נעים בשטח
ויניפדיה
מאמרים ודעות
יינות ישראל
כתבות מהעולם
ביקורת מסעדות
אלכוהול
תערוכת קוניאקים
פסטיבל DRINKS
פסטיבל-cocktails
חג היין
בציר הזמן
TerraVino
פסטיבל White
יקב אשרה
איש הענבים
ביקורת מסעדות
ביקור ביקב
טיולים
טעימות יין
טעימות אלכוהול
נעים בשטח
על סדר היום
יין
יקב ישראל
(0) הצג תוצאות
בית הספר ליין
6240
פרסומות...
דרך היין דרך הרגליים - רשמי מסע מחבל אלזס

כתבנו עידן בר אולפן משתף אותנו בחוויות מטיול בחבל אלזס שבגבול צרפת וגרמניה

מאת: עידן בר אולפן
פורסם ב 16.10.2013

אלזס – החבל שאינו יודע את מקומו 

צילום: עידן בר אולפן

אם יצניחו אתכם באמצע הלילה באלזס, הרי שכאשר יאיר השחר, יעבור מן הסתם לא מעט זמן עד שתוודאו באיזה צד של נהר הריין התעוררתם. שמות הכפרים בהם תיתקלו מסביבכם יכולים להיות Pfafenheim, Orschwiller, Niedermorschwir או Kaysersberg ובהביטכם סביב תבחינו שהנכם מוקפים כרמים, עם שמות כמו Sommerberg, Bruderthal או Winzenberg. גם עיון בתפריט של מסעדה מקומית, שם תמצאו את השוקרוט (תבשיל נקניקיות עם כרוב כבוש) והשפצל, עשוי להובילכם למסקנה שהוצנחתם בחלקו המזרחי של עמק הריין, על אדמת גרמניה. אם תבקשו לטעום יין מקומי, הרי שזה מיוצר מן הזנים הלבנים בעלי השמות ה"גרמנים": ריזלינג, גוורצטרמינר, סילבנר ואחרים, תוכלו לעשות זאת ביקבים של היצרנים Hugel, Bauer או Zind-Humbrecht ודומיהם.


סביר להניח שמה שיסגיר בסופו של דבר את היותכם בכלל על טריטוריה צרפתית, הוא הבולנג'רי של הכפר בו התעוררתם, שם יקבלו אתכם בברכת "בונז'וווווור" לבבית וימסרו לידיכם את הבגטים כשהם עטופים בשיטה הצרפתית המסורתית - נייר עטיפה פשוט אשר שני קצוותיו מודבקים בעזרת נייר דבק. נו שוין, תאמרו לעצמכם, בגטים וקרואסון – זו ודאי אינה גרמניה!


אכן, החזקה בחבל אלזס עברה מצד לצד פעמים רבות ולא פעם לתקופות ממושכות, כך שהתפתחו בו תרבות והווי ייחודיים. המבקר בחבל הארץ המקסים הזה מרגיש שאמנם אין זו גרמניה, אבל גם לא לגמרי צרפת. אם לא די בדואליות הצרפתית – גרמנית, נוסיף לפסיפס הייחודי את העובדה שחלק ניכר מתושבי החבל הינם בכלל שוויצרים במקורם, אשר היגרו לאלזס מוכת המלחמות, המגפות והרעב, בתקופת מלחמת שלושים השנים (1618-1648) ולאחריה.


הכרת הסביבה 

צילום: עידן בר אולפן

הטופוגרפיה של חבל אלזס עשויה להזכיר במידה מסוימת לנו הישראלים, את אזור בקעת הירדן שלנו, כשאת מקומם של הרי יהודה ושומרון מחליפים הרי הווג' (Vosges) המתנשאים ממערב לעמק הריין הנרחב ואילו את הרי מואב מחליף גוש ההרים שממזרח, בתחום גרמניה – אזור היער השחור. זה נכון אבל בהבדל גדול אחד – באלזס הירוק מחליף את הצהוב!


בשל הטופוגרפיה והגיאולוגיה שלה, ניחנת אלזס במגוון רחב של אדמות וקרקעות, ביניהן אדמות סחף, משקעים ימיים, גרניט ועוד. ייחודו האקלימי של החבל, ההופך אותו למתאים כל כך לגידול ענבי איכות, כרוך אף הוא בהרי הווג', המהווים מחסום טבעי למשקעים הבאים ממערב ויוצרים באלזס תופעה קיצונית למדי של "צל גשם". בעוד שאלזס הינה האזור השני בצרפת מבחינת מיעוט המשקעים, הרי שחבל לוריין, הצמוד לאלזס מעברם המערבי של הרי הווג', הינו האזור הגשום ביותר בצרפת! האקלים המיוחד של אלזס עושה אותה נוחה מאוד גם למטיילים במהלך מרבית ימות השנה, כאשר בחודשי החורף, ניתן לשלב טיול בדרך היין, עם סקי בהרים המתנשאים מעל.


באזורים הנמוכים יותר בעמק גדלים בעיקר תירס, כרוב ומטעי פרי ואילו את מדרונותיהם המזרחיים של הרי הווג' המשתפלים אל העמק, מעטרים יערות באזור הגבוה יותר ועל גבי החלקים המרכזיים והתחתונים יותר של המדרונות, לרגלי היערות, נטועים מלוא העין בסדר מופתי, שורות אין סופיות של כרמי גפן יין, יפות כל כך עד שקשה להסיר מהם את העין. בין הכרמים ניתן לזהות את בתי הכפרים עם גגותיהם האדומים וצריחי הכנסיות ואילו מבין עצי היער צצים טירות ומבצרים עתיקים, חלקם הרוסים וחלקם נראים כאילו בעוד רגע קט ייצאו מהם האבירים רכובים על סוסיהם.

 

כמעט בכל תקופה של השנה 
מתקיימים באלזס פסטיבלים צבעוניים בכפרים השונים, 
לציון מועדים הקשורים לגידול הענבים ולבציר, 
לעונות השנה ועוד

יום טיול אשר מובטח שלא יישכח במהרה, למרות שיין לא תטעמו בו, מורכב מנסיעה לאורכה של דרך הפסגות של הרי הווג' (Route de' cretes). תצפיות עוצרות נשימה עם נופים ב 360 מעלות (ביום בהיר אמנם לא רואים את החרמון אבל אפשר לראות אפילו את האלפים), טיולים רגליים וטרקים (כל אחד לפי יכולתו והזמן העומד לרשותו) בשבילים מרתקים ומסומנים היטב, פיקניק לצד אגם או נחל, מה צריך עוד?


הערים המרכזיות של אלזס הן שטרסבורג (בצרפתית עם שין שמאלית ומשמיטים את הג' בסוף), בה שוכנת גם מועצת האיחוד האירופי וקולמאר – בירת היין של אלזס. ערים יפות אשר מרכזיהם ההיסטוריים בנויים על נהרות ותעלות, מעניינות ועמוסות מוזיאונים.


גם קהילה יהודית מפוארת הייתה כאן בעבר ואת שרידיה ניתן לראות בדמות רחובות בשם "רחוב היהודים", אותם ניתן למצוא ברבים מן הכפרים וכן בתי כנסת, עתיקים יותר (באוברניי למשל) ופחות. קהילות יהודיות פעילות עדין בעיקר בשטרסבורג, בקולמאר ובאוברניי.


דרך היין 

צילום: עידן בר אולפן

דרך היין של אלזס מתפתלת לה לרגלי הרי הווג' בין הכרמים והכפרים, החל מן העיירה Thann שבדרום ועד למרלנהיים שבצפון. הנופים משכרים (ואחרי כמה טעימות - תרתי משמע), הכפרים מן האגדות, הדרך מתפתלת בין הכרמים וממש נוגעת בהם וגם אתם יכולים לעצור ולגעת.


כמעט כל הכפרים לאורכה של דרך היין ישבו את לבכם והיריעה קצרה על מנת לתאר את כולם, אבל אסור לכם לוותר על Eguisheim הציורי, מולדת גידול ענבי היין באלזס, כפר צבעוני מימי הביניים הבנוי בשלושה מעגלים סביב הארמון שבמרכזו, עם בתי עץ מקסימים ולצדם מבנים ציוריים לא פחות אשר משמשים עד היום לצורך פעילות ייצור היין. יעד חובה נוסף היא פנינת אלזס, העיירה Riquewhir, אשר את יופייה ממש קשה לתאר במילים. ב Kientzheim (לא לבלבל עם Kintzheim) תמצאו את המוזיאון המרתק המוקדש לגידול ענבי יין ולייצור יין באלזס, עם מוצגים עתיקים רבים.


כמעט בכל תקופה של השנה מתקיימים באלזס פסטיבלים צבעוניים בכפרים השונים, לציון מועדים הקשורים לגידול הענבים ולבציר, לעונות השנה ועוד. אנו במהלך טיולנו השתתפנו בפסטיבל הסתיו בעיירה Obernai וגם נקלענו במקרה לפסטיבל היין החדש (Vin Nouveau), בכפר Saint Hippolyte ולגמנו יחד עם תושבי הסביבה מן המשקה הצהוב והבלתי מסונן, מול הבימה עליה ניגנה התזמורת המקומית. רבים מן הכפרים מציעים (למעט בתקופת הבציר) מסלולי טיול רגליים העוברים בין הכרמים (כולל כרמי הגרנד קרו) הסובבים אותם, לטיול עצמאי וגם מודרך.


טעימה מן היינות הלבנים המופלאים 

צילום: עידן בר אולפן

הורגלנו להתייחס אל שיטת האפלסיונים הצרפתית כמורכבת ולא תמיד ברורה אבל האמת צריכה להיאמר, באלזס הדברים פשוטים להפליא וגם זה לא מעט בשל ההשפעה הגרמנית. ראשית, באלזס תמצאו 3 אפלסיונים בלבד: 2 אפלסיונים ליינות ה"שקטים" (still wines) ואחד ליינות מבעבעים. היינות המבעבעים, המיוצרים בשיטה המסורתית מכונים: "Cremant d'Alsace" ואילו האפלסיונים של היינות השקטים הינם אפלסיון אזורי כללי בשם: "AC Alsace" ואפלסיון המקיף את היינות שמקורם מן הכרמים המובחרים יותר: "AC Alsace Grand Cru". שבעה זני ענבים עיקריים מגדלים באלזס: ריזלינג, פינו בלאן, פינו גרי, גוורצטרמינר, מוסקט וסילבנר הלבנים וגם מעט מן הפינו נואר האדום.


אבל מה שבאמת הופך את העניין לפשוט, הוא דבר שבאזורים אחרים של צרפת, היה נחשב עד לא מזמן כמעט כמו חילול הקודש: תוויות הבקבוקים נושאות בגאון את שמות זני הענבים! אם מדובר בממסך (בלנד), תמצאו על התווית את השם "Gentil", או אצל היצרנים המחוברים יותר לשורשיהם הגרמנים: "Edelzwicker". כאשר הזן ידוע ושיטת סיווג האיכות פשוטה, בדרך כלל הנך יודע מה תקבל. בלי מעט אי בהירות הרי לא ניתן ומקורה של זו הוא בעיקר בשינוי הסגנון אותו מאמצים בשנים האחרונות חלק מן היצרנים, המוביל ליינות מתקתקים יותר, בסגנון הנהוג אצל השכנים הגרמנים שמעבר לריין. בניגוד למקובל בגרמניה, התווית אינה מגלה לנו דבר באשר לרמת המתיקות, אבל לא נורא, צריך להותיר לנו משהו לגלות בעצמנו.

 

 

מוצג ממוזיאון הגפן והיין בכפר קיינצהיים

צילום: עידן בר אולפן

אז איך זה עובד? הגענו לאלזס ואנחנו מעוניינים לטעום מן הלבנים הנפלאים - מה עלינו לעשות? האמת – ממש אין צורך להתאמץ. היצרנים המקומיים כל כך חביבים ומסבירי פנים ומעוניינים להטעים אתכם ביינותיהם, כל שלא נדרשת בהכרח הכנה מראש, כל שצריך לעשות הוא להסתובב בכפרים משובבי העין ולשוטט בין מרכזי המבקרים של אלפי היקבים, להחליט, להיכנס ולטעום. השיטה פשוטה – מציגים בפניכם את רשימת היינות לטעימה ואתם בוחרים, אם רכשתם יין – וממש לא משנה מה מחירו – לא יחייבו אתכם על הטעימה, גם אם טעמתם כמה וכמה יינות; לא רכשתם - תחויבו עבור הטעימה כולה במחיר סמלי – בדרך כלל 3-4 יורו. חלק מן היצרנים יציעו לכם לטעום גם מן ה eau de vie (מי החיים) שלהם – מעין ברנדי מקומי.

 

למעוניינים בטעימות עמוקות יותר ו/או לסיורים ביקבים (מרבית היקבים צמודים למרכזי המבקרים), מומלץ לתאם את מועד הביקור מראש מול בעלי היקבים באמצעות הדואר האלקטרוני ובמרבית המקרים מובטח לכם אירוח מיוחד. אני ממליץ – לשלב בין ביקור או שניים מתואמים מראש (הביקור המתואם שלנו ביקב Hugel היה חוויה יוצאת דופן), לבין טעימות ספורדיות.


מחירי היינות נכון למועד ביקורי באלזס (ספטמבר 2013), נעים בגבולות של בין 5 ל 8 יורו ליינות הבסיסיים (שמרביתם בהחלט משביעי רצון והרבה יותר מכך), 10-15 יורו ליינות מסדרות גבוהות יותר של היקב ו 16-20 יורו לערך עבור יינות "גרנד קרו". עבור יינות מתיישנים, יינות מבציר מאוחר (Vedange Tardive) או מענבים מובחרים ובחלקם נגועי בוטריטיס (Selection Grand Nobles), תוכלו לשלם גם עד 28 יורו לבקבוק (ובהחלט מומלץ לרכוש לפחות אחד כזה).


בואו בהמוניכם
אם במקרה לא נפל לכם האסימון עד עכשיו, השורה התחתונה היא שתתקשו למצוא ברחבי העולם חבל יין מושלם כל כך לטיולים כמו אלזס. בנוסף לדרך היין, מציע האזור אטרקציות ובילויים גם למי שאינם משוגעים לדבר או למי שעדיין לא הפנים שלא כל היינות הם אדומים, ואפילו לילדים, החל ממוזיאון המכוניות העתיקות במולהאוס, דרך אתרי ביצורים של קו מז'ינו המפורסם, טירת הו- קניגסברג המרשימה (גם אנחנו שכבר ילדים רק בנשמה מאוד נהנינו), וגם פרק קופים (זו לא טעות), אקשן פרק, גנים יפהפיים, טיולי אופניים ועוד.


אתר אינטרנט מומלץ לצורך תחקיר מקדים: tourisme-alsace.com. המידע על אלזס בספרי התיור בחנויות הספרים בארצנו מצומצם למדי. כשתגיעו לאלזס, הכנסו למרכז המידע לתיירים הראשון אליו תזדמנו, שם תמצאו חומר מועיל רב. קחו ללא תשלום את המפה: The Alsace Wine Route ותמורת 10 יורו תוכלו לרכוש את החוברת המשלימה, באותו שם, עם מידע אודות הכפרים השונים אשר על אם הדרך, כולל האטרקציות המרכזיות, הכרמים שמסביב – זנים וקרקעות, כרמי הגרנד קרו, מידע כללי על היין באלזס, על התאמת יינות אלזס לתבשילים המקומיים ואפילו כמה מתכונים.


ההגעה לאלזס כיום נוחה מתמיד, עם טיסות ישירות לשטרסבורג באמצעות חברת ה low cost הצרפתית Air Mediterranee.

 

אירועים קרובים
סדנת יינות אדומים
05-05-2025 19:00
סדנת יין אדומה לגמרי. כל מה שרצית לדעת על יין אדום ולא העזת לשאול. כולל התמקדות בחביות עץ אלון.
x
משתמש קיים - נא התחבר
התחברות לאתר איש הענבים תאפשר לכם להינות ממגוון השירותים המוצעים בו.
כמה זה 8 + 1 ?
לקוח חדש
שחזור סיסמא
משתמש חדש - נא הרשם
לאחר הרישום תשלח אליכם הסיסמא למייל שהזנתם.
*שדות חובה
לחצו כאן לחזרה להתחברות
שיחזור סיסמא
לאחר הזנת כתובת המייל ישלח אליכם לינק לשיחזור סיסמא
לחצו כאן לחזרה להתחברות