שירי דובר מנסה לענות על השאלה הכי חשובה בעונה הבוערת - מה שותים כשהטמפרטורות עולות? אנשי התעשייה התגייסו לענות
עיקרון הפעולה בקיץ פשוט יחסית - מה שפחות.
פחות בגדים (כי חם), לשהות פחות בחוץ (כי חם) ולא להתאמץ יותר מדי (כי חם). אז נכון, צריך לשתות יותר (כי חם), אבל אם כבר שותים, חשוב להפחית את העומס גם שם (כי חם).
והטעמים בקיץ ילכו יותר לכיוון החמצמץ. פירותי זה פנטסטי, כל עוד הוא לא כבד. מתוק זה מותק של דבר, אבל- פחות. גם את כמויות האלכוהול שבמשקה כדאי לצמצם.
מבשלת הדובים
צילום: יח"צרותם בר אילן ממבשלת הדובים, הידועה בטעמי הכשות הדומיננטיים של הבירות שלה, ממליץ על הטעם הכשותי גם בקיץ. רותם הוא מותק של בנאדם, אבל כשדיברתי איתו על הקיץ, הוא נשמע קצת מריר. "רבים מתייחסים למשקאות קיץ, כנוזלים שתפקידם להרטיב את הגוף ולא להסתבך יותר מדי עם טעם. מה שקורה הוא שזה מוביל אותנו לבירות אנמיות. דווקא כשחם, הגוף והראש מעדיפים שהצינון יהיה מעניין יותר. אני מאמין שהמילה החשובה ביותר בקיץ היא הרעננות. או 'הבררר', אם תרצי, ואין דבר שמוריד את הטמפרטורה, גם המנטלית, יותר ממשקה קר, חריף או מר. כל מה שמצליח לגרום לתחושות החדות לרדת מהפה מטה ולצמרר.
באופן אישי אני מעדיף בקיץ בירות בהירות, עם עדיפות ליבשות בעלות מרירות עשבונית. אם הבירה פירותית, אז עדיף שזו תהיה פירותיות ציטרוסית, של פרי הדר ולא של פירות טרופים".
נו, אז תגיד, הבירות שלכם...
"לא רק. יש בארץ לא מעט בירות כאלו. קחי לדוגמה גם את הפילס של 'ג'מס' או של 'פאבו'. יש גם בירה לא רעה שנמזגת ב'ג'ולי', על יד הכיכר ברמת השרון. וכן. יש לנו גם את ה'דוקטור' של 'מבשלת הדובים' או בכלל הסגנונות החביבים עלינו במבשלה כמו APA (אמריקן פייל אייל, אייל אמריקני חיוור) ו IPA (אייל הודי חיוור) שניתן למצוא בהרבה מבשלות אמריקאיות".
וחוץ מבירה?
" בקיץ אני אוהב קמפרי. אם הוא בא עם הרבה מיץ לימון או אשכוליות וקרח – זה נפלא. גם עארק לבן, יבש קר וארומטי עושה את העבודה".
עוד משהו?
"כן. גם יינות לבנים יבשים וארומטים".
יעקב אוריה, יקב אסיף
יעקב אוריה, יינן יקב אסיף, מסכים בהחלט עם השורה האחרונה:
"כשהתחלתי ליצר יין עמדו בפני כל כך הרבה אפשרויות, אבל ידעתי שהדבר שאני שואף לו יותר מכל, הוא לייצר יין ישראלי. ומה זה יין ישראלי, אם לא יין שמתאים לאקלים שלנו?
הבחירה הראשונה ליין "ישראלי" הייתה יין לבן. הוא לא מכביד ומעמיס על החיך, הוא לרוב גם פחות אלכוהולי, חומצי יותר - שזה תמיד מרענן, ואיזה כיף – הוא גם מוגש קר. אה, והוא גם בן זוג מושלם למטבח שלנו. המטבח שלנו בנוי בדרך כלל על עוף, פסטה, קישים ופשטידות, דגים וסלטים. כל אלה משתלבים הרבה יותר טוב עם יינות לבנים מאשר עם יינות אדומים.
בבחירה מושכלת של זנים ובעבודה קפדנית ביקב, ניתן לקבל יינות לבנים שהם טעימים מאוד, בעלי כושר התיישנות ומורכבים לא פחות מיינות אדומים איכותיים. וגם מנעד האפשרויות גדול יותר. אם יינות אדומים כמעט כולם יהיו יבשים, ורצוי עם השפעה כזו או אחרת של עץ, הרי שהמבחר הסגנוני של יין לבן עשיר יותר. יש יינות מינראליים אכזריים, כמו גם פצצות פרי שופעות, ויש יינות קלילים כמעט כמו מים. ובכלל, לטעמי יינות לבנים מרתקים הרבה יותר. דווקא החום הישראלי הוא זה שפחות מתאים לגידול ענבים לבנים, ולכן היינות הלבנים הישראליים הטובים ביותר הם ממסכים. האופי השונה של הזנים השונים מאזן, והתוצאה היא יין מעניין וטעים יותר, כזה שבעיות הגידול באקלים החם כבר לא מפריעות לו. אני מכין שני ממסכים – 'קלאסי' ו'אוונגרד'. בקלאסי, הסמיון בקדמת הבמה ואחריו הסוביניון בלאן. האוונגרד הוא כבר ממסך של חמישה זנים צרפתיים, שנותנים יין ארומטי מורכב וחושני".
רגע, אז כל היינות הלבנים מומלצים בקיץ?
"שאלה טובה. פה זה כבר תלוי בשאלה עם מה נשדך את היין. אם לבד – אז אולי באמת יותר קלילים וחומציים. אם זה לאוכל, אז נבחר את מה שמשתלב טוב יותר בטעמים שאנחנו אוכלים".
ואם לא יין? מה תשתה?
"אם זה לא מי סודה ולימון? אז בירה צוננת".
בקיץ אפשר ליהנות ממגוון יינות,
ולא רק לבנים קלים.
בכל מקרה כדאי לשים לב לכמות האלכוהול,
בין אם זה יין אדום או לבן.
גם הטמפרטורה עושה מאוד את ההבדל
בין חוויה מהנה למהבילה
יותם שרון, שסיים את תפקידו בימים האחרונים כיינן ביקבי ברקן, אוהב מאוד לשתות בירה בקיץ. כשחם הוא מעדיף את בירות החיטה על פני הבלגיות "המקורמלות" לדבריו, אם כי 'דובל' הבלגית, למרות אחוזי האלכוהול הגבוהים שלה, יכולה להיות מלווה צוננת לא רעה בכלל לארוחה, גם ביום חם. כשהדבר נוגע ליין בקיץ, יותם מגלה אפילו מעט יותר ליברליות.
"אני חושב שבקיץ אפשר ליהנות ממגוון יינות, ולא רק לבנים קלים. בכל מקרה כדאי לשים לב לכמות האלכוהול, בין אם זה יין אדום או לבן. גם הטמפרטורה עושה מאוד את ההבדל בין חוויה מהנה למהבילה. באופן אישי, אני מעדיף בקיץ סוביניון לסוגיו. יש בו ארומאטיות ורעננות. גם שרדונה בגרסה שלא השתמרה בחביות עץ הוא נהדר. ליקב 'פלטר' יש למשל משהו נחמד בסגנון. דווקא גוורצטרמינר אני פחות אוהב בקיץ. הוא כבד יותר. ואם אנו יוצאים מישראל אני אוהב 'מוסקדט'. וגם 'שאבלי' הוא אפשרות טובה".
ומה מיקבי ברקן?
"סובניון בלאן ושרדונה. שרדונה קלאסיק יתאים מאוד לקיץ. אבל אל תזניחי בקיץ את האדומים! ובל נשכח את הרוזה היבש. ברוזה יבש שעשוי טוב, יש מהטעם הבשרני של יין אדום עם הקלילות של יין לבן. ובכלל, אני חושב שרוזה מוצלח הוא יין שהולך כמעט עם הכול. דווקא באקלים שלנו צריך לתת לו צ'אנס. 'הרי גליל', 'שאטו גולן', 'רקאנטי' ו'קסטל' הוציאו רוזה טוב מאוד".
לין גולד, ייננית יקבי עמק האלה
צילום: יח"צאמרת יינות אדומים? איזה?
"אז זהו, שלא צריך להתנזר מיין אדום עד בוא הסתיו. כמובן שאני לא ממליץ לבחור ביין כבד ועשיר, אבל יין אדום קל אפשר לצנן במקרר לאזור ה 14-15 מעלות"
יין אדום? במקרר?
"בהחלט. את המושג 'טמפרטורת חדר' צריך למחוק מהלקסיקון. הרי ממילא היין מתחמם בכוס. חבל לוותר על האדומים הקלים".
ומה אתה אוכל בקיץ?
"בעיקר מנות של שום פלפל ושמן זית. וכמובן שפחות בשר אדום ושמנת ".
לין גולד ייננית יקב 'עמק האלה' מסכמת. היא רואה גם היא בקיץ תקופה לשינוי והתחדשות.
"תקופת הקיץ תמיד סימלה בעיניי חופש וחוויות חדשות. זה הזמן לנסות ולצאת מהתחום המוכר ולנסות זנים וסגנונות חדשים, הן מתוצרת מקומית והן מיובאת".
וכשאת לא שותה יין לבן וצונן, מה זה יהיה?
"בירה. כמו כל יינני העולם אני חושבת. לא?".
צודקת.