אחרי חרם של 7 שנים
לאחר אמברגו בן 7 שנים, יינות גיאורגיה סוף כל סוף שבים לרוסיה. מאז המשלוח הראשון בן 30 אלף הבקבוקים חצה את הגבול בשלהי יוני, שמות כמו Khvanchkara ו- Alazani חוזרים בהדרגה לתפריטי היין במוסקבה. מומחים מעריכים כי עד לסוף השנה הנוכחים כ 5 עד 10 מיליון בקבוקים ייובאו לרוסיה. יחד עם זאת ישנם גם מכשולים דוגמאת המחירים הגבוהים יותר מבעבר, הליך בדיקה חדש והפופולריות הגוברת של יינות מארצות אחרות.
מורשת עתיקה
גיאורגיה היא ערש תרבות היין המגיעה עד לפני 8,000 שנים. בטכניקה העתיקה, יין הותסס בכדי חרס ונטמן באדמה. בתקופה הסובייטית, התהליך הפך יותר מתועש, אך בשנים האחרונות דווקא חזרה התעניינות בטכניקות העתיקות.
לגיאורגיה יש 525 זני ענבים בשטחה. בין הזנים המפורסמים - Kindzmarauli זן אדום ממנו מופק יין חצי מתוק שהיה הזן האהוב על סטאלין. מבקרים עכשוויים מבכרים דווקא את הזנים היבשים כמו Sapervai זן אדום הקרוי "שחור" בגיאורגיה בשל צבעו העמוק. יינות לבנים מסורתיים מאופיינים בצבע זהוב המתקבל מהשרייה על קליפות וגלעינים. המבקרים אוהבים מאוד את היין הלבן הפריך Rkatsiteli והיין הארומטי Mtsvane.
יבוא
עד לפני 2006 הגיאורגים ייצאו 78% מיינותיהם לרוסיה. לאחר החרם, גיאורגיה פנתה לשווקים בינ"ל אחרים, כולל ארה"ב, צרפת, אנגליה וקנדה. הצטרפותה של רוסיה בשנה שעברה לאיגוד הסחר העולמי זירז ככל הנראה את הסרת החרם.
אף על פי כן, יינות גיאורגים נכנסים כעת לשוק שונה מזה בו היו קודם לכן. לפני החרם, יינות גיאורגיה נכחו בכ 10% משוק היין. מאז, יינות אלו הוחלפו על ידי יינות זולים יותר מספרד ודרום אמריקה. מומחים מעריכים כעת כי מוקמם של היינות הגיאורגים יתפוס רק כ 1% מתוך השוק הרוסי. יתרה מזאת, המחירים היום גבוהים יותר. בעוד יינות גיאורגים רבים נסחרו בעבר במחיר 100 רובל לערך, המחיר הממוצע היום נע בין 300 ל 850 רובל.
הליכי היבוא החדשים המבוססים גם על בדיקות תברואתיות המבוצעות על ידי הרוסים, נתנו עד כה אישור ל 65 חברות. חלק מהייננים טוענים כי הבדיקות הן עלבון לעסקים. ג'ונתן וורדמן, מיקב הבוטיק הגיאורגי הידוע "דמעות הפסיון" (Pheasant's Tears) צוטט באומרו "אנחנו מוכרים ליפן, צרפת, איטליה וארה"ב...ואף יבואן אינו בודק אותנו – איכות היין נבחנת בכוס". יקב "דמעות הפסיון" אינו מתכנן בשלב זה לייצא יין לרוסיה.
אם אתם בדרככם לרוסיה, עדיף לרכוש את היינות הגיאורגים בסופרמרקטים ולא בחנויות יין מתמחות שם מחיריהם גבוהים יותר.