צילום: מתוך אתר היקב palmazvineyards.com
גם אם לא תקראו אף מילה בהמשך אל תחמיצו את המראות! הכתבה הזו מציגה את הקריטריון הידוע 'טוב מראה עיניים'. הנה על קצה האשכול והטכנולוגיה הסיפור של Palmaz Vineyards שבעמק הנאפה.
האתר Digital Trends מביא לקוראים חדשנות טכנולוגית בכל תחום. ביקשתי למצוא משהו על יין ומצאתי הלם טכנולוגי מטורף, לא פחות. הביטו בסרטון הזה
האב Julio Palmaz ובנו Christian Palmaz הם האחראים העיקריים במשפחה לשיגעון הזה (פרט לאם ועוד 2 בנות, כולן בצוות).
צילום: מתוך אתר היקב palmazvineyards.com
נתונים עיקריים של המגלומניה הטכנולוגית היפהפייה הזו:
* סיסמת המשפחה: 'אהוב את הקרקע, דע את הפרי, עשה יין המכבד את שניהם'
* ד"ר Julio Palmaz הינו קרדיולוג ארגנטיני שהתפרסם בפיתוח הסטנט הראשון המקובע בעורק ע"י בלון מתנפח; וזה מקור עושרו. הפיתוח נעשה באוניברסיטת דייויס, שם גם העמיק באופן טבעי את חיבתו ליין.
* הוא והצוות השקיעו 3 שנים בתחקירים מעמיקים בטרם החלו בנטיעה – וכך נקבעו 24 טרוארים שונים ו 46 חלקות התואמות למיקרו-אקלים הייחודי של כל אחת, בגבהים שבין 130 מ' ל 430 מ'. רוב החלקות הן של קברנה סוביניון ויש גם קברנה פראן, פטיט וורדו, מרלו, מלבק, שרדונה, מוסקט, ריזלינג וגרנאש.
* שטח האחוזה הוא כ 2,400 דונם והכרמים 220 דונם (יש גם שמן זית ומיץ ענבים)
* הטופוגרפיה נבחרה כך שאפשרה בנייה לעומק והעברת המיץ והיין בגרביטציה בלבד מקבלת האשכולות ועד לבקבוק.
* החפירה החלה בשנת 2000 לעומק של כ 18 קומות; נבנו כ 9,500 מ"ר של מערך ייצור תת-קרקעי המכונה, איך לא, 'המערה'.
צילום: מתוך אתר היקב palmazvineyards.com
* 7 שנות בנייה הושקעו במערך היקב ובטכנולוגיה.
* כל המים הנדרשים נאגרים בשטח ומאוחסנים ב'מערה' במיכלים ענקיים מאווררים, מבוקרים וראויים לשתייה ושימוש אחר.
* הבן Christian השלים לימודי חקלאות ומדעי קרקע והצטרף למשפחה על מנת להשקיע בשילוב כל טכנולוגיה אפשרית ביקב העתידי.
* כל הטוּב הזה החל עבור... 9,000 בקבוקים בזמנו! כיום כ 60,000 לשנה.
* מחשב-על מפעיל מערכת בשם FILCS (המכוּנה פֶליקס) השולטת על כל התהליכים ועל כל המיכלים (פירוט נוסף בהמשך).
צילום: מתוך אתר היקב palmazvineyards.com
כל זה נבנה על ההחלטה הבסיסית של Julio Palmaz: גישה אקדמאית לניהול עסקי. וכך גם הבת Florencia Palmaz שבמהלך לימודי ביולוגיה אספה לבקשת אביה כל ספר הנדרש ללימודי יין גבוהים בדייויס. המשפחה התמסרה ללימודם עד תום וכך נערך מחקר מקיף לכל חלקה בשטח שיועד לנטיעה. על מנת להתאים את הכּנות לחלקות נבחנו הקרקעות במדוקדק לתכונות הפורוזיות, חומציות, מזון הקרקע, שעות השמש בכל מפנה לאורך השנה ועוד ועוד, עד אשר לכל חלקה נבחרה הכּנה הייחודית שלה. וכמובן השליטה ע"י ה FILCS שמשמעותו – כפי שאוהבים לתת ראשי-תיבות בארה"ב – Fermentation Intelligence Logic Control System. המערכת והתוכנה הינם קניינים פרטיים של המשפחה. המערכת דוֹגמת, למשל, את צפיפות היין 10 פעמים בשנייה באמצעות מדי צמיגות וחיישנים בכל מיכל האוגרים מיליונים של ערכים לשליטה על שינויי הטמפרטורה. מפות צבעוניות בתלת-מימד מתקבלות ומוקרנות על מסך כיפה גדול על מנת להציג חזותית מה קורה בכל מיכל. המידע וההתראות נשלחות גם למכשירי אפל (אייפון ואחרים) כך שהשליטה נמשכת בכל מקום בו המשפחה נמצאת. מספיק, לא?
כ 3,000 אנשים נלהבים במיוחד נמצאים במועדון היין של היקב ולהם משווקת מרבית התפוקה. ומה בקנה הטכנולוגי? פיתוח של 'טכנולוגיה למודעות החבית' שתאפשר סריקות של כל חבית במהלך החיים בתנאי אחסון שונים. אולי בעוד שנה-שנתיים.
מתים לבקר, נכון? תמורת 100$ תקבלו כשעתיים של ביקור ובסיומו טעימה של 5 יינות עם כיבוד קל. קבוצה של 12 מבקרים או יותר תשלם 120$ לאדם.
אין ספק כי ניתן לרתום טכנולוגיה לתמיכה בטרואר, בגפן, במזג האוויר ובתהליכים – ואין גם ספק שהמשפחה הזו מייצגת אותה בכבוד.