ניסוי קליני רב משתתפים מוכיח: צריכה יומית של יין ובפרט יין אדום משפרת בריאות לבבית בקרב סוכרתיים
על הקשר בין יין לבריאות כבר נכתבו מילים אין ספור וגם תרומתו של היין ובייחוד היין האדום לבריאותם של מערכת הדם והלב, כבר אינה בגדר אייטם חדשותי. אף ביחס לתרומתו האפשרית של היין האדום לבריאותם של חולי הסוכרת כבר שמענו בעבר.
למרות זאת, תוצאות מחקר שהתפרסם בימים האחרונים בכתב העת הרפואי היוקרתי Annals of Internal Medicine הינן בעלות חשיבות רבה ויש בהן גם מן החידוש. מדובר במחקר הקליני הממושך ביותר שבוצע בתחום האלכוהול עד כה ותוצאותיו מוכיחות באופן חד משמעי - צריכה יומית מתונה של יין ובייחוד יין אדום, לצד תזונה בריאה ומאוזנת, תורמת לשיפור בריאותם הלבבית של חולי סכרת.
"המחקר בדק את השפעתם של יין לבן ושל יין אדום
על הפעילות הלבבית של חולי סוכרת מאוזנים
בגיל 40 ומעלה. על פי תוצאות המחקר,
גם ליין הלבן וגם לאדום השפעה חיובית
מבחינה זו ואולם להפתעת החוקרים..."
המחקר הינו פרי יוזמת חוקרים ישראלים מאוניברסיטת בן גוריון והוא זכה לשיתוף פעולה הן מצד המרכז הרפואי סורוקה בבאר שבע והן מצד בית החולים הדסה עין כרם ואף לשיתוף פעולה בינלאומי נרחב. מאחר וחולי סכרת מצויים ברמת סיכון גבוהה במיוחד לפיתוח מחלות לב וכלי דם, לעומת האוכלוסייה הכללית, והואיל וסגולותיו הבריאותיות של היין בייחוד בכל הקשור לבריאות לבבית כבר הפכו לנחלת הכלל, בעיקר על סמך מחקרים תצפיתיים, החליט צוות החוקרים לבחון באם צריכה מתונה של יין עשויה להועיל גם לחולי סוכרת. על מנת שהתוצאות יהיו בדוקות ומוכחות ככל הניתן, הוחלט לערוך את הניסוי באמצעות מחקר קליני.
במסגרת המחקר שבראשותו עמדה פרופסור איריס שי – חוקרת תזונה ומחלות כרוניות, בוצע מעקב לאורך שנתיים אחר צריכה תזונתית יומית של הנחקרים. משתתפי המחקר הישראלים, בניגוד לאוכלוסיות מחקר מקובלת ברחבי אירופה ובארצות הברית, הגיעו למחקר ללא רקע של צריכת יין קבועה במסגרת תזונתם היומיומית. מטרת המחקר היתה לבסס באופן מוכח ומדעי את השערותיהם המוקדמות של החוקרים, לפיהן צריכת יין עשויה להיטיב גם עם חולי סוכרת.
המחקר בדק את השפעתם של יין לבן ושל יין אדום על הפעילות הלבבית של חולי סוכרת מאוזנים בגיל 40 ומעלה. על פי תוצאות המחקר, גם ליין הלבן וגם לאדום השפעה חיובית מבחינה זו ואולם להפתעת החוקרים, אשר על סמך מחקרים קודמים סברו כי מקור ההשפעה המיטיבה הינו בעיקר באלכוהול, הסתבר כי מידת השפעתם של היינות שונה. הממצאים הגנטיים מצביעים בבירור על כך כי האלכוהול עצמו אמנם ממלא תפקיד חשוב בחילוף החומרים של הסוכר, ואולם הרכיבים הנוספים אשר היין האדום עשיר בהם - רכיבים פוליפנוליים ובפרט רזברטרול, מעצימים את היתרון המטבולי.
תוצאות המחקר אינן מבטלות את חשיבותה של דיאטה מאוזנת. צריכת היין בקרב הנבדקים לוותה בתזונה ים תיכונית בריאה, תוך מעקב אחרי שינויים ברמות הסוכר בדם. המחקר סיפק הוכחה נוספת לכך שלא כל בני האדם מגיבים באופן זהה לאלכוהול ועל כן חלק בלתי נפרד ממסקנות המחקר, הינו כי כל דיאטה של סוכרתיים הכוללת צריכת יין מתונה מחייבת קיומו של מעקב רפואי קפדני.