האם השביתה הצפויה ביקב הגדול בישראל מצביעה על מיסודו של ענף היין?
איני יודע לומר אם זו הפעם הראשונה שבה עתידה לפרוץ שביתת עובדים כללית ביקב בישראל, ובפרט ביקב בסדר הגודל של יקבי כרמל, אולם אין ספק שהדבר לא התרחש מזה שנים רבות. בצד הצרה שנפלה על הבעלים החדשים של יקבי כרמל ממש לפני החגים, נשאלת השאלה האם השביתה ביקב מצביעה על מיסודו של ענף היין בישראל? האם הפך ענף היין לענף ייצור ככל הענפים, ענף שגם שביתות יהפכו מעתה לחלק בלתי נפרד מחיי היום יום שלו? האם אנו צופים במקרה פרטי של יקבי כרמל, או שמא השביתה היא סנונית המעידה על מצבו של ענף היין?
סוף אוגוסט והשבועות שלפני החגים הם תקופת השיא ביקבים שלנו, הן בצד של הייצור – בציר הענבים וקליטתם ביקב, פעולות ה"קראש" וההעברה למיכלי התסיסה, והן בהקשר של השיווק והמכירה, לקראת אחת מתקופות השיא של השנה במחלקת המכירות. דווקא בתקופה זו, ולאחר ירידה כללית במכירות מוצרי האלכוהול, ובכלל זה היין במהלך הקיץ האחרון, בהשפעת אירועי הלחימה בדרום, הכריזו עובדי היקב ההיסטורי על סכסוך עבודה.
כשנה וחצי לאחר שהתבשרנו על מכירתם של יקבי כרמל, נאלצת ההנהלה החדשה להתמודד עם המשבר הרציני הראשון שלה. כל עובדי היקב, בכל אתריו, מכריזים על סכסוך עבודה המאושר על ידי ההסתדרות, ומאיימים לפתוח בשביתה כללית במועד הכי לא נוח, בשבוע שלפני ראש השנה. הרקע מאחורי סכסוך העבודה, לפי כתבתה של בילי פרנקל באתר ynet, הינו תוכניתה של החברה לסגור במהלך השנה הקרובה את היקב בראשון לציון, ולהעתיק את פעילותו לאלון תבור בצפון, הכל בשל מכירת מבנה היקב בראשון לציון, במסגרת עסקת נדל"ן משתלמת במיוחד. המהלך אמור להסתיים בחודש מאי 2015, עם סיום פעילות הייצור ביקב בראשון לציון, העתידה להביא לפיטוריהם של כ 60 עובדים המועסקים ביקב.
יו"ר מרחב ראשל"צ בהסתדרות מצוטט ב ynet ומסביר שמזה ארבעה חודשים מתנהל מו"מ מול ההנהלה, ללא תוצאות מספקות מצדם של העובדים. תחושת העובדים היא שההנהלה נוקטת סחבת, שכל מטרתה לעבור את תקופת החגים הבוערת. במסגרת המו"מ ביקשו העובדים פיצוי שיכלול גם רווחים ממכירת מקרקעי היקב, שנמכר כזכור תמורת 165 מיליוני שקלים. העובדים דרשו פיצויים מדורגים בהתאם לשנות הוותק, בסכום כולל של כ 12 מיליון שקלים, ואולם לדברי נציג העובדים, הצעות ההנהלה היו פוגעניות והוצע להם פיצוי של כמיליון וחצי שקלים בלבד. לשם דוגמא, הוצע לעובד המועסק ביקב כ 20 שנה פיצוי של 24,000 שקלים בלבד. לפיכך, לא נותרה לעובדים ברירה, כי אם לפנות לשביתה.
למאבקם של עובדי היקב בראשל"צ הצטרפו גם חבריהם ביקב המרכזי שבזיכרון יעקב, השותפים באותו ועד עובדים. סכסוך העבודה אושר לאחרונה על ידי ההסתדרות, וכעת תעמוד למבחן יכולתה של ההנהלה להתמודד עם האתגר הקשה שהוצב בפניה. לדברי הנהלת יקבי כרמל, כפי שאלו מובאים על ידי ynet, בחודשים האחרונים מתנהל בין ההנהלה לנציגי העובדים מו"מ אינטנסיבי לצורך סיכום תנאי העסקה, וסיום העסקתם של חלק מהעובדים ביקב בראשון לציון. הנהלת היקב רואה את צרכי העובדים לנגד עיניה, מציעה פיצויים מוגדלים ואף תתמוך בעובדים שיחליטו לעבור צפונה ולהמשיך לעבוד ביקב. ההנהלה מקווה שסכסוך העבודה ייפתר בקרוב לשביעות רצון כל הצדדים.
הגם שעל פני הדברים נראה שהשביתה הצפויה הינה מקרה פרטי של יקבי כרמל, על רקע ההתארגנות מחדש בעקבות מכירת היקב, הרי שלאור התמורות שאנו חוזים בהן בשנים האחרונות בענף היין הישראלי, כניסתם לשוק של משקיעים גדולים ותאגידים בולטים מהארץ ומחו"ל, דומה שלא יהיה זה הימור מסוכן לחזות כי סכסוך העבודה הנוכחי בכרמל לא יהיה סכסוך העבודה האחרון הצפוי להתעורר בענף היין הישראלי, ענף ההולך ומתמסד ותוך כדי כך, עובר תמורות והתאמות מחויבות המציאות.