Photo by form PxHere
יינות מדוק המקופחים
לא פחות מ 165 שנים חלפו מאז הסיווג המפורסם של יינות בורדו משנת 1855 והגדה השמאלית של נהר הג'ירונד ובפרט אזור Medoc, עודנה סוערת וגועשת. 58 בתי שאטו ברי מזל בלבד זכו להיכלל באותו סיווג רב מוניטין ומהולל בן חמש דרגות, ורק 3 נוספים הצליחו להתברג ולהצטרף מאז ועד היום לאותה רשימה מיוחסת. מה אם כך דינם של אלפי היקבים האחרים הפועלים בגדה השמאלית בכלל ובמדוק בפרט? מדוע אינם זכאים אף הם לסיווג משלהם?
בדיוק מתוך מחשבה זו נערך בשנת 1932 לראשונה סיווג רשמי של יקבים איכותיים בחבל מדוק שבבורדו, אשר אינם משתייכים לחמשת דרגות האיכות המפורסמות של קלסיפיקציית 1855. השם שניתן לאותו סיווג היה "Cru Bourgeois", שם שהיה שגור בפי יצרנים וסוחרים בבורדו כבר לפני מאות בשנים. אולם אותו סיווג, אשר כלל כמה מאות יצרנים וחולק לשלוש דרגות איכות, לא ממש תפס בקרב ציבור הצרכנים, אולי משום שלא קיבל את הכרת משרד החקלאות הצרפתי.
יותר משלושים שנה מאוחר יותר, החליט איגוד היצרנים של קרו בורז'ואה להחיות ולחדש את עצמו, ובשנת 1979 הוכר לבסוף סיווג Cru Bourgeois רשמית על ידי האיחוד האירופי, בתנאי שיקבל הכרה גם מצד הממשלה הצרפתית, הכרה שהגיעה רק בשנת 2003. כך נוצר רשמית סיווג של 247 יקבים מאזור המדוק (מתוך 490 שהגישו מועמדות) ואשר חולקו לשלוש דרגות איכות: 9 יצרנים בדרגת Cru Bourgeois, עוד 87 יצרנים בדרגת Supérieurs Cru Bourgeois וכן 151 יצרנים שזכו להיכלל בדרגה הבכירה ביותר: Crus Bourgeois Exceptionnels.
אולם לא כולם, ולמעשה רובם של היקבים, כלל לא התלהבו מן הסיווג החדש, אשר זכה לביקורות רבות, לצד טענות לשחיתות בבחירת היקבים. הוויכוחים גררו עמם הליך משפטי, אשר תוצאתו היתה בפועל פגיעה אנושה בסיווג משנת 2003 ופרישה של 78 בתי שאטו בכירים, לצד קריאה מצד בית המשפט ללשכת המסחר של בורדו, לערוך סיווג מחודש, אשר יעמוד לרביזיה אחת ל 12 שנה. השימוש בסיווג "קרו בורז'ואה" נמשך אמנם חרף הסכסוך המשפטי המתוקשר ופרישת היקבים, ואולם זוהרו עומם. בניסיון להחיות את קלסיפיקציית "קרו בורז'ואה", נערך פעם נוספת בשנת 2014 סיווג מחדש, שכלל 278 יקבים. הפעם שויכו כולם לרמת סיווג אחידה, ללא חלוקה פנימית.
מי שהרוויח מן הסיווג של 2014, היו בעיקר היקבים ברמה הבסיסית יותר ואילו בדיעבד הסתבר כי המפסידים הגדולים היו בתי השאטו יצרני היינות האיכותיים והיוקרתיים יותר. זאת, מאחר והמעבר לדרגת איכות אחת בלבד הביא אמנם בהמשך לגידול במספר היקבים שעשו שימוש בשם "Cru Bourgeois", אלא שבד בבד, נגרמה פגיעה קשה ביוקרתו של הסיווג. הצרכנים לא הבינו מדוע, באם מדובר בסיווג אחיד, חלק מן היקבים (אלו אשר בחרו דרכי גידול וייצור איכותיות וגם יקרות יותר), מתמחרים את יינותיהם במחירים גבוהים יותר באופן משמעותי לעומת האחרים.
פעם רביעית – גלידה?
הפגיעה הקשה ביוקרתו של המותג "Cru Bourgeois" ועמה ירידה חדה בביקוש ליינותיו ובעקבות זאת כמובן גם ירידה במחיריהם, הביאה את היצרנים שנותרו חברים בסיווג, לנסות ולהחיות שוב את הקלסיפיקציה של יקבי מדוק, ובשנת 2016 הגיעו לכדי הסכמה ביניהם אודות יצירת סיווג שונה, חדש, הרביעי במספר. בקרב החברים הושגה הסכמה אודות קריטריונים מחייבים עדכניים והוחלט שרשימת היקבים החדשה והמעודכנת תתפרסם בשנת 2020, רק לאחר בחינה מדוקדקת ורציפה של הקריטריונים החדשים שנקבעו.
שנת 2020 הגיעה כידוע והנה, בחודש פברואר, פורסם סיווג קרו בורז'ואה החדש. הסיווג החדש מבטל את זה החד שלבי משנת 2014, ומחזיר את יקבי מדוק "האחרים", אלו שאינם משתייכים לסיווג 1855, למדרג בן שלושה שלבים, ממש כבעבר. הדירוג החדש כולל 14 יקבים בקבוצת הדירוג העליונה: Cru Bourgeois Exceptionnel, בנוסף ל 56 בתי שאטו הנכללים בדרגת הביניים: Cru Bourgeois Supérieur ועוד 179 יקבים המשתייכים לדרגת הבסיס: Cru Bourgeois. הדירוג החדש עתיד להתייחס ולחייב באשר לשנות הבציר 2018 - 2022 כולל.
סיווג Cru Bourgeois 2020
קביעת השיוך על פי הסיווג החדש לא היתה עניין של מה בכך ונמשכה למעשה במשך יותר משלוש שנים ברציפות. השלב הראשון, כלל טעימה עיוורת של יינות כל אחד מן היקבים שהגישו מועמדות להיכלל בסיווג, מחמש שנות בציר שונות. על מנת לזכות בסיווג Cru Bourgeois, נדרש אישור של פאנל הטועמים לגבי איכות ותכונות היין, לפחות ביחס לחמש שנות בציר בין השנים 2008 ל 2016. כניסה לשתי דרגות הסיווג העליונות חייבה בנוסף הגשת תיק ובו הסברים אודות ייחודיות הטרואר של היקב ופירוט פרקטיקות הגידול והייצור המתבצעים בו ושל גורמים נוספים ובהמשך, אף נערך ביקבים ביקור של פאנל מומחים.
נקבעו 3 תחומי הערכה נוספים מעבר לשיפוט האורגנולפטי (שיפוט תחושתי) של היין: הראשון, שימור הסביבה: על מנת להיכלל בדרגות אקספסיונל וסופריור חויב כל יקב כתנאי בסיסי, להציג אישור בדבר הכללתו בדרגה הגבוהה ביותר של תכנית הקיימות הצרפתית הידועה בשם HVE3 ואילו על מנת להימנות על הדרג הבסיסי, חויבו היקבים כתנאי לעמוד בדרגת קיימות רשמית של HVE2. בנוסף, בוצעה בדיקה של שיטות עבודה ובציר בכרם, תנאי ייצור ביקב, יישון, בקבוק ואיכות כללית של היקב. לבסוף, נבחנו גם נושאי הקידום והשיווק הננקטים ביקבים – אירוח ביקב, עבודת שיווק והפצה ומחירים. הפעם, בוצעו כל הפעולות בפיקוח משרד החקלאות הצרפתי.
הסיווג החדש נועד לפיכך בראש ובראשונה, להבטיח לצרכנים איכות וערך ביינות המדוק שמחוץ לסיווג 1855, עוד שיקבי קרו בורז'ואה מייצגים כיום לא פחות מ 31% מסך הייצור באזור מדוק ומכסים את כל האפלסיונים במדוק למעט זה של סנט ג'וליין. יקב אחד בלבד מייצג בסיווג החדש את אזור Pauillac וזהו Château Plantey.
לעיון בסיווג Cru Bourgeois 2020 המלא
סוף פסוק? לא בטוח!
האם יצרני המדוק שאינם נכללים בסיווג 1855 הגיעו סוף כל סוף אל המנוחה והנחלה? האם תם עידן המחלוקות והוויכוחים בין החברים? ממש לא בטוח. כבר עתה נשמעות באזור לא מעט טענות באשר לסיווג החדש, הן לעניין הקריטריונים שנבחרו, בטענה לפיה ניתנה חשיבות יתרה לנושא תיירות היין וכן בנוגע לרמתם של היינות שהצליחו להגיע לדרגים העליונים. בנוסף, לא מעט בתי שאטו יידועי שם, אשר בסיווג של שנת 2003 נכללו בדרגת הסיווג הגבוהה ביותר – Exceptionnel, נעדרים ממנו כעת ועובדה זו מעוררת לא מעט תהיות וטרוניות. כך למשל Château Poujeaux, Chasse Spleen, Sociando-Mallet, Potensac, Ormes-de-Pez, Phelan Ségur, ו Gloria.
כאשר לוקחים בחשבון את ההיסטוריה הפתלתלה והתזזיתית של סיווג קרו בורז'ואה, ואת החיבה המתמשכת של יקבי מדוק להיזקקות לערכאות משפטיות בניסיון לשנות מיונים וסיווגים, נשאלת השאלה האם גם הפעם אין אנו צפויים להתכתשות משפטית, שעלולה בסופו של דבר להשמיט את הקרקע גם מתחת לסיווג החדש? כפי שאכן כבר אירע לא פעם בעבר. מצד שני, נראה שחברי קרו בורז'ואה למדו כמה לקחים מן העבר והפעם הסכימו על מספר מנגנונים העשויים להוציא מראש את העוקץ מהליכים משפטיים עתידיים. כך למשל, הקמת ועדת ערר פנימית, אליה רשאים יקבים לעתור ולהעלות בפניה את תלונותיהם בקשר לאי הכללה בסיווג שביקשו. בנוסף, ניתנה ליקבים האפשרות למשוך את עצמם כליל מסיווג קרו בורז'ואה, במקום "להיכלא" בתוכו בדרגת סיווג שאינה מקובלת עליהם. יתרה מכך, נקבע שהסיווג יערך מחדש בתוך 5 שנים, וגם בכך ניתן למעשה פתח ליקבים שאינם מרוצים ממיקומם בסיווג, לשפר עמדה בעתיד. כך או כך, נראה שגם הפעם, רק ימים יגידו אם סיווג קרו בורז'ואה אכן עולה על דרך המלך, או שאי היציבות תימשך.