לקראת חגיגות הסילבסטר והשנה החדשה הוציאו מותגי בירה רבים מהדורות של בקבוקים גדולים וחגיגיים. האם תהיו מוכנים להשיק כוס בירה במקום יין מבעבע באירועים חגיגיים?
האם הייתם חוגגים אירוע חשוב עם בירה? האם הייתם חוגגים עם בירה, בכלל? האם זה עניין של טעם, שמא הסוד תלוי בכוס?
מהדורה חגיגית של בירה בזלת של מבשלת רמת הגולן, בקבוק 750 מ"ל במארז קרטון יפה, הזכירה לי נשכחות: לפני שלוש-ארבע שנים, הציעה טמפו לראשונה היינקן בבקבוק חגיגי בנפח של ליטר וחצי של בירה. ההצעה היתה להשתמש בו לחגיגת סוף השנה האזרחית – או תחילתה של השנה החדשה, אני אף פעם לא יודע מה נכון יותר לחגוג – במקום ואולי בנוסף ליינות מבעבעים.
זאת לא היתה הפעם הראשונה שהיינקן מוציאה בקבוק במהדורה חגיגית. בקבוקים כאלה היו זמינים בשוק באירופה ובמדינות אחרות בעולם כבר בתחילת העשור, ואולי אפילו קודם, ולא רק השנה האזרחית היתה סיבה למסיבה: בשנת 2007, לדוגמא, הוציאה חברת הבירה הענקית מהדורת ליטר וחצי לחגיגת אליפות העולם ברוגבי, בפעם השניה: כנותנת חסות, ארבע שנים קודם לכן היא חגגה את אותה אליפות עם בקבוקי שלושה ליטר במהדורה יחסית קצרה.
היינקן לא לבד: שימאיי, שוף, אפילו Anchor Brewery מוציאים בקבוקים מיוחדים לציון ארועים כאלה או אחרים, ובעיקר לסוף השנה. בהתאם לגודלו של היצרן, גם הכמויות קטנות יחסית, והבקבוקים האלה הופכים אט-אט לפריטי אספנים. שרוולי הפלסטיק שמצפים אותם, ועליהם למעשה 'מודפס' הבקבוק, הופכים בקלות כל מהדורה למהדורה מצומצמת.
בירה במקום קאווה?
מלבד הערך האספני – ואין מה להתווכח בנקודה הזאת, כי כל אחד אוסף מה שהוא אוהב, נשאלות כמה שאלות עיקריות:
1. האם הבירה שבבקבוק שונה מזאת שנמכרת בבקבוקים הרגילים?
2. האם זה משנה?
3. האם בירה היא אכן משהו שאפשר לחגוג איתו, בדומה לשמפניה או יין מבעבע אחר?
מנסיוני המועט יחסית, התשובה לשאלה הראשונה היא 'כן'. מה שצריך לדעת הוא, שכל מבשלה נוהגת אחרת: ישנן מבשלות שמבקבקות את הבירה רגילה שלהן בבקבוקים גדולים, ויש שמבקבקות בירות מיוחדות. דוגמאות שעולות על דעתי הן היינקן, שימאיי ושוף, שמבקבקות בירות 'רגילות', ואילו אנקור, לדוגמא, מייצרת בירה מיוחדת לכריסמס, שאותה היא מבקבקת.
התשובה לשאלה השניה, בהנחה שאתם אוהבים בירה, היא שלמרבה הפלא – כן. לא שתיתי לאבאט בלו בבקבוק 1.5 ליטר, אבל גם היינקן, שהיא לכאורה בירה 'סטנדרטית', מסוננת, מפוסטרת וכד', שונה בטעמה מזה של הבירה בבקבוק הרגיל. אני מניח שיש משמעות למקום בו מיוצרת הבירה, אבל נוצר הבדל כלשהו, והבירה טובה יותר בבקבוק הגדול.
בירה סטנדרטית של מבשלות טראפיסטיות, או מבשלות 'בוטיק', שמבקבקות בירה לא מסוננת, היא בעלת ערך רב יותר בדיוק כמו יין: יכולת ואופן ההתיישנות של בירות בבקבוקים גדולים שונים מאוד מזאת של בירה בבקבוקים סטנדרטיים, ואפילו בקבוקי 750 מ"ל. גודל הבקבוק, ויחסי הנפח לשטח הפנים, מגנים מחימצון, והשהיה ממושכת על משקעים ושמרים מפתחת טעמים. בירות מיוחדות שמבקבקים רק בבקבוקים גדולים שונות כמובן, מעצם העניין.
הנקודה השלישית היא עניין אינדיבידואלי. אותם חמשת המשוגעים לדבר, שרואים בבירה משקה ששווה בערכו ליין, לאלה לא תהיה בעיה לפתוח בקבוק חגיגי במסיבת יום הולדת או חגיגות השנה החדשה. אני נוטה להניח שבמסיבות בישראל עדיין יעדיפו ויפתחו קווה ב-19 ש"ח לבקבוק או למברוסקו, אבל מסיבה די משעשעת: הכוס. אף אחד מאלה שלא יהססו למזוג למברוסקו מתוק ומזוויע לכוס יין, לא ימזוג היינקן לכוס פלוט צרה וארוכה. היות וכך, הוא (או היא) לא יוכל להסתובב ולהראות עם כוס בירה, במקום עם כוס יין אופנתי.