נעים בשטח
ויניפדיה
מאמרים ודעות
יינות ישראל
כתבות מהעולם
ביקורת מסעדות
אלכוהול
תערוכת קוניאקים
פסטיבל DRINKS
פסטיבל-cocktails
חג היין
בציר הזמן
TerraVino
פסטיבל White
יקב אשרה
איש הענבים
ביקורת מסעדות
ביקור ביקב
טיולים
טעימות יין
טעימות אלכוהול
נעים בשטח
על סדר היום
יין
יקב ישראל
(0) הצג תוצאות
בית הספר ליין
2642
פרסומות...
תורכיה - לא רק נופשונים ומשטים

מדינת ישראל מתחילה לדשדש ולקבל הכרה בינלאומית בזכות יינותיה - אם כי זו רק ההתחלה. מסתבר שבמהלך השנה האחרונה, גם תורכיה מצליחה לקבל הכרה כבירה על-ידי טובי מבקרי היין בעולם ולזכות בעשרות מדליות יוקרתיות. כתב היין של מערכת Grape-Man, עו"ד עידן בר אולפן, הצליח לזהות מהו סוד ההצלחה של המדינה, וכיצד מדינה נוספת במזרח התיכון מצליחה להגיע לפסגת היין העולמי ובמהירות כה גדולה...

מאת: עידן בר אולפן
פורסם ב 05.06.2011

שחקן מזרח תיכוני חדש ומפתיע חודר בשנים האחרונות ובעוצמה רבה, לשוק היין העולמי. בתערוכת היין הבינלאומית (London International Wine Fair), שנערכה במהלך החודש האחרון בלונדון, הוכרז כי יינות תורכיה צברו לאחרונה מספר שיא של מדליות בתחרויות יין בינלאומיות. 52 מדליות הוענקו ליינות תורכיים בתחרות International Wine Challenge הבריטית ו–31 מדליות נוספות בתחרות ה-International Wines and & Spirit Competition, שתיים מתחרויות היין העצמאיות והנחשבות בעולם. 67 מדליות יין בינלאומיות חולקו ליינות מתורכיה על-ידי מגזין Decanter, תחרות צרכני היין הגדולה ביותר בעולם. בסך הכול, הוכרז על 150 יינות תורכיים אשר זכו במדליות החל מתחילת שנת 2011 בלבד. לכך, צריך להוסיף 155 מדליות שהוענקו ליינות מתורכיה בתערוכות יין שונות ברחבי העולם במהלך שנת 2010.

 

תורכיה מנצלת רק 2% מפוטנציאל ייצור היין שלה (על פי נתוני Wines of Turkey), בכ-100 יקבים הפועלים כיום ברחבי המדינה

ההכרה שמקבלים לאחרונה יינות תורכיה בשוק העולמי ניכרת גם באינטרנט. עד לפני שנים מספר, כאשר הקלדת ב-גוגל את צמד המילים Turkey ו-Wine, היית מקבל המלצות לגבי יינות המתאימים לארוחת חג ההודיה האמריקנית, לצד תרנגול הודו (Turkey) המסורתי, ואולם כיום, מתקבלות הפניות לאתרי יין תורכיים, לתערוכות ותחרויות יין בהן צוינו יינות תורכיה, ולהמלצות של מומחי יין ובלוגרים לגבי יינות תורכיים שטעמו.

 

מותג: תורכיה - יצרנית יין בקנה מידה עולמי

החדירה המטאורית של יינות תורכיה לעולם היין אינה מקרית, אלא תוצאה של החדרה מאורגנת, מתוכננת וממוסדת, המבוססת על שיתוף פעולה בין היצרנים והצגת זהות משותפת ליינות התורכיים, בצד שיפור איכות מתמיד. מאחורי ההצלחה עומד הגוף Wines of Turkey (ראו קישורית), ארגון המייצג את סקטור היין התורכי ואשר הוקם על ידי שבעת היקבים הגדולים של תורכיה. מטרתו הינה לקדם ולטפח את תעשיית היין התורכית ואת תרבות היין ולהגדיל את היצוא על-ידי הפיכת יינות תורכיה למותג גנרי, המזוהה עם יינות איכות. במסגרת מאמצי השיווק, מושם דגש רב גם על ההיסטוריה של ייצור היין בתורכיה ובאזור כולו, כחלק מתהליך יצירת הזהות. המימון הנוכחי של Wines of Turkey עומד על כשלושה מליון יורו, כאשר כ-700,000 יורו מתוכם מגיעים מן היצרנים והיתר, מקורם במימון ממשלתי.

 

אזורי היין המובילים בתורכיה

במהלך כשלוש שנות קיומו, הצליח גוף זה לקדם את יינות תורכיה ברחבי העולם תוך השתתפות בתערוכות ותחרויות יין ובכנסי תיירות בינלאומיים (בין היתר בבריטניה, גרמניה, אוסטריה ופורטוגל), וכן על ידי ארגון טיולי יין בתורכיה עבור נציגי עיתונות היין העולמית. על פי נתוני Wines of Turkey, תורכיה מייצאת כיום יין בשווי 10 מליון דולר, בעיקר לגרמניה, בריטניה, ארצות הברית ומדינות שונות באסיה (בעיקר סין והודו).

בחודש פברואר האחרון, ערך ארגון Wines of Turkey אירוע השקה של יינות תורכיה בבריטניה ב-Vinopolis (מרכז לקידום וטעימות יין) בלונדון. באירוע נטלו חלק, מלבד השגריר התורכי באנגליה ויצרני יין תורכיים, גם מומחים ליין, היסטוריונים ומדענים ובין יתר השמות ניתן לציין את ג'נסיס רובינסון, טים אטקינס ומבקר היין הנודע, צ'ארלס מטקאלף. במסגרת האירוע התקיימו הרצאות ונערכו סדנאות שהועברו על-ידי מומחי היין הבינלאומיים, וכמובן נערכה טעימה, אשר עוררה התעניינות והתלהבות רבה, בה השתתפו כלל אנשי היין ונציגי העיתונות שהשתתפו בכנס. 250 נציגי ענף היין ועיתונאי יין, ובכללם בכירים מהעולם כולו וכן קנייני יין מרכזיים, השתתפו בכנס. בנוסף, קיים לאחרונה ארגון Wines of Turkey במסגרת תערוכת היין שהתקיימה בלונדון בחודש מאי, ביתן המייצג את יינות תורכיה. אלו הן רק דוגמאות בודדות לפעילות אותה מבצע הארגון, לשם קידום יינותיה של תורכיה.

 

ישראל, תורכיה ושאר המזרח התיכון

מבחר מן היינות התורכיים הזוכים בפרסים יוקרתיים

שוק היין התורכי עדיין קטן יחסית במונחים עולמיים ומייצר כ-275 אלף הקטוליטר בשנה (לשם השוואה אזורית - ישראל מייצרת כ-266 אלף, לבנון כ-150 אלף, קפריסין כ-385 אלף ויוון כמעט 3.8 מליון הקטוליטר). לעומת זאת, שטח הכרמים בתורכיה (כולל ענבי מאכל), עומד על כ-570 אלף הקטר, שטח עצום ביחס למדינות אחרות באזור (130 אלף ביוון, 17 אלף בקפריסין, 15 אלף בלבנון ו-7,000 בישראל), אולם עיקר הכרמים בתורכיה משמשים עדיין לייצור ענבי מאכל וצימוקים ופחות ליין. למעשה, תורכיה מנצלת רק 2% מפוטנציאל ייצור היין שלה (על פי נתוני Wines of Turkey), בכ-100 יקבים הפועלים כיום ברחבי המדינה. הצריכה לנפש בתורכיה הינה הנמוכה באזור, פחות מליטר בשנה, לעומת כליטר בלבנון, קצת יותר מ-4 בישראל, 21 בקפריסין ו-22 ביוון. עובדה זו אינה מפתיעה, מאחר והרוב הגדול של תושבי תורכיה הינם מוסלמים, וגם על רקע המיסוי הגבוה המוטל על מכירת אלכוהול מאז עלייתה לשלטון של הממשלה האורתודוכסית, ועל כן, ליצרנים התורכיים אין למעשה ברירה אלא לחפש שווקים מחוץ לארצם.

מהפכת היין התורכית מתרחשת גם בבית פנימה, ומשתרעת מפעולות לקידום תרבות היין ועידוד הצריכה, ועד לסמינרים בנושא מכירה והגשה של יין ועוד. האקדמיה ליין של יקב Kayra נותן שיעורים בחינם ליצרני יין ולמלצרים, בנושא טכניקות להגשת יין. בערים הגדולות ניתן למצוא חנויות יין מתמחות ומספר יקבי הבוטיק נמצא בעלייה. עם זאת, מחירו של היין בתורכיה – גבוה, בעוד אשר מנה עיקרית במסעדה תורכית טובה עשויה לעלות כ-18 לירות תורכיות, הרי שבקבוק היין הזול ביותר במסעדה יעלה כ-60 לירות תורכיות ומחיריהם של היקרים שביניהם יגיעו עד כ-125 לירות תורכיות.

 

סמליל ארגון היין התורכי - Wines of Turkey

אחד היתרונות של תעשיית היין התורכית, הינו העובדה שבתורכיה גדלים כ-800 זני ענבים מקומיים, כאשר כ-60 מתוכם משמשים בפועל לייצור יין, לצד זנים בינלאומיים כמו קברנה סוביניון, שיראז, מרלו, קריניאן ואליקנטה האדומים וסוביניון בלאן ושרדונה הלבנים. הזנים המקומיים הבולטים הם הלבנים Emir המינראלי ו-Narince העדין, ואילו האדומים הינם Okuzgozu הפירותי, וזן ה-Bogazkere העפצני והאדמתי, המזכיר את הנביולו האיטלקי. אזורי היין המבטיחים ביותר בתורכיה מצויים בדרום מזרח אנטוליה ובאזור קפדוקיה ואזור יין מרכזי נוסף הינו אזור מרמרה.

 

טועמים עולם

למעטים מכם שעדיין מזדמנים לתורכיה, גם בימים טרופים אילו, למי שיזדמן לו לטעום יינות תורכיים בחו"ל, ולאלו המקווים לשוב בקרוב למלונות הנפלאים לחופי הים התיכון של תורכיה, נביא להלן מספר שמות של יינות תורכיים מומלצים (שם היין פותח בשם היקב):

לבן: Vinkara Doruk Narince 2010 –מזן ה-Narince המקומי, בעל בשומות אגסים, שמנוני ובעל גוף מלא.

רוזה: Selendi Gulpembe 2010 – ממסך בסגנון דרום עמק הרון בצרפת, מורכב מענבי סירה, גרנאש, מורבדרה וסינסו.

אדום: Doluca Özel Kav – יין בעל גוף כבד, רך ומאוזן, מיוצר מענבי Bogazkere ו-Okuzgozu מובחרים, מיושן בחביות עץ.

הערת סיום: הערת שוליים: רבים מקוראי הדברים שהובאו לעיל קיבלו ודאי תחושה של דז'ה וו, לגבי מדינה יצרנית יין אחרת במזרח התיכון ( המוכרת לכולנו מאוד...) ובאשר לפעולות שכדאי לאותה מדינה לבצע, אם ברצונה לפרוץ את דרכה לשוק היין העולמי. "השיטה התורכית" מוכיחה, שמדינה כמו שלנו לא תוכל להפוך לשחקן משמעותי בשוק היין העולמי, אלא על ידי איחוד כוחות ושילוב ידיים, גם בין מי שביום יום מתחרים זה בזה, הכל על מנת למתג את יינות ישראל באופן שיסקרן את הצרכנים בחו"ל. הרקע ההיסטורי קיים – הסיפור שלנו הוא מעניין וכך גם היינות, הכלים מצויים בידינו, צריך רק להשתמש בהם בתבונה ולצאת לדרך. 
 

אירועים קרובים
סדנת יינות אדומים
03-04-2024 19:00
סדנת יין אדומה לגמרי. כל מה שרצית לדעת על יין אדום ולא העזת לשאול. כולל התמקדות בחביות עץ אלון.
x
משתמש קיים - נא התחבר
התחברות לאתר איש הענבים תאפשר לכם להינות ממגוון השירותים המוצעים בו.
כמה זה 2 + 3 ?
לקוח חדש
שחזור סיסמא
משתמש חדש - נא הרשם
לאחר הרישום תשלח אליכם הסיסמא למייל שהזנתם.

לחצו כאן לחזרה להתחברות
שיחזור סיסמא
לאחר הזנת כתובת המייל ישלח אליכם לינק לשיחזור סיסמא
לחצו כאן לחזרה להתחברות