נעים בשטח
ויניפדיה
מאמרים ודעות
יינות ישראל
כתבות מהעולם
ביקורת מסעדות
אלכוהול
תערוכת קוניאקים
פסטיבל DRINKS
פסטיבל-cocktails
חג היין
בציר הזמן
TerraVino
פסטיבל White
יקב אשרה
איש הענבים
ביקורת מסעדות
ביקור ביקב
טיולים
טעימות יין
טעימות אלכוהול
נעים בשטח
על סדר היום
יין
יקב ישראל
(0) הצג תוצאות
בית הספר ליין
3231
פרסומות...
יין כחול לבן ואדום מנוקד כוכבים
פרויקט חדש לייצוא יין ישראלי מבית מכון הייצוא מכוון ישירות אל צרכן היין האמריקני
מאת: בר אולפן עידן
פורסם ב 28.12.2017

כאשר התקבלה במכון הייצוא הישראלי ההחלטה לקדם פרויקט שאפתני לקידום מותג "היין הישראלי" בארה"ב, לא יכלו מן הסתם לצפות שם את הכרזתו הפומבית של נשיא ארה"ב דונלד טרמפ בדבר הכרתה של ארה"ב בירושלים כבירת ישראל ואת תחושת הקרבה שהכרזה זו תיצור בין שתי המדינות והעמים. והנה, כעת, לקראת צאתו של הפרויקט המתוכנן לאוויר העולם, מזומן כעת ליינות ישראל גל רחב ועוצמתי לרכוב עליו, הישר, כך מקווים יוזמי הפרויקט, אל לבבותיהם, כוסותיהם ובעיקר כיסם של צרכני היין האמריקני.

על אודות התכנית הצפויה לצאת לדרך בקרוב ממש, שמעתי לראשונה מפיו של מנכ"ל המועצה לגפן היין צחי דותן, במהלך פגישת עדכון שקיימתי עמו לפני מספר שבועות. אזכור ביחס לתכנית עלה גם מעל בימת כנס היין השנתי השני של יקבי יהודה, אשר נערך לאחרונה. אין זה סוד, לגישתו של צחי דותן, שהעלייה בצריכת היין בישראל היא בשוליים בלבד ושהולכים ומסתמנים עודפי יין אצל חלק לא קטן מן היצרנים. במצב דברים זה, ברור לשחקנים המשחקים בענף, שבאם מעוניינת התעשייה להתחזק, ואני מוסיף שיש האומרים אפילו שבאם מעוניינת היא לשרוד, נדרש מאמץ כולל, מקיף ונרחב על מנת להגביר את היקף הייצוא של יינות ישראל.

מעבר למאמצי ייצוא פרטניים של יקב זה או אחר, המתבצעים כל העת, היינו עדים בשנים האחרונות למספר התארגנויות משותפות של יצרנים בתחום הייצוא, כאשר הבולטת וכנראה המוצלחת שביניהן, הייתה זו של הקוורטט של הרי יהודה – היקבים קסטל, פלם, צרעה וספרה, שהתארגנו במאמץ משותף ומרוכז על מנת למתג בחו"ל את יינותיהם, תחת הדגל האזורי של "הרי יהודה". עם זאת, מזה פרק זמן ממושך לא נעשה כאן ניסיון של ממש בשיתוף עם גורמי שלטון, למיתוגו בחו"ל של "יין ישראלי" ככזה, על אף שמדי פעם נשמעות קריאות רבות לעשות כן, מתוך הענף כולו. לכן יש לברך כמובן על התכנית ההולכת ונרקמת.

מיתוג תעשיית יין של מדינה הוא כמובן לא המצאה ישראלית. מדינות שונות ביצעו זאת בעבר וחלקן גם בהצלחה מרובה. הקמפיין המפורסם ביותר בתחום זה הופעל בשנות השמונים של המאה הקודמת והפך את השיראז האוסטרלי לשם דבר, מותג יין עולמי של ממש ותוך כדי כך, דחף וקידם את אוסטרליה עצמה בדרך להפוך למעצמת יין עולמית. את אותו מודל מנצח חיקו במידה רבה של הצלחה, גם מדינות נוספות, כמו  ניו זילנד עם זן הסוביניון בלאן, המלבק הארגנטינאי, תעשיית היין של צ'ילה שהציגה את זן הקרמנרה כזן המוביל וגם מדינות יין קטנות יותר אשר הובילו קמפיינים המייצגים תעשיה שלמה, כמו למשל תורכיה.

הפנים בעולם היין בשנים האחרונות, מכוונות במידה רבה לייצוא. אותה אוסטרליה שהפכה את יינותיה למותג אינה שוקדת על השמרים בתחום זה וממשלתה יצאה במהלך השנה האחרונה בתכנית לתמיכה בתעשיית היין במסגרתה תשקיע 50 מיליון דולר אוסטרלי על פני 3 שנים (2018-2020), עם דגש על עידוד יין אזורי, תיירות יין וייצוא, בעיקר לשווקים עולים כמו סין, הודו ורוסיה. ייצוא היין הקנדי גדל בין השנים 2010-2014 בשיעור של 332%, אף הוא בסיוע הממשל. גם מדינות יצרניות יין נוספות עומדות, מי מהן יותר ומי פחות, מאחורי תעשיות היין שלהם במגמה להרחיב את הייצוא. אין לשכוח בהקשר זה ששוק חזק עם נתח ייצוא גבוה מכניס מטבע זר רב למדינה, דבר שממשלות תמיד אוהבות.

אף האיחוד האירופי, בתמיכתו במדינות יצרניות היין החברות בו, מתרכז בעשר השנים האחרונות בעיקר בייצוא, בעיקר על דרך של שיווק אזורי יין אירופים כמותג. עד לשנת 2008 הופנתה מרבית השקעתו של האיחוד האירופאי בענף היין פנימה, בעיקר לסובסידיות לשם הבטחת מחירים נמוכים, לצד מענקי עקירת כרמים באיכות נמוכה ועידוד של זיקוק עודפי יין לאלכוהול תעשייתי. תעשיית היין האירופית הבינה שאין די בכך על רקע התחרות העולמית הגוברת ועלייתם של מותגים ממדינות ואזורי יין שמחוץ לאירופה (ובתוכם אותם שיראז אוסטרלי וסוביניון בלאן ניו זילנדי שהוזכרו לעיל, השרדונה הקליפורני ועוד), תוך שאירופה מתמודדת עם איבוד המוניטין של מותגיה אל מול אותם מותגים. בעידוד ובלחץ התעשייה, עברו לפיכך פרנסי האיחוד האירופי שינוי תפיסה מוחלט, ועברו מהשקעה פנימית להשקעה בייצוא, במזרח הרחוק, אך גם ביבשת אמריקה. כך, בין השנים 2009-2013 הוציא האיחוד לא פחות מ 522 מיליון אירו לשנה לצורך פרסום ושיווק מותגי יין אירופי מחוץ לאירופה ואילו במסגרת תכנית התמיכות לשנים 2014-2018 הוגדל סיוע זה עד כדי 1.156 מיליארד יורו לשנה.

נראה שגם בישראל הבינו גורמי הממשל שכדאי לעודד ייצוא של המגזר היצרני ובכלל זה – תעשיית היין. על רקע זה ניתן בשנים האחרונות להצביע על פעילות מוגברת של מכון הייצוא. פרויקט ממשלתי נוסף ומעניין הוא זה של משרד הכלכלה: תכנית "כסף חכם" - תכנית המסייעת לעסקים המשווקים לחו"ל להגדיל את היקף המכירות שלהן בשוק היעד, על דרך של השתתפות במימון שורה של "הוצאות מוכרות" לצרכי ייצוא – כמו למשל יועצים מקצועיים, שכירת משרדי הפצה בחו"ל, חקר שוק, הוצאות פרסום, השתתפות בתערוכות, תקינה, טיסות, ייעוץ משפטי, ביטוח ועוד. עוד על ייצוא יין מישראל ראה בכתבה: כל מה שרציתם לדעת על ייצוא יין ובירה מישראל.

פרויקט המכוון לקידום עולמי של יין מתוצרת מדינה שלמה, או אזור יין מסוים, לא יצלח בהעדר השתתפות פעילה של כמה שיותר יקבים, או של ארגוני יצרנים, ובמכון היצוא ואצל השותפים הנוספים לפרויקט, מקווים כמובן לזכות לשיתוף פעולה רחב עד כמה שניתן. אחד הקשיים שיש להתגבר עליהם בפרויקט מסוג זה, לדבריו של צחי דותן, הוא העובדה שהמפיצים מעבר לים בעצמם אינם מכירים מספיק את היין הישראלי ועל כן קשה לצפות מהם שיפעלו לקידומו, מבלי שהם עצמם ילמדו תחילה להכירו וליהנות מיתרונותיו. לכן, מתכוונים לעשות מאמץ ראשוני לרתום מפיצים אמריקנים לעניין, בשיתוף פעולה עם מפיצים, ברובם יהודים, העוסקים כבר כיום בשיווק מותגי יין ישראלי בארה"ב.

פרטים אודות פרויקט הייצוא החדש העומד בפתח אמנם טרם פורסמו, ואולם נודע לי כי הכוונה היא לייצר תכנית רב-שנתית לקידום תעשיית היין בצפון אמריקה ובעיקר בארה"ב, בהובלת מועצת גפן היין, מכון הייצוא, משרד החקלאות ומשרד החוץ. יוזמי התכנית מכוונים להוציא את היין הישראלי אל מעבר למדפי "היין הכשר", שם נדמה לפעמים שהוא נתקע ולערוך היכרות עם יינות ישראל גם לציבורים נוספים ובפרט, לציבור האמריקני הנוצרי, עם דגש על כך שמדובר ביינות ארץ הקודש, והכל בשילוב של עידוד תיירות יין לישראל. במסגרת הפרויקט בוצע תחילה מיפוי של שוק היין האמריקני ובקרוב עתיד לצאת מכרז בארה"ב המיועד לחברות הפצה ושיווק מקומיות, המסוגלות ומעוניינות למתג שם את היין הישראלי. המיתוג ימוען לא רק כלפי משווקי יין, אלא גם אל מובילי דעת קהל מסוגים שונים ומגוונים. ממכון הייצוא נמסר לי בתשובה לפנייתי שאכן נרקמת תכנית לקידומו של היין הישראלי בצפון אמריקה, הנמצאת בשלבים מתקדמים של בניה וכי בשבועות הקרובים יפורסמו כנראה פרטים נוספים.

אירועים קרובים
סדנת יינות אדומים
03-04-2024 19:00
סדנת יין אדומה לגמרי. כל מה שרצית לדעת על יין אדום ולא העזת לשאול. כולל התמקדות בחביות עץ אלון.
x
משתמש קיים - נא התחבר
התחברות לאתר איש הענבים תאפשר לכם להינות ממגוון השירותים המוצעים בו.
כמה זה 6 + 3 ?
לקוח חדש
שחזור סיסמא
משתמש חדש - נא הרשם
לאחר הרישום תשלח אליכם הסיסמא למייל שהזנתם.

לחצו כאן לחזרה להתחברות
שיחזור סיסמא
לאחר הזנת כתובת המייל ישלח אליכם לינק לשיחזור סיסמא
לחצו כאן לחזרה להתחברות