.
יפתחאל, אדום 2007 - הממסך היחידי שהיקב עושה. עשוי 60% ענבי שיראז ו-40% ענבי סנג'ובזה. גם היין הזה התיישן 12 חודש בחביות.
יפתחאל, קברנה סוביניון 2007 - צביקה אופיר מספר שבאזור הכרמים בבעלותו, דווקא מלך זני הענבים אינו מצליח לתפוס אחיזה, והקברנה אינו מחזיק את מאפייני הזן הבולטים. היין היה די אנמי וחסרה בו הנוכחות והאגרסיביות.
יפתחאל, פטיט סירה 2007 – הבקבוק היחידי שנפתח מול הטועם. מהווה את יין הדגל של היקב מבחינת התוצאות ומבחינת השאיפה והכיוון אליו מכוון היקב.
יפתחאל, יין מחוזק 2006 - עשוי ענבי קברנה סוביניון מהחלקה הכי צמודה ליקב. בשילוב ממסך של ענבי פטיט סירה. אחוז האלכוהול ביין נע בסביבות ה-19%. מעבר לתחושה האלכוהולית המטפסת במעלה האף, ליין תחושת מתיקות וריבתיות, המלווה אותה ותורמת לחוויה.
חרף המגוון הרחב, הייתה לי תחושה של החמצה. לטעמי, שורת היינות לא סיפקו סטייל, ייחוד, עניין, אופי או איכות. היינות לא היו רעים חלילה, אבל הם מיצבו עצמם בבינוניות ובבנאליות המתאימה לטעימות קז'ואל של יום כיף בשבת בבוקר.
יקב יפתחאל טלפון: 04-9865811, www.yfw.co.il