מפתיע או לא, ברוב המקרים לא נמצאה התאמה מובהקת בין ערכים שנבדקו במעבדה ובין ציונים שיינות קיבלו במבחני טעימה. אז איך מודדים "איכות" ביין?
ייצור היין מושפע מייננים, שהם בעיניי אומנים לכל דבר, אך גם מטכנולוגיות מתקדמות המשולבות בייצור ובבקרה על תהליכי הייצור.
לחובבי יין מושבעים קשה להתייחס אל היין כאל "מוצר", אבל למעשה מדובר במוצר לכל דבר.
ולמרות זאת, לא קל לקבוע מהי "איכות" כאשר עוסקים ביין ומה התרומה של האיכות מבחינת הצרכן.
השאלה המרכזית, בעצם, היא מהי איכות?
ההגדרה המקצועית המקובלת לאיכות היא "מכלול התכונות והמאפיינים של מוצר או של שירות המבטאים את יכולתו לספק צרכים מפורשים או משתמעים של הלקוח".
ככלל, נושא האיכות הוא רחב ומכיל בתוכו איכות תפעולית, איכות הסביבה ובטיחות.
אבל, בשורה התחתונה, לכל אחד ברור באופן עקרוני שאיכות פרושה שהלקוח יהיה שבע רצון. שביעות רצון תלויה, כמובן, גם בדרישות ובציפיות של הלקוח, שאותן יש לספק.
בעולם היין האיכות היא עניין מורכב גם בגלל שהיא נמדדת על ידי שתי קבוצות שונות של צרכנים. מצד אחד, גרעין של "יודעים ואוהבי יין", שצורכים יין בכמות גבוהה וחשופים לתרבויות יין שונות.
מצד שני, שותפים ל"אופנת יין" שמודרכים במידה רבה על ידי חיקוי אופנתי ומושפעים מכתבות, מדירוגים ומסיכומי טעימות מקצועיות המתפרסמים בתקשורת.
קשה למדוד איכות ביין בעיקר בגלל שהמוצר נקנה בדרך כלל ללא אפשרות ויכולת לבחון את מאפייני הטעם וחשוב לא פחות - בגלל שלאחסון עד לצריכתו יש השפעה עצומה.
הביקוש ליינות נובע ממוניטין היסטורי, מוניטין אזורי או מחיר.
על מנת לקבוע את איכות היין גם במדדים אובייקטיביים יותר, נבחנה איכות היין על בסיס פרמטרים כמו חומציות כללית ונדיפה, ריכוז גופרית דו חמצנית, ריכוז הסוכר והשפעתם על הטעם, ריח, חומרי צבע, תרכובות פנוליות וטאנינים. נקבע מדד לאיכות היין ובוצעה השוואה למבחני טעימה שנעשית על ידי חובבי יין מקצועיים.
מפתיע או לא, ברוב המקרים לא נמצאה התאמה מובהקת בין הערכים שנבדקו במעבדה ובין הציון שהיין קיבל במבחני טעימה. (אפשר להרחיב בנושא בקריאת המאמר – "מדד לאיכותו של היין", רות ארדי, צבי קרן 2005).
האם ניתן בכלל להחיל תקני איכות מקובלים בתעשייה על תהליך ייצור היין?
בארץ חלו שינויים מפליגים בייצור ובצריכת היין בשני העשורים האחרונים. מהפכה של ממש הביאה לדרישה מצד הצרכנים לאיכות יין גבוהה וזאת עקב חשיפת הישראלים בחו"ל לאיכויות וסוגי היין בעיקר במסעדות ובאירועים. גורם נוסף הוא קיום סדנאות יין מקצועיות.
בארץ קיימים כחמישה יקבים גדולים – יקבי כרמל, יקב ברקן, יקב רמת הגולן, יקבי בנימינה, יקב אפרת. שניים מהם – יקב רמת הגולן ויקבי כרמל - הוסמכו לתקן בינלאומי ISO9001/2000.
נשאלת השאלה מה תורם תהליך הסמכה לתקן בינלאומי ISO9001/2000?
יקב הינו בעל סממנים של מפעל תעשייתי שמשתמש בחומר גלם (ענבים) ומייצר מוצר סופי יין, ככזה ניתן להכיל עליו את תקן בינלאומי ISO9001/2000 על מנת שנקבל מוצר איכותי ותהליכים מבוקרים.
מתוך מגזין איש הענבים. מהדורה 1, 1 אוגוסט 2009