לעומת זאת המס על יין וכהלים דווקא עולה
בעוד שבישראל החליטה בימים אילו ועדת הכספים להותיר את מס הקניה על הבירה בשיעורו הגבוה כפי שנקבע בחודש יולי האחרון, הרי שמשרד האוצר הבריטי החליט במפתיע, בעקבות לובי של התעשייה, להפחית את המיסוי על בירה במסגרת התקציב לשנת 2013, לאחר שתחילה הודיע כי צפויה דווקא העלאת מיסים בשיעור של 2% מעל עליית המדד. המס על פיינט אחד (568 סמ"ק) של בירה, הופחת בשיעור של פני אחד (כמעט 6 אגורות בשקלים) וזאת, לדברי נציגי האוצר, בעיקר על מנת לסייע לסצנת הפאבים הבריטית, המקרטעת לאחרונה.
טרם להחלטת האוצר הבריטי, נשמעו טענות קשות מקרב התאחדות הבירה והפאבים של בריטניה, כי מאז שנת 2008, עלו מחירי הבירה בממלכה בשיעור של 42%, כתוצאה משילוב של תוספת מע"מ ומכס. כן נטען, כי הפחתה במחיר הבירה תביא להגדלת הצריכה, כך שבנוסף לכך שתישמר ההגנה על 5,000 משרות, בעיקר בפאבים, התקציב לא יסבול למעשה מהפחתת המיסוי, מאחר והקטנת שיעור המס תכוסה על ידי הצריכה הנוספת.
השמחה עם זאת, היתה קצרה, לאחר שהתברר שבמקביל להפחתת המס על הבירות, יועלה המס על יין ועל משקאות עתירי אלכוהול בשיעור של 5%, מה שיגרום לכך שרווחי הפאבים הצפויים בגין הפחתת המיסוי על הבירה, לא רק שיימחקו, אלא ששיעור המיסוי הכולל צפוי לעלות. מי שאמורות בעיקר להיפגע מן השינוי במיסוי הן הנשים, מאחר והעדפות השתייה שלהן שונות. נשים בריטיות מעדיפות בדרך כלל קוקטיילים ובעיקר יין (63% מעדיפות יין לעומת 33% בלבד אצל הגברים), על פני בירה. 51% מהמשקאות אותם שותים הגברים בבריטניה הם בירה, בעוד שהבירה מהווה רק 8% מצריכת האלכוהול אצל הנשים.
על פי תחשיבים שנערכו לאחר ההודעה על הפחתת המס על הבירה ועל העלאת המיסוי על יין וכהלים, עולה כי שיעור המס הכולל על מוצרי אלכוהול אותו צפויה הממשלה לגבות בשנת 2013/14, יהיה גבוה יותר ב-34 מיליון ליש"ט, לעומת זה שנגבה בשנת 2012/13. מאז הוכנסה לפועל שיטת המיסוי החדשה של מוצרי אלכוהול בשנת 2008, עלו המיסים על יין בשיעור של 50% - המהווים תוספת של 67 פני לבקבוק יין, ועל כהלים בשיעור של 44% - המהווים 2.38 ליש"ט לבקבוק וודקה של 700 סמ"ק. מסתבר שגם בבריטניה - שם צריכת האלכוהול גדולה פי כמה מזו שבישראל, ולא רק אצלנו, מהווים מוצרי האלכוהול מכשיר מקובל להקטנת הגרעון התקציבי.