שני מחקרים שונים פורסמו בסמיכות זמנים על ידי גופים שונים, אך אפשר שקיים ביניהם קשר שאינו בלתי מבוטל. המחקר האחד, אשר פורסם בירחון האמריקני USA TODAY, מספר על עליה משמעותית בצריכת האלכוהול העולמית. מחקר שני, אשר פורסם באתר NBCNEWS.COM מזהיר בפני עליה חדה ברחבי העולם במספר מקרי מחלות הכבד מן הסוג אשר ניתן לשייכו לנזקי האלכוהול.
עליה חדה בצריכת האלכוהול
כמעט 6.5 ליטרים של אלכוהול שותה אדם בגיר, בממוצע עולמי, נכון לסוף שנת 2017. כך על פי מחקר מקיף שנערך באוניברסיטת דרזדן בגרמניה. צריכת האלכוהול נמצאת בעלייה וההערכות מדברות על המשך העלייה בצריכה בשנים הבאות. במהלך 27 השנים האחרונות צריכת האלכוהול העולמית השנתית מבחינת כמות, עלתה בשיעור של 70%. אם בשנת 1990 נצרכו בעולם כ 21 מיליארד ליטרים של אלכוהול, הרי שבשנת 2017 כבר נצרכו קרוב ל 36 מיליארד. בחישוב יומי, מדובר בצריכה של כמנת אלכוהול אחת לאדם ליום, בין אם מדובר ב 350 מ"ל של בירה, 150 מ"ל יין, או כ 50 מ"ל של משקאות כוהליים.
על פי המחקר, אשר דגם לא פחות מ 189 מדינות ברחבי העולם, העלייה בצריכה בולטת במדינות בהן רמת ההכנסה של התושבים נמוכה או בינונית, בעוד שכמות האלכוהול הנצרכת במדינות בעלות רמת הכנסה גבוהה נותרה יציבה. על פי קצב הגידול הנוכחי וזה הצפוי בעתיד, יוצא שעד לשנת 2030 מחצית מן הבגירים בעולם יצרכו אלכוהול, בעוד שכמעט רבע ישתו לשוכרה (מה שמכונה "צריכת בינג'") לפחות פעם אחת בחודש. עד לשנת 1990, נצרך מרבית האלכוהול במדינות בעלות הכנסה גבוהה, והשיא היה באירופה. התמונה השתנתה כיום, כאשר חלה ירידה משמעותית בצריכה במדינות מזרח אירופה, אך מנגד, חלה עלייה משמעותית בכמות האלכוהול הנצרכת על ידי תושביהן של מדינות בעלות רמת הכנסה ממוצעת בינונית, כמו סין, הודו ווייטנאם.
האזורים בעלי הצריכה הנמוכה ביותר לנפש הם צפון אפריקה והמזרח התיכון, נתון התואם את כמות המוסלמים באזורים אלו, אשר חלק גדול מהם מתנזר מאלכוהול. למרות הירידה בצריכה במזרח אירופה, הרי שהצריכה לנפש שם נותרת עדיין הגבוהה ביותר. מן הנתונים העולים מן המחקר נדמה שהמסר שיצא בשנת 2018 מארגון הבריאות העולמי, לא תפס. הארגון קבע כי למעלה מ 3 מיליון איש מתו בשנת 2016 כתוצאה משימוש מופרז ומזיק באלכוהול, המהווים 1 מתוך 20 מקרי מוות. תוצאות המחקר הגרמני מוכיחות שקו המטרה אשר הציב לעצמו ולנו ארגון הבריאות העולמי – הפחתת השימוש המזיק באלכוהול בעשרה אחוזים לפחות עד לשנת 2025, לא יושג. כ 200 מחלות שונות נקשרות עם שימוש מופרז באלכוהול.
עם זאת, לא הכל מסכימים כמובן עם תוצאות המחקר ולמתנגדים סיבות וטענות משלהם. אחת מן ההשגות על תוצאות המחקר פורסמה על ידי ארגון סוחרי אלכוהול אמריקני, הטוען שתוצאות המחקר עומדות בסתירה ברורה לנתונים האחרונים אותם פרסם ארגון הבריאות העולמי בשנת 2018 והמצביעים על הפחתות חשובות בשימוש מופרז באלכוהול, ועמן גם במספר מקרי המוות הקשורים לצריכת אלכוהול. אותם נתונים מראים שגם כמות השתייה עד לשוכרה הצטמצמה.
יותר חולים במחלות כבד הנגרמות על ידי אלכוהול
במחקר שונה לחלוטין כאמור ולכאורה לא קשור, אשר נערך על ידי רשת מוסדות הבריאות של Alameda הפועלת במדינת קליפורניה שבארצות הברית, נמצאה עליה במספר מקרי מחלות כבד קשות הנגרמות בשל שימוש מופרז באלכוהול. המומחים סבורים כי הדבר נובע מצריכת בינג' (עד לשוכרה) של אלכוהול בעיקר בקרב בגירים צעירים. מאידך, לא חל כמעט שינוי במספר מחלות הכבד השומני, שאינן מיוחסות לצריכת אלכוהול מופרזת דווקא.
המחקר מצביע על כך שיותר ויותר אמריקנים מפתחים מחלות כבד קשות. יתרה מכך, מספר הנפטרים בקרב הצעירים כתוצאה ממחלות מסוג זה עולה אף הוא. מחלות כבד המקושרות לאלכוהול הם אחד מגורמי המוות המובילים בארה"ב, עם כמעט 250,000 מקרי מוות המיוחסים למחלות אלו בשנת 2010 בלבד. למעשה מחלות הכבד האלכוהוליות הפכו לגורם מספר אחד להשתלות כבד בארה"ב. נתונים אלו אינם בלבדיים לציבור האמריקני ואבחנות דומות מתקבלות מרחבי העולם כולו.
על מנת לבחון אם מספר מקרי המחלה אכן עולה, אסף צוות החוקרים נתונים רפואיים, אך גם נתונים הנוגעים לצריכת האלכוהול של החולים, כמו גם מדידות פעילות אנזימטית כפי שהן משתקפות בבדיקות דם. הוצאו מן המחקר חולים בעלי מצבים רפואיים אחרים אשר יכלו להוביל למחלות כבד שומני, כמו למשל השמנת יתר, סינדרום מטבולי, והפטיטיס בי וסי. כמות האלכוהול אליה מתייחסים החוקרים לכזה העשוי להוביל לגרימת נזק לכבד, היא שתי מנות אלכוהול או יותר ליום עבור נשים ואילו עבור גברים – יותר משלוש מנות אלכוהול ליום.
לאחר המיון נותרו לפיכך לצרכי המחקר 34,423 חולים ומתוכם 4.3% אובחנו כחולים במחלת כבד הנגרמת בשל צריכת יתר של אלכוהול. גילם הממוצע של החולים הללו היה 40. גורם אפשרי לעלייה בשיעור החולים עליו מצביעים החוקרים, הינו שתייה בלתי נשלטת של אלכוהול עד שוכרה, בייחוד בקרב צעירים. כ 40% מבין ילידי המילניום השלישי מדווחים על הרגלי שתייה כאלו בחודש האחרון בטרם נשאלו. הדבר מצביע על כך שצריכה מופרזת מעין זו הפכה לחלק מן התרבות עבורם של ילידי המילניום האמריקאי, דבר שאין לו שום תקדים היסטורי. מומחים סבורים שצריכה של 7-14 משקאות ברצף מזיקה לכבד הרבה יותר לעומת שתייה קבועה של משקה או שניים ליום.
נתון מדאיג לא פחות הינו הנסיקה הנמדדת בשנים האחרונות במספר הנשים הצעירות החולות במחלות כבד. יותר ויותר נשים נפטרות ממחלות כבד מוטות אלכוהול כבר בשנות ה 30 והארבעים לחייהן.