משבר שמיטת החובות של ארגנטינה פוגע קשות בתעשיית היין המקומית
ארגנטינה מצויה על סף שמיטת תשלומי חוב בפעם השנייה במהלך 13 השנים האחרונות, והמשבר הקשה עלול לפגוע באופן חמור בתעשיית היין הארגנטינאית, הנתונה כיום ממילא בקשיים לא מעטים. כך סבורים המומחים באתר הכלכלי harpers.co.uk.
בראש ובראשונה צפויה תעשיית היין הארגנטינאית, כמו גם יתר התעשיות במדינה, ובפרט אלו המוכוונות יצוא, להיפגע בשל העדר הודאות הכלכלית. מצב זה פוגש את תעשיית היין בזמן מאוד לא נוח, כאשר ממילא היא כבר עומדת מלכת. בסוף חודש יוני האחרון אומתו חששות הכלכלנים בארגנטינה, עם פרסום נתונים רשמיים המעידים על כי המדינה נכנסה למצב של מיתון. הכלכלה התכווצה בשיעור של 0.65% ברבעון האחרון של 2013, והמשיכה להתכווץ ב 0.8% נוספים, במהלך הרבעון הראשון של השנה הנוכחית.
אם בכך לא די, הרי שהמטבע הארגנטינאי – הפסו, הופחת ביותר מאשר 20% במחצית הראשונה של 2014, מה שיצר אתגר קשה עבור יצרני היין המקומיים, על רקע הפרשי השער המשמעותיים. ירידה בשער המטבע המקומי גורמת לערך הממשי שבו נמכר היין לרדת, וכך בפועל נופלים מחירי היין.
בהתאם לנתונים שפורסמו במהלך חודש יולי האחרון, מחירי יינות הצובר של ארגנטינה צנחו מאז תחילת השנה, והנפילה מורגשת הן ביינות האדומים והן בלבנים. מחיר היין הלבן צנח בחודש פברואר מכמעט 0.50 דולר אמריקאי לליטר, עד למחיר של 0.37$ לליטר, ונותר מאז ללא שינוי. גם מחירי היין האדום נפלו, כאשר היינות אשר ספגו את המכה הקשה ביותר הם דווקא היינות המיוצרים מזן הדגל של ארגנטינה – המלבק, אשר מחיריהם בצובר צנחו בשלושים אחוזים: ממחיר של דולר אחד לליטר, עד כדי מחיר של 0.70$.
לבעיות הכלכליות תורמת העובדה שבציר 2014 בארגנטינה, שהסתיים לפני חודשים אחדים, צפוי להיות קטן ב 20%, לעומת בציר 2013, כתוצאה מהשפעות מזג האוויר. התוצאה היא שליצרנים יהיה פחות יין למכור, על מנת לכסות על ירידת המחירים המשמעותית.
לצרות אלו מתווסף כעת החשש הממשי משמיטת החובות הכללית של המדינה, ותוצאותיה הצפויות בנוגע ליחסי המסחר של ארגנטינה עם השוק העולמי. סיכום הקשיים בפניהם עומדת תעשיית היין הארגנטינית, מעיד לפיכך לדעת המומחים, כי מחירי יינות ארגנטינה צפויים ל"הגיע לרצפה". מעניין לראות אם השפעות המצב הקשה בארגנטינה יחלחלו בקרוב גם אל מחירי היינות על מדפי חנויות היין בישראל.