החלטתי לזרום עם היין ולא לשנות הפעם כלום. אתם יודעים, כדי לא להכביד עליו
בשיעור הקודם תיקנו, שיפצנו, שידרגנו ונתנו ליין שלנו נגיעות של אופיינו האישי.
בטרם התחיל שיעור הזמירה בכרם טעמנו את היין שלנו. אני אישית גיליתי כמה הוא מקבל שינויים ומתבגר, עד כדי כך שממש הפך עורו! מיין צעיר, פירותי וקליל, התעטף ב"גבינתיות" מסוימת שנתנה לו אופי בוגר יותר ומתוחכם יותר. לא ציפיתי לכך כלל! החלטתי לזרום עם היין ולא לשנות הפעם כלום. אתם יודעים, כדי לא להכביד עליו, אלא לתת לו להסתגל ובפעם הבאה אשקול פעולות מחדש.
השיעור הפעם יועד להבנת פעולת הזמירה של הגפן והבנת דרך פעולותיה בטבע.
תפקידה של הגפן הוא לתת פירותיה. כבר בתקופת הבציר הבנו את חשיבותו של הפרי.
אך מהיכן נולדים ענבים? יש את אלו שמשמיעים "בייבי מוצארט" לילדיהם (יש גם כאלה שמשמיעים "בייבי מטאליקה") וכנראה שזה באמת משפיע על התפתחות הילד. אבל, את זה שהילד יוצא בסוף אנו יודעים בוודאות.
אחרי שהגפן מסיימת תפקידה היא עוברת למצב מנוחה. הסתיו מסמן את בואו עם הצהבת העלים, הגפן מזהה שזמן התרדמה הגיע לפי אורך שעות האור והימים שמתקצרים, ולא כי החליטו הגפנים פתאום שיש שעון חורף.
ישנם כמה רכיבים מדהימים שמפעילים מנגנון זה ואם חשבתם שהורמונים זו הבעיה שלכם / שלכן, בטבע ההורמונים זה בכלל הפתרון!
יכולתם העל טבעיות של הכורמים נמדדים על פי המון פרמטרים. אחד מהם הוא היכולת לעכב ולמתן את כמות הפרי שהגפן נותנת. אבל, מתי הגפן תתעורר ותתחיל בתהליך ההפריה קשה לקבוע.
במצב אידאלי, חורף זה חורף וקיץ זה קיץ.
במצב המציאות שלנו בארץ, באמצע החורף פתאום נופל עלינו יום שרבי שכזה, ש"עובד" על הגפן ו"הופ" מתחילה כל העשייה הרבה לפני שתכננו אותה.
השיעור הפעם כלל מבוא לבוטניקה בדגש על משפחת הנשירים. ניר שחם ללא ספק יודע איך להעביר חומר בצורה מעניינת. שימוש בעזרים ממחישים בשילוב עם ציורים מופשטים הסבירו לנו את האנטומיה של הגפן. (פחות או יותר)
מטרת השיעור הייתה גם לצאת אל הכרם ולהכין אותה לקראת עונת הבציר הבאה עלינו (בתקווה) לטובה.
אני לא בחור של עבודת כפיים. נולדתי בעולם מטריאליסטי של כסף מהיר, פיתוחים טכנולוגים, נישואים מאוחרים ויין קליל ופירותי – יש הקוראים לנו דור ה-Y. מגוון בעיות והאשמות במדעי החברה כבר הרעיפו על דור ה-Y. לזכות ההאשמות הללו, מודה אני, שאכן יש לי חסך מסוים בעבודת האדמה. הזמירה בכרם הייתה לי כחוויה שונה עד חוצנית, אומנם פחות משעה העברתי עם המזמרה, אך זה הספיק לי כדי להבין את החשיבות וגם את המדיטציה שעבודה זו מתגמלת אותך.
ניר הדגים את המצב הרצוי, בחינה של כל עין ועין בגפן, התחשבות במיקום לעומת אור/צל, אדמה, רוח ואש. כל אחד תפס לעצמו גפן ועבד עליה בידיעה שעבודתו תיתן בשנה הבאה את התוצר החשוב לתלמיד חדש בקורס ואפילו ליינות המפורסמים של יקב שורק.
אני לומד המון בקורס הכנת היין, משיעור לשיעור מחכים בדברים חדשים לגבי העשייה של המשקה אותו אני מעריץ. תמיד מהדהד לי בראש המושג "טרואר", לא בכדי המילה הצרפתית הזו לא מצאה עוד פירוש באף שפה אחרת. ההבנה שהיין מושפע מכל הגורמים, של הטבע ושל האדם כאחד. תבנית נוף מולדתו של היין תלויה אפילו בצורה בה החלטת לגדל את הגפן, לבצור ואיך להתנהג עם היין במהלך התסיסה וההבשלה שלו.
מפעם לפעם אנו רואים בקורס שזו רק טעימה לקראת העבודה האמתית ואני אישית מעריץ מחדש, יותר ויותר את העשייה. איזה כייף שיש לי יד בהכנה של היין ועכשיו אפילו בהכנה של היינות שיבואו אחרי ;-)