צרפת ידועה ביכולת התגובה שלה בעת התרחשויות של שינויים מהותיים. וכך גם בעולם היין, שהוא מרקמות השרירים העיקריות של אורח החיים ושל הכלכלה.
נתוני הצריכה של יין בצרפת הראו הדרדרות עצומה במשך כ 40 השנים האחרונות, מערכים של כ 90-100 ליטר לנפש לשנה ב 1975 עד ל 42 ליטר ב 2016! לא משהו שעובר מתחת לרדאר הצרפתי. אז מה קורה שם? אתחיל מהסוף, נכון לימים אלה. השם Audrey Bourolleau לא מוכר להמוני חובבי היין, אבל נשיא צרפת Emmanuel Macron מינה אותה ליועצת הראשית לענייני חקלאות. הגברת, הידועה מאד בצרפת, היתה נשיאת איגוד היין הידוע של אזור בורדו, Côtes de Bordeaux ולפני המינוי היתה מנהלת השדולה של תעשיית היין, Vin et Société הפועלת למען צריכה מושכלת של יין, כפעולת נגד לחוק המונע פרסומות לאלכוהול.
בקיצור, גברת היין מונתה ליועצת החקלאות ובעצם חקלאות היין. כי לא רק מספרי הצריכה מדברים בצרפת, אלא בעיקר השינויים בנתוני חקלאות היין וייצור היינות. הנה המספרים הצרפתיים המעניינים:
1. שטח הכרמים בצרפת: 7.5 מיליון דונם – שהם רק 3% משטח כלל הגידולים החקלאיים, אבל: ערך השוק - 15% מערך כל התוצר החקלאי.
2. הייצור הכולל של יינות צרפת – 4.3 מיליארד ליטר.
3. ייצוא היין: 30% מהייצור, כ 1.3 מיליארד ליטר.
4. ערך הייצוא: 8.7 מיליארד יורו, לאמור: ממוצע של 6.7 יורו לליטר!
5. בשאבלי מייצאים 90%!
6. ב 2017 עלה הייצוא ב 8.5%!
הצרפתים דואגים גם לתיירות היין שלהם. בצרפת ישנם 31 מוזיאונים ליין המארחים יותר ממיליון מבקרים לשנה; ישנם 67 אתרי יין שונים ודרכי יין מטופחות בכל אזור ויותר מ 10 מיליון תיירי יין ממלאים אותם ואת 10,000 היקבים המארחים אותם בכל שנה. כ 45% מהם הם תיירים זרים.
ולסיכום פשוט אך נכון: כשצרפת מודאגת – צרפת דואגת; כשהצריכה יורדת – הייצוא צומח; כשבקבוק יין יומיומי במדף הצרפתי עולה 3-5 יורו, מניבים מדפי העולם לצרפת 6-7 יורו. ככה זה כנראה כשתעשייה וממשלה עובדות כמו שצריך.