יינות לבנים וסמוקים הם הבחירה הטבעית בעונה החמה, אך ישראלים רבים ממשיכים לשתות את היין האדום והכבד. "איש הענבים" מציג: הכללים לבחירה נכונה של האלכוהול הקיצי בצד היינות והמשקאות החדשים
זו אמת ידועה לכל: הישראלים שותים יין אדום. מרלו, קברנה סוביניון, פטיט סירה, פינו נואר, אלו חלק מהזנים האדומים הפופולאריים בישראל, מהם יוצרים הייננים את היינות שאנחנו שותים בסתיו, בחורף, באביב – וגם בקיץ.
סאנסר של יקב גי סאז'ה
זה יכול היה להיות הדבר ההגיוני לעשות, אם היינו מתגוררים בהולנד, לדוגמא, בגרמניה או בחלקיה המרכזיים והצפוניים של צרפת. מקומות קרירים יחסית, שעונת הקיץ שלהם אינה דומה לזו המוכרת בלבנט, עם טמפרטורות שפויות יותר בצד גשמים היורדים מדי פעם.
אבל אנחנו כאן. ברגעים אלו ממש הטמפרטורה בחוץ משחקת בין ה 28 ל 40 מעלות, עם אחוזי לחות שיגרמו גם להודי ממוצע להזיע ברחובות תל אביב. כל זה צפוי רק להחמיר בחודשים הקרובים, לפני בוא חודש ספטמבר ותחילת ההקלה בתנאים.
במציאות זו הדבר המתבקש ביותר לעשות הוא לשתות יין לבן או יין סמוק מצונן היטב. עם רמת חומציות גבוהה יחסית, גוף קל וטמפרטורה קרירה, זהו היין האידיאלי. הוא יצנן את הגוף, יגרום להרגשה קלילה יותר, אבל לא יפיל אותנו כפי שיין אדום במזג האוויר החם יכול לעשות.
עדיפות לצעיר, טרי ורענן
"כאשר אנחנו מסתכלים על מדינות ים תיכוניות אחרות כמו סיציליה וסרדיניה, מזרח ספרד, ואפילו מדינות לא ים תיכוניות אבל עם אקלים ים תיכוני כמו דרום אפריקה", אומר עידן עוז, מנהל תחום היין בחברה הסקוטית, "אנו רואים שהם צורכים הרבה מאוד יינות לבנים. האיטלקים אומרים שיין לבן מחליף מים. הישראלי עלול להבין שיש ליינות לבנים טעם של מים, אבל הכוונה באיטליה היא שאם אתה רוצה לשתות מים, אז תשתה יין לבן".
ההצע של יינות לבנים וסמוקים עולה בישראל בשנים האחרונות. שריאל שני, מנהל תחום היין בחברת הכרם, אומר כי "יש גידול רב-שנתי בצריכה של יינות סמוקים ויינות לבנים. הישראלי לאט לאט מגלה את היינות הלבנים ומפתח כלפיהם נאמנות". למרות הגידול בביקוש, האמת היא שהרוב המוחלט של היינות שנמכר גם בעונה החמה הוא עדיין של יין אדום.
כדי לצרוך נכון יינות בתקופה זו של השנה, כדאי לדעת מה לבחור. "יש הרבה סוגים של יינות לבנים, ואנו נבחר ביינות הכי צעירים, רעננים וטריים", אומר עוז. "העדיפות תהיה ליין מהבציר האחרון שנעשה בשנה האחרונה. כך החמיצות, שנותנת ליין את הטעם המרווה, תהיה יותר גבוהה. בנוסף, היין לא יהיה כבד, מתוק או מגושם". באותו הקשר מציע עוז לבחור יינות שלא יושנו בחבית.
ליקר OR-G
בכל הקשור לזנים, יש מבחר גדול של זנים. בצד השרדונה, הסוביניון בלאן, הריזלינג והגווצטרמינר, יש אפשרות לבחור במוסקטו, מונטפולצ'אנו או סנג'ובזה. בהתאם יש הצע גדול על המדפים. רק באחרונה השיק יקב תבור יין סוביניון בלאן מבציר 2011, ויקבי רמת הגולן השיקו יין מוסקטו מסדרת גולן, גם הוא מהבציר האחרון. בתחום הייבוא אפשר לבחור את סאנסר 2001 של יקב גי סאז'ה, או בסדרה של 3 יינות לבנים וסמוקים שהשיק המותג מרטיני, כולם מתאימים לקיץ הישראלי.
הוסיפו קרח לאלכוהול שלכם
מה באשר ליינות אדומים? מאחר ורבים אינם מוותרים על היינות הללו גם בתקופה זו של השנה, ממליץ שני לבחור בזן פינו נואר, בעל חמיצות גבוהה וגוף קל יחסית. את היין הוא ממליץ להגיש לאחר שעבר צינון ל 11-12 מעלות. עוז מוסיף כי גם בבחירה של יין אדום בתקופה זו, מומלץ לבחור ביין צעיר, שלא עבר יישון.
אם משקאות אלכוהוליים הם כוס התה שלכם, גם הצריכה של משקאות אלו כדאי שתושפע מהטמפרטורה בחוץ. שחף קורן, מנהל תחום הדרכה בחברת אקרמן, אומר כי "בקיץ מומלץ לשתות משקאות מרווים יותר, דוגמת קוקטייל קריר ומרענן או משקה אלכוהולי בתוספת משקה קל". זה הזמן גם להוסיף כמה קוביות קרח לוויסקי או לצרוך את הוודקה קפואה למהדרין. החידושים על המדף כוללים וודקת הסופר-פרימיום Three Olives, משקה האניס ריקארד במהדורה כשרה, ליקר OR-G המבוסס על וודקה ונמכר בטעם אפרסמון, או וודקת וואן-גוך החדשה בטעם האננס הקייצי.
כן ללבן, לא למרלו
בכל הקשור לצריכה של יינות ומשקאות אלכוהוליים המתאימים לקיץ, יש לנו עוד דרך ארוכה לעבור. אם אתם עדיין שומרים על נאמנות שנתית ליינות האדומים, זה זמן טוב לעשות שינוי. רכשו יין לבן או סמוק, צעיר, רענן וזול, קררו אותו היטב ושתו אותו בליווי ארוחה קלה. אנו מאמינים שלאחר מכן לא תרצו לחזור למרלו הכבד, שיחכה בסבלנות לבוא החורף.