נעים בשטח
ויניפדיה
מאמרים ודעות
יינות ישראל
כתבות מהעולם
ביקורת מסעדות
אלכוהול
תערוכת קוניאקים
פסטיבל DRINKS
פסטיבל-cocktails
חג היין
בציר הזמן
TerraVino
פסטיבל White
יקב אשרה
איש הענבים
ביקורת מסעדות
ביקור ביקב
טיולים
טעימות יין
טעימות אלכוהול
נעים בשטח
על סדר היום
יין
יקב ישראל
(0) הצג תוצאות
בית הספר ליין
34288
פרסומות...
אל תסתכל בבקבוק אלה מה שיש בתוכו
היחס בין קיימות לבין משקל הבקבוק ואיכות היין
מאת: בר אולפן עידן
פורסם ב 24.01.2024

אל תסתכל בבקבוק אלה מה שיש בתוכו

אין תוספות חינם
כמה פעמים קרה לכם שהרמתם בקבוק יין סטנדרטי בגודלו מן המדף ותגובתכם הראשונית הייתה: "וואו, זה כבד!"? הצצה אל כמות היין בבקבוק הרשומה בתווית תוכיח לכם מיד שממש לא מדובר במבצע של '20% תוספת חינם' הנהוג לעתים בשיווק מוצרים אחרים. ההבדל הוא אך ורק במשקל הבקבוק.

אז כמה באמת שוקל בקבוק של יין? התשובה לשאלה, ממש כמו התשובה לשאלות רבות אחרות, ובפרט בעולם היין, היא: תלוי. לרוב, משקלו של בקבוק יין סטנדרטי שתכולתו 750 מ"ל של יין כולל משקל הבקבוק, היין, הפקק, התווית והעטיפים השונים, מגיע לכ 1.2 ק"ג. אבל זו לא תמיד התשובה הנכונה. כך למשל, יינות מסוימים שוקלים יותר מאחרים כאשר ההבדל נעוץ בצפיפות הנוזל – לדוגמה כמות של 750 מ"ל יין בוז'ולה נובו תשקול פחות מכמות דומה של יין פורט.

אבל יש גם את עניין משקל הבקבוק שהינו משמעותי הרבה יותר. בקבוקים המיועדים ליינות מבעבעים, הנדרשים לעמוד בפני לחצים פנימיים גבוהים יותר, הם בעלי משקל רב יותר בהיותם עשויים מזכוכית עבה יותר. בקבוק ממוצע של שמפניה ישקול לבדו כ 900 גרם ויחד עם המשקה שבתוכו כ 1.65 ק"ג. נשים את הבעבוע בצד ונחזור ליינות ולבקבוקים הסטנדרטיים ונגלה שגם כאן קיימים הבדלים, לפעמים משמעותיים. ראשית, צורות הבקבוקים שונות – הבקבוק בעל הכתפיים הגבוהות האופייני ליינות בורדו, לעומת זה בעל הכתפיים הנמוכות יותר בהם עושים לרוב שימוש ליינות בורגון, או יינות מזן הסירה, או הבקבוקים הצרים והגבוהים המאפיינים את היינות הגרמניים לדוגמה, ואלו הם רק מספר דוגמאות.

תהפכו את הבקבוק (כמובן רק לפני שפתחתם אותו או לאחר שכבר רוקנתם), ותגלו שהקער בתחתית הבקבוק משתנה אף הוא בין בקבוקים שונים. בהקשר הזה, ככל שהקער עמוק יותר נעשה שימוש בפחות זכוכית בייצור הבקבוק, ולרוב הבקבוק גם יהיה קל יותר. אז כמה בכל זאת שוקל בקבוק של יין? ובכן, משקלם של מרבית בקבוקי היין המיוצרים בעולם נע כיום סביב 550 גרם, ואולם כפי שתקראו בהמשך, יתכן מאוד שאנחנו עומדים בפני שינוי.

משקל כסימן לאיכות?

אל תסתכל בבקבוק אלה מה שיש בתוכו

תופעה שהשתרשה בעולם היין, היא שמשקל הבקבוק הפך לסמל סטטוס. היינות היוקרתיים ביותר של יקבים מסוימים יימכרו בבקבוקים הכבדים ביותר, לעתים קרובות גם באריזות מיוחדות ומהודרות העשויות לרוב מעץ. הדוגמאות הן רבות וכל אחד מכם ודאי נתקל בהן. ישנם יקבים שמגדילים עשות, וכנראה משום שהם מחזיקים מעצמם יוקרתיים במיוחד, מוכרים את כל יינותיהם בבקבוקים כבדים במיוחד.

מן הצד השני, קיימים גם דוגמאות ליינות יוקרתיים פחות הנמכרים בבקבוקים כבדים, לרוב מתוך ניסיון של אנשי השיווק של היקב לדמות להם מראה ועיצוב שיעיד על איכות ויוקרה. הדוגמה הבולטת ביותר בישראל היא כנראה מותג "פלטינום" של ברקן, שהבקבוק שלו שוקל לא פחות מאשר 1,175 גרם. ידידי שגיא קופר העלה בעבר את שאלת המשקל בפני היינן הראשי של יקב ברקן עידו לוינסון ונענה בתשובה: "השוק משייך משקל לאיכות, ואנחנו רצינו לתת לצרכן את ההרגשה שהוא מקבל הרבה עבור הכסף שלו."

אבל האם הצרכנים באמת מזהים משקל עם איכות? מסתבר שלא בהכרח. על פי נתוני מחקר צרכנים שהוצג בשנה החולפת במפגש בעלי תואר ה MW (מאסטר אוף וויין) בעיר ויסבאדן שבגרמניה, עולה שמשקל הבקבוק הוא אחד הגורמים האחרונים שהצרכנים מתחשבים בהם בבואם לבחור בקבוק יין. הרבה לפני המשקל מבחינת החשיבות ניצבים שיקולים כמו מחיר, המלצות חברים ומוניטין היקב או היין. די להביט בהקשר זה על היינות הגדולים בעולם ולמצוא שהם דווקא אינם משווקים בבקבוקים כבדים מן הרגיל.

תפיסה מוטעית אחרת הנוגעת למשקל הבקבוק, מתייחסת למידת שבירותם של הבקבוקים הקלים יותר. ד"ר פיטר סטנבורי שעמד בראש מחקר בנושא הקטנת משקלם של בקבוקי היין, עליו נספר בהמשך, מצא שבקבוקים קלים יותר עמידים באותה מידה ובלבד שיוצרו באופן נכון. שימוש בבקבוקים קלים יותר יחייב עם זאת עריכת שינויים מזעריים בקווי הביקבוק, בעיקר משום שחלקו התחתון של הבקבוק צפוי להיות מעט שונה בצורתו לעומת זה הקיים כיום.

דרושה דיאטה לטובת הכדור שלנו

אל תסתכל בבקבוק אלה מה שיש בתוכו

בשנים האחרונות נמתחת לא מעט ביקורת בנושא המשקל המוגזם של בקבוקי היין, כשהטעם העיקרי לביקורת הוא נושא הקיימות. אחת המבקרות הבולטות (תרתי משמע) הינה מי שנוהגים לכנותה "כוהנת היין" – ג'נסיס רובינסון הבריטית. בחודש יוני 2023 יצאה רובינסון באתר היין שלה בקריאה נרגשת ויוצאת דופן ליצרני היין ובקבוקי היין להפחית את משקל הבקבוקים. בנוסף, מזה מספר שנים שאתר היין שלה מפרסם כחלק בלתי נפרד מביקורות היין הרבות גם את משקלו של בקבוק היין. על פי נתונים שהובאו על ידה במאמר שכתבה בנושא, הרי ש 90% מן היינות והמשקאות הכוהליים ארוזים בבקבוקי זכוכית. השיעור הגבוה ביותר של ייצור בקבוקי זכוכית באיחוד האירופי לטובת משקאות למיניהם מיועד לייצור יין ומשקאות כוהליים אחרים. 23% מתוך כלל בקבוקי הזכוכית המיוצרים עבור משקאות מיועדים ליינות שאינם מבעבעים ועוד 20% למשקאות כוהליים וליינות מבעבעים, 24% מתוך כלל הבקבוקים מיועדים לבירה, 9% למים, מיצים ומשקאות קלים, ו 24% נוספים למוצרים שונים אחרים כולל בקבוקי מיניאטורה.

נתונים אלו אינם נתונים של מה בכך. כיום כבר ברור שכאשר מביטים על הרכיבים השונים של תעשיית היין, הרכיב של ייצור בקבוקי זכוכית ושינועם תורם את התרומה המשמעותית ביותר מבחינת פליטת הפחמן המזהמת והנתונים הם לא פחות ממדהימים: כ 29% מפליטת הפחמן הכוללת הנגרמת בקשר עם תעשיית היין כולה מקורה בייצור הבקבוקים ועוד כ 13% מתרחשת בזמן שינוע היין המבוקבק! לשם השוואה – בממוצע, כל פעולות הייצור ביקב ביחד גורמות לשיעור של 15% בלבד מפליטת הפחמנים ואילו כלל הפעולות הנדרשות לשם גידול הענבים בכרם מהוות כ 34% מהשיעור הכולל של פליטת הפחמן.

מפחיתים את המשקל ודואגים לסביבה

אל תסתכל בבקבוק אלה מה שיש בתוכו

נראה שהמחשבות על קיימות והמאמצים מצדה של ג'נסיס רובינסון ואחרים החלו סוף סוף לתת פרי. תחת מטריית השולחן העגול של יין בר קיימא (Sustainable Wine Roundtable), התכנסה לפני כשנה קואליציה המורכבת משורה של יצרנים, מפיצים, משווקים ומובילים אחרים של הענף מרחבי העולם, על מנת לדון באופן שבו ניתן לצמצם את משקל בקבוקי היין. בין החברים בקבוצה ניתן למנות את הגורמים הבאים: Systembolaget – מונופול האלכוהול הענק של שבדיה, Whole Foods Market ו Naked Wines USA האמריקניות, רשתות השיווק הבריטיות – Laithwaites, Lidl GB, Waitrose ויבואניות ומשווקות היין - Virgin Wines ו The Wine Society ואחרים. כספים רבים הושקעו על ידי הקבוצה לצורך מחקר משותף בנושא, כשבראש המחקר עמד ד"ר סטנבורי שאת שמו כבר הזכרנו.

בחודש אוקטובר האחרון, לאחר שהמחקרים הושלמו ונבחנו האפשרויות השונות לצמצום משקל הבקבוקים והפחתת טביעות האצבע הפחמניות, נחתם בין חברי הקבוצה הסכם שמטרתו להפחית את המשקל הממוצע העכשווי של בקבוקי היין, העומד על כ 550 גרם, למשקל בקבוק ממוצע שיפחת מ 420 גרם וזאת עד לסוף שנת 2026. גופים נוספים עומדים לפני הצטרפות לקבוצה ולהסכם.

אבל לא רק כדור הארץ צריך לעמוד בראש מעייניהם של היצרנים המחליטים לעבור לבקבוקים קלים יותר. מסתבר שעם ההפחתה במשקל הבקבוק, יפחת באופן משמעותי גם מחיר ההובלה. קיימות גם הוכחות לכך שהפחתת המשקל אכן עובדת - באותו סימפוזיון MW שהזכרנו, סופר שנגוסיאנט היין הגדול מבורגון אלבר בישו, הממלא כשישה עד שבעה מיליון בקבוקי יין בשנה ומייצא ללא פחות מאשר 100 מדינות, הפחית את משקל הבקבוקים שלו מ 700 עד 750 גרם ל 450 גרם לפי בקשת חלק מן היבואנים שעימם הוא עובד, בלא שהייתה לכך השפעה כלשהי על המכירות. היצרן הקליפורני Bonterra מציין כעת על תוויות היין שלו את פליטת הפחמן הרלבנטית של כל בקבוק.

ניתן אם כן לקוות שיוזמתם של הגורמים בעלי ההשפעה החברים בקבוצת יין בר קיימא, יחד עם יותר חינוך והסברה בנושא לא רק לצרכנים, אלא גם לאנשי ענף היין, יביאו בקרוב להפחתת משקל הבקבוקים, ותוך כדי כך גם להפחתת הפליטות הפחמניות המזהמות הנגרמות כתוצאה מייצורם ומשינועם. ולגבי מי מכם המעוניינים להתאמן ולחטב את שרירי זרועותיכם, ככל הנראה לא תהיה לכם ברירה אלא לעבור מבקבוקי יין למשקולות.

אירועים קרובים
בית פתוח: Winter Is Coming ישראל | 2024
21-11-2024 17:00
יום חמישי 21.11.2024 בין השעות 17:00-23:00 // יום שישי 22.11.2024 בין השעות 10:00-16:00
x
משתמש קיים - נא התחבר
התחברות לאתר איש הענבים תאפשר לכם להינות ממגוון השירותים המוצעים בו.
כמה זה 6 + 3 ?
לקוח חדש
שחזור סיסמא
משתמש חדש - נא הרשם
לאחר הרישום תשלח אליכם הסיסמא למייל שהזנתם.
*שדות חובה
לחצו כאן לחזרה להתחברות
שיחזור סיסמא
לאחר הזנת כתובת המייל ישלח אליכם לינק לשיחזור סיסמא
לחצו כאן לחזרה להתחברות