נעים בשטח
ויניפדיה
מאמרים ודעות
יינות ישראל
כתבות מהעולם
ביקורת מסעדות
אלכוהול
תערוכת קוניאקים
פסטיבל DRINKS
פסטיבל-cocktails
חג היין
בציר הזמן
TerraVino
פסטיבל White
יקב אשרה
איש הענבים
ביקורת מסעדות
ביקור ביקב
טיולים
טעימות יין
טעימות אלכוהול
נעים בשטח
על סדר היום
יין
יקב ישראל
(0) הצג תוצאות
בית הספר ליין
2077
פרסומות...
יקב מוליטור
במעלה ההר ונגד הזרם – יינות למרחקים ארוכים
מאת: קלייטמן קובי
פורסם ב 31.07.2017

מרקוס מוליטור, דור שמיני למשפחת כורמים, הקים את יקב מוליטור בשנת 1984 כשהיה בן 20 באזור המוזל שבגרמניה. הכל החל מ 20 דונם וכיום זהו הדומיין הפרטי הגדול ביותר באזור שבבעלותו 1,020 דונם החולשים על לא פחות מ 24 חלקות גראנד קרו.

בעבר, שלושה סוגי ענבים היו נטועים באזור: ריזלינג, פינו נואר ו – Elbling לפי סדר תפוצתם דאז. אלא שבשנת 1936 אסרו הנאצים על גידולו של פינו נואר בהיותו זן צרפתי והזן אבד למשך 50 שנים מהאזור, עד שבשלהי שנות ה 80 חזרו לנטוע אותו, אלא שהידע אודות הכנת יינות פינו נואר אזוריים אבד.

יקב גרמני חדש על מדפי דרך היין

דניאל קיובסקי  |  צילום: אלי פרכטר

דניאל קיובסקי, מנהל הייצוא של היקב, הגיע לישראל לקדם את היינות הגרמנים החדשים של רשת חנויות דרך היין. הוא גם סיפר שמרבית כרמי היקב גדלים על מתלולים חדים במיוחד ועל כך שמבחינת תפיסת היקב, היין גדל בכרם ואילו בהגיעו למרתף היקב ההתערבות בתהליך מינימלית עד אפסית. התסיסה נעשית עם שמרים טבעיים והם אינם מוצאים כל צורך בשמרים תעשייתיים.

היות והכרמים גדלים בשיפוע חד מאוד העבודה במהלך השנה, ובייחוד הבציר, נעשית באופן ידני וכך גם הובלת האשכולות מהכרם. הפועלים המועסקים לעבודת הפרך הזו הם פולנים (כמה צפוי). 85% מהבוצרים מגיעים מארבע משפחות בסה"כ אשר מלוות את היקב מזה שנים רבות. לפחות הריסוס נעשה באמצעות מסוק. למרות שלא יודו בכך, המשתתפים בטעימה ובהם אני, נעו מעט בחוסר נוחות כשהבחור סיפר במבטא גרמני כבד על השתתפותו בת יום אחד בבציר בשנה שעברה והקושי לסחוב סלים במשקל 55 ק"ג על גבו כשרצועות עור משייפות את כתפיו. זה נשמע כמו אוי... אוי... אוי...

נמשיך הלאה. היקב מאמין באיטיות כערובה לאיכות ולכן גם מוציא את יינותיו לשוק שנה לאחר הבציר וגם מייעד את יינותיו, בכל הרמות, מרמת הבסיס ועד יינות הדגל להתיישנות ארוכה. לא זו בלבד, קיובסקי מעיד כי ניתן אף לפתוח בקבוקים של היקב וגם כעבור שלושה חודשים היינות יהיו טובים לשתייה. כאנקדוטה הוא מספר על סטפן ריינהרד, טועם מטעמו של רוברט פארקר הנודע, אשר הגיע באוקטובר 2016 לטעימה בת שמונה שעות ביקב. בתום הטעימה הובא לו יין נוסף, אותו הוא טעם אך לא הבין מדוע. שאלו אותו האם היין בעייתי? והוא השיב בשלילה. כשנחשף הבקבוק, התברר כי זהו בקבוק שנותר פתוח ממועד טעימתו הקודמת ביקב – 10 חודשים קודם לכן.

להתמצא ביינות יקב מליטור ובציר 2015 המבטיח

צילום: אלי פרכטר

יינות היקב בדרגת הבסיס מכונים Haus Klosterberg. לטענת האורח בציר 2015 הוא הטוב ביותר שהיה עד כה ליקב. לבקבוקים המיוצרים ביקב ישנן שלוש קפסולות בצבעים שונים ולפיהן מדורגת רמת מתיקותם של היינות (לבן – יבש, ירוק – Off dry, זהב – מתוק). 50% מיינות היקב הם יבשים, אולם לא בהכרח על פי החוקים הגרמנים. תוכלו להבחין בכך כשתטעמו את יין 2015 Haus Klosterberg Qualitätswein dry העשוי ענבי פינו בלאן. על אף שהוא מוגדר יבש (גם אם הם נמנעים מלרשום על התווית יבש – Trocken) יש בו מתיקות מחשידה. וכל כך למה? מסתבר שיינות המוזל הם יינות חומציים באופן יחסי לשאר האיזורים בגרמניה. היקב החליט שכך הוא מפרש את חוקי ה"יבש" הגרמנים, על ידי השארת סוכר שיורי ביין מעבר למותר. לדברי קיובסקי אם היו מקפידים על החוק הגרמני, היין לא היה מאוזן ושתייתו לא הייתה מסבה עונג. בנוסף, היות והיקב מייעד את יינותיו להתיישנות ארוכה (5-10 שנים) הרי שאיזון היין לאורך זמן מצריך לדעתם מעט יותר סוכר שיורי בנוזל.

יינות לבנים – זו עובדה!
טל שקד, מנהל מחלקת השיווק של חברת שקד בעלת חנויות דרך היין, מספר את מה שכתבנו עליו בכתבות אינספור וזאת כי בשנים האחרונות עיקר המכירה היא של יינות לבנים. החברה מייבאת כ 1,800 בקבוקי שבלי (פטיט שבלי) בחודש ו 70% ממכירת יינות שבלי מתבצעת בחנויות דרך היין. למרות ירידה ביבול בסנסר ופואי פומה, הרי שגרף המכירות עולה. יינות ניו זילנד אשר פרצו בפסטיבל White האחרון נצרכים בהמוניהם גם כן, Blue Nun מותג מצליח אף הוא ועוד.

"חלק מהצריכה של יינות לבנים אופנתי וחלקו עונתי, יש אבולוציה בצריכה. ריזלינג הופך יותר פופולארי ואחיו הגוורצטרמינר פופולארי עוד יותר. הקהל הישראלי נחשף ליין לבן, אוהב יין לבן ומשלם עבור יין לבן".

אז איך היינות?
תרשו לי לומר פעם אחת, מבלי להרחיב מדי, מרבית היינות מעולים. פשוט מעולים בכל הרמות שטעמנו. להלן רשימת היינות:

1. פינו בלאן – 2015 Haus Klosterberg Pinot Blanc Qualitätswein dry – המתקתק שהזכרתי קודם לכן. יין בעל ריחות לימוניים ופרחוניים, טעמו מתקתק, מינרלי מאוד והדרי. מקסים.

2. Haus Klosterberg Riesling Qualitätswein dry (1 L') 2015 – בקבוק בנפח 1 ליטר. מיובא על ידי שקד לצורך פתיחה לכוסות במסעדות. צבעו צהוב-זהוב. סגור באופן יחסי למרות ריחות של משמש ופה עשיר בלדר, לימון עדין. הייתי נותן ליין הזה עוד זמן לפני שהוא נמזג לכוסות.

3. 2015 Wehlener Klosterberg Kabinett – סינגל קרו, בציר מוקדם מאוד. יין שהוא חוויה קסומה. צבעו צהוב-ירקרק. אף מלא ריח מלון, לימון ואבן גיר, בפה מורגשת תסיסה עדינה מאוד, מתקתקות עדינה, עשבוניות (גרניום). מאוזן.

4. 2015 Alte Reben Mosel – גפנים עתיקות, היין הוא תוצר ערבוב של ענבים מחמישה כרמי גראנד קרו. גפנים בנות 60-80 שנים. קיובסקי טוען ליכולת התיישנות של 20 שנים ללא בעיה. היין מאוזן והרמוני, ריחותיו אשכולית, פרחים וצפחה. טעמו חד, קליפת פומלה, שמנוניות קלה והמון פרי בבליעה (אפרסק, מלון). נפלא.

5. 2015 Zeltinger Sonnenuhr Auslese – אחד מיינות הדגל של הבציר. גראנד קרו. לדברי קיובסקי היין צריך זמן להתפתח, אולם כבר לא ניתן להשיגו בגרמניה. הוא פשוט אזל. ואכן היין נפלא, צבעו זהוב, ריחותיו פרחוניים והדריים (קליפת פומלה), מרקמו מעט תוסס, חומצה מאוזנת עם מתקתקות. אגב – מדהים עם קממבר.

6. Haus Klosterberg Riesling Qualitätswein off-dry 2015 – מסדרת יינות הבסיס. אפשר לומר על יין שהוא חמוד? אז הנה אמרתי. האף עשיר בניחוחות של ארל גריי, הטעם מתקתק מעט, פירותי אבל שטוח מדי לטעמי והסיומת קצרה למדי. חמוד לא יותר.

7. 2015 Bernkasteler Badstube Kabinett – ריחו הראשוני מוזר למדי. לטענת קיובסקי מדובר בריח של תסיסה טבעית הנעלם עם ערבול קל. אז נכון זה נעלם, אבל אם כל היינות תוססים עם שמרים טבעיים הייתי מצפה למצוא בכולם את הריח הזה. בכל מקרה, מתגלה יין מינרלי ועשיר בקליפות הדרים שטעמו היה עבורי יותר מדי "מיץ". אשמח לטעום אותו שוב בעתיד ולהשוות.

8. 2015 Wehlener Sonnenuhr Spätlese – יין מתוק שצבע זהוב, מריחים היטב את השמרים, מינרליות ופרחי יערה. זהו יין שלא נדבק בפטריית הבוטריטיס, אלא הוכן מענבים בשלים במיוחד. מה אומר? פרחים, דבש, מתוק אבל לא מדי. מושלם.

9. 2015 Saarburger Rausch Beerenauslese – היין הזה מגיע בחצאי בקבוקים ומחירו גבוה במיוחד. אם רציתם לשתות זהב בכוס יין, אז הנה קיבלתם יין שהוא פשוט זהב מכל הבחינות – טעמיו וריחותיו שמימיים ומחיר חצי בקבוק כמחירם של שני מטילי זהב במשקל גרם. תכשיט אמיתי.

אירועים קרובים
בית פתוח: יבואנים קטנים של יינות גדולים | 2024
28-03-2024 17:00
יום חמישי 28.03.2024 בין השעות 17:00-23:00 // יום שישי 29.03.2024 בין השעות 10:00-16:00
x
משתמש קיים - נא התחבר
התחברות לאתר איש הענבים תאפשר לכם להינות ממגוון השירותים המוצעים בו.
כמה זה 4 + 3 ?
לקוח חדש
שחזור סיסמא
משתמש חדש - נא הרשם
לאחר הרישום תשלח אליכם הסיסמא למייל שהזנתם.

לחצו כאן לחזרה להתחברות
שיחזור סיסמא
לאחר הזנת כתובת המייל ישלח אליכם לינק לשיחזור סיסמא
לחצו כאן לחזרה להתחברות