Photo by Pavel Danilyuk
מה לאינטרנט וליין?
מומחה ויועץ היין הבריטי Robert Joseph סיפר לאחרונה במסגרת כתבה שכתב לאתר עסקי היין Meninger's International, על הרצאה שנשא בסימפוזיון של בעלי תואר Master of Wine בשנת 1997, בנושא: כיצד עשוי האינטרנט להשפיע על תעשיית היין העולמית? רשת האינטרנט היתה אז בחיתוליה וכאשר פנה להדגים לשומעים את האופן שבו נכנסים לרשת ומבצעים בה חיפושים, היה החיבור איטי ובלתי יציב, המשתתפים בכנס היו סקפטיים עד מאוד באשר לטכנולוגיה החדשה ורק בודדים מהם הצליחו להתחיל ולדמיין איזו השפעה, אם בכלל, תוכל להיות בעתיד לאינטרנט על ענף היין. שניים וחצי עשורים בלבד חלפו, ונדמה שכיום איננו יכולים לתאר לעצמנו את העולם בכלל ואת עולם היין בפרט, ללא האינטרנט.
עושה רושם שככל שמדובר בבינה המלאכותית (AI) שהחלה חודרת לאיטה לחיינו, ואשר בעיני רבים מאתנו נראית עדיין כייצור ראשוני שלא ברור איך יכול למצוא את מקומו ולהשפיע בעולמנו העתידי בכלל ובעולם היין בפרט, אנחנו מצויים כיום פחות או יותר באותו מקום בו היו מצויים בשנת 1997 שומעיו של רוברט ג'וזף. והדברים הרי מתקדמים היום הרבה יותר מהר לעומת הקצב בו התקדמו לפני 25 שנה.
עבור רבים, הבינה המלאכותית הינה הצעד החשוב הבא במחשוב. עבור אחרים, היא מעלה בלשון המעטה, שאלות מעוררות דאגה. לאחרונה הזהירו סוכנויות ביטחוניות שונות בדבר הסיכונים שבשימוש ב AI לצורכי טרור, וג'פרי הינטון, אשר כונה בפי רבים "הסנדק של הבינה המלאכותית" אף התפטר מתפקידו בחברת גוגל, תוך שהוא מביע את חששותיו לגבי היכולת של האינטליגנציה הזו לפתח מטרות ומסקנות משלה. מומחים רבים ובתוכם איילון מאסק ולצדו מועסקים בכירים של אמזון, מטה ומיקרוסופט, קראו להשעיה זמנית של פיתוח הבינה המלאכותית עד שיוערכו היתרונות והחסרונות שבהמשך פיתוחה. אחרים מעלים שאלות ארציות יותר ביחס לבינה המלאכותית, אך מעוררות דאגה לא פחות, כמו למשל, באיזה אופן יתחלק בעתיד שוק העבודה על פני הגלובוס, בין בני האדם לבין המחשבים?
הסוף למומחי ומבקרי היין?
מה לבינה מלאכותית וליין אתם שואלים? נתחיל בכך שהמהדורה העדכנית ביותר של הצ'אט-בוט ChatGPT, עבר לאחרונה בהצלחה שלוש דרגות בחינה של לימודי המאסטר סומלייה ואפילו בהצטיינות: ציון 92 בבחינה המקדמית, 86 בבחינת ההרשאה ו 77 בבחינת השלב המתקדם. הצלחתה זו של התוכנה כבר מעוררת התעניינות וחשדנות גם במוסד ה Masters of Wine, שם בוחנים כעת באם הבינה המלאכותית עלולה באופן כלשהו להוות גורם סיכון ביחס לטוהר תכנית הלימודים המורכבת והמאתגרת של המוסד.
נו מילא אתם ודאי אומרים לעצמכם, אז תשובות עיוניות יוכלו התוכנות לספק, אבל את יכולת החישה האנושית, את חוש הריח והטעם ואת יכולת ההערכה הפיזית של היין, הרי לא יוכלו המכונות להחליף. האמנם? כבר בשנת 2011 דיווחנו כאן על פיתוח ספרדי של טועם יין רובוטי. עוד קודם לכן פותח ביפן רובוט המסוגל לזהות עשרות סוגי יין וגבינות, באמצעות זרוע מיוחדת שבקצה שלה מורכב חיישן היורה גלי אינפרה אדום אל האובייקט ומבצע זיהוי באמצעות ניתוח המבנה הכימי של המוצר באמצעות הגל החוזר. הטכנולוגיה אמנם לא היתה עדיין מושלמת, כך למשל זיהה הרובוט יד של כתב בתור נקניק פרושוטו ואת ידו של צלם בתור בייקון.
בשנת 2014 פותחה בדנמרק "לשון מלאכותית" שעל פי הפרסומים מסוגלת לחקות באופן מוצלח למדי את יכולת הטעימה האנושית. המכשיר עושה שימוש בחיישן ננו המנתח את המבנה המולקולרי של טועם אנושי כלשהו, ולאחר מכן מעבד את המידע על מנת למדוד כיצד יחושו הטאנינים שביין עבור בלוטות היין של הטועם וכיצד יגיב הפה לעפיצות של היין. כך למשל יכול הפה הרובוטי להעריך באם אותו טועם ספציפי יעדיף יינות קברנה או מלבק.
מאז חלו שיפורים רבים בטכנולוגיות המדוברות ואם לא די בכך, הרי שלאחרונה פיתחה קבוצת מדענים אלגוריתם המסוגל לכתוב ביקורות יין, אם תרצו "רובוט סומלייה". על מנת ליצור את הדטה בייס וללמד את התוכנה את סגנון הכתיבה של המבקר המצוי, הזינו החוקרים לתוכנה כ 125,000 ביקורות יין אמיתיות שונות מתוך המגזין Wine Enthusiast. הטכנולוגיה עדיין בפתוח אמנם, אבל התוצאות כבר מרשימות מאוד. בהשוואה בין ביקורות יין שנכתבו על ידי מבקרים אנושיים לגבי אלו אשר נכתבו על ידי התוכנה, מרבית הקוראים (האנושיים), לא ידעו להבחין מי כתב מה. בינואר 2021 דווח שחברת סמסונג פיתחה רובוט מסייע ליקב, שאמנם אינו יכול עדיין לטעום את היין, אבל יודע למזוג את היין ברמת דיוק העולה בהרבה על יכולת המזיגה האנושית.
תוכנות AI הממליצות לנו על יינות לרכישה בהתבסס על העדפות שאנו מזינים להם ועל פרופילים של יינות שכבר קנינו בעבר, ממש בדומה לתוכנות כמו Spotify ודומותיה הבוחרות עבורנו את המוזיקה שאנו מעדיפים, כבר מצויות ופועלות באופן נרחב בשוק. VIVINO בגרסותיה העדכניות היא אחת הדוגמאות הפופולריות.
האם המסקנה המתחייבת מן האמור היא שמקצוע מבקר היין, יחד עם מקצועות קשורים נוספים, כמו עיתונאי יין או מדריכי יין למשל, ואפילו שופטים בתחרויות יין, צפויים להיעלם בקרוב מן העולם? לא בהכרח לחלוטין, אולם אפשר בהחלט שחלק גדול מן החומרים שאותם נקרא בעתיד בתקשורת היין ובייחוד כשמדובר בהודעות לעיתונות, ביקורות יין וחומרים פרסומיים, ייכתבו על ידי בוטים למיניהם. ומה לגבי כתבה זו? נכתבה ביד אנוש או על ידי מכונה?
בינה מלאכותית בכרם וביקב – מי יבצע את העבודה השחורה?
כבר כיום מסייעת הבינה המלאכותית להתמודדותם של הכורמים עם קשיים שונים בהם הם נתקלים בכרם, כאשר הסיוע החשוב ביותר מתייחס כפי הנראה לדפוסי הבשלה ובציר לא שגרתיים ובלתי צפויים, כתוצאה משינויי האקלים. עין רובוטית יודעת לזהות משתנים כמו שינויי טמפרטורה מהירים או יובש, ולהתריע עליהם בפני הכורם עוד בטרם מופיע הנזק בכרם. רובוט אחר, המכונה TED, עושה שימוש בבינה מלאכותית על מנת להבטיח אחידות בכרם. הוא פועל מתחת לפני הקרקע על מנת לסלק עשבים העלולים להתחרות עם הגפנים על מים ועל חומרי הזנה. אם לא די בכך הוא גם עוסק בגיזום ובעבודות נוספות בכרם.
רובוטים נוספים עושים שימוש בבינה המלאכותית על מנת לקבוע מועדים לביצוע פעולות שונות ביקב, כמו למשל ערבוב היין בזמן תסיסה (pumping up ו punching down) וחלקם אף מוציאים לפועל את חישוביהם ואת תחזיותיהם ומבצעים בעצמם את אותן פעולות.
מרכז המבקרים עשוי אף הוא להיות נשלט בעתיד על ידי רובוטים, שינהלו את הטעימות, יגישו לשולחנות ואף יתפקדו כסומליירים. מחשבה נוספת, ייננים יידועי שם רבים החלו בתור פועלי יקב פשוטים, כמו שגם קניינים וסומלריים רבים החלו דרכם בעבודות מלצרות, או פוליש של כוסות היין. איזו השפעה תהיה לכך שכבר לא ניתן יהיה להתחיל מלמטה?
האם הבינה המלאכותית תחליף בעתיד (ואפשר שכבר מחליפה) בעלי תפקידים שונים בכרם וביקב? כנראה שניתן לומר בוודאות שהתשובה חיובית, אם כי תופעה זו תהיה כמובן בולטת יותר כאשר מדובר ביקבים מסחריים גדולים. עם זאת, נראה שישנם תפקידים אחדים שימשיכו לשמור על הגמוניה אנושית, ולא, אני לא מכוון ליינן דווקא, חשבתי יותר על משגיח הכשרות...
אז הנה הנחתי לפניכם מספר הרהורים באשר לעתידו של ענף היין העולמי תחת כנפי הבינה המלאכותית. אתם הקוראים תוכלו בוודאי, באמצעות מוחכם האנושי, להעלות מחשבות ורעיונות נוספים, או במקום להתאמץ, פשוט לשאול בעצתו של הבוט האישי שלכם...