מרתף היין מלפני יותר מ 3,700 שנה התגלה בתל כברי והכיל כ 40 קנקני יין
מרתף יין בן 3,700 שנה, מעניין איך היה הבציר?...
צילום: באדיבות אתר dailymail.co.uk - צילום אריק קלייןמהו פוטנציאל ההתיישנות של יין גלילי משובח? עכשיו נוכל אולי סוף סוף לגלות. ארכיאולוגים החופרים בתל כברי שבגליל, בסמוך לנהריה, גילו מרתף יין שהינו כנראה מן העתיקים שהתגלו אי פעם בעולם, אם לא העתיק שביניהם וללא ספק העתיק ביותר אשר התגלה באזורנו. מרתף היין אינו רק עתיק, אלא גם מן הגדולים שבמרתפי היין אשר נשתמרו מן העת העתיקה, רוחבו כחמישה מטרים ואורכו למעלה משמונה ונמצאו בו כ 40 כדי יין גדולים, אשר הכילו בסך הכל כ 2,000 ליטרים של יין. מרתף היין נמצא באופן טבעי למדי, בסמוך לאולם נשפים גדול.
הארכיאולוגים החופרים באתר, צוות בו משתפים פעולה נציגים מאוניברסיטת חיפה ומאוניברסיטת ג'ורג' וושינגטון שבבירת ארה"ב, גילו במרתף היין, שהינו למעשה חדר אחסון גדול, שברים רבים של כדי חרס. החוקרים סבורים שמרתף היין, יחד עם אולם הנשפים הבנוי בצמוד לו, נהרסו בשנת 1,600 לפני הספירה בערך, באירוע אלים, כלל הנראה רעידת אדמה.
שברי הכדים שהתגלו אמנם לא הכילו יין ואולם, באנליזה שנעשתה לשברי החרסים נמצאו בהם שיירי חומצה טרטרית וחומצות אחרות, שהינם מרכיבים יסודיים ביין. כן נמצאו סימנים למרכיבים נוספים אשר היו פופולריים מאוד כתוספים ליינות העת העתיקה, ואשר שימשו לריכוך טעמו של היין, כמשמרים טבעיים וכן לצרכי מרפא והרגעה, כמו דבש, עלי מנטה, קינמון, ערער ושרף.
ממבנה אולם הנשפים מובילות שתי דלתות לשני חדרים נוספים אשר טרם נחפרו ואם גם בחדרים אילו יימצאו כדי יין, אפשר יהיה בהחלט להניח שהאתר שימש לא רק לאחסון, כי אם גם כמרכז הפצה ליינות מן האזור.