נעים בשטח
ויניפדיה
מאמרים ודעות
יינות ישראל
כתבות מהעולם
ביקורת מסעדות
אלכוהול
תערוכת קוניאקים
פסטיבל DRINKS
פסטיבל-cocktails
חג היין
בציר הזמן
TerraVino
פסטיבל White
יקב אשרה
רקע כללי
סיורי יקבים בעולם
סיורי כרמים ויקבים בישראל
גלרית סיורי יקבים בעולם
איש הענבים
ביקורת מסעדות
ביקור ביקב
טיולים
טעימות יין
טעימות אלכוהול
נעים בשטח
על סדר היום
יין
יקב ישראל
(0) הצג תוצאות
בית הספר ליין
2276
פרסומות...
סיכום בציר עולמי

בעוד בציר 2012 בחצי הכדור הצפוני נמצא בעיצומו ולאחר שחלק מיינות הבציר בחלקו הצפוני של הכדור כבר מצאו דרכם לבקבוקים, אנו מביאים סיכומי בציר ראשונים מן העולם והערכות לגבי היינות הצפויים

פורסם ב 12.09.2012

בציר ענבי היין בחצי הכדור הדרומי הסתיים פחות או יותר בחודש אפריל האחרון ואילו גם בחצי הכדור הצפוני, מצוי כבר הבציר בעיצומו באזורים רבים. זה הזמן להביא סיכומים ראשונים וגם הערכות ראשונות, לגבי איכותו של בציר 2012 ובאשר ליינות הצפויים להתקבל ממנו. עונת הגידול אשר אנו קרבים אל סיומה היתה ייחודית למדי בעיקר ביבשת אמריקה, שם נעצרו הגשמים למשך תקופה ארוכה והמגדלים חוו בצורת של ממש, אשר צפויות להיות לה השלכות לגבי איכות הענבים. העונה ובעיקר חודשיה האחרונים, היתה בעייתית במידה רבה גם באזורים מסוימים באירופה ובעיקר בצרפת. באוסטרליה ובקליפורניה לעומת זאת, זוכים סוף סוף לקצת נחת לאחר כמה שנים קשות.


חצי הכדור הדרומי

 

אוסטרליה
לאחר מספר שנים רצופות של עונות גידול מרובות אירועים בלתי שגרתיים - גלי חום קיצוניים, שריפות יער, גשמים כבדים שלא בעיתם ואפילו רעידות אדמה, סבורים המומחים כי התנאים באוסטרליה בעונת הגידול האחרונה, היו הטובים מזה שני עשורים לפחות. מזג האוויר היה מושלם לגידול ענבים בדרום אוסטרליה, ויקטוריה ובמערב אוסטרליה ואזורים אלו צפויים להפיק יינות בעלי איכות וצבע יוצאי דופן. עקביותו של מזג האוויר וגלי החום הקצרים יותר, מבטיחים יינות טובים מכל זני הענבים, מאוזנים והרמוניים, בלא עודפי אלכוהול או בשלות יתר.


חדשות טובות אילו בהחלט באות בזמן עבור יצרני היין של היבשת החמישית, לאחר שנפגעו בשנים האחרונות, לא רק מתחלואי הטבע, אלא גם מהדולר האוסטרלי שהתחזק מאוד (הכפיל את כוחו מול הדולר האמריקאי והליש"ט בעשור האחרון), המשבר הכלכלי העולמי המתמשך וירידת קרנם של היינות האוסטרליים הזולים.


דרום אפריקה
עונת הגידול של 2012 בדרום אפריקה אופיינה בתנאי מזג אוויר קרירים ויבשים, מה שהוביל ליבול מצומצם עד כדי 10% - 50% וגרגרי ענבים קטנים במיוחד. עם זאת, תנאים אידיאליים במהלך הבציר עצמו בחודשים מרץ ואפריל מרגיעים את המגדלים, מה עוד שבשל היובש היחסי, היה הפרי בריא במיוחד. באופן כללי, התוצאה הסופית הינה הבשלה פנולית מצוינת, לצד רמות אלכוהול נמוכות יחסית. היינות האדומים מרוכזים ומודגשים בטעמיהם, בעוד שהלבנים חלקים ובעלי מרקם קרמי.


ארגנטינה
על מגדלי הענבים בארגנטינה ובפרט בחבל מנדוזה משם באים מרבית הענבים, עברה עונת גידול מאתגרת במיוחד, היא החלה בקרה וברוחות זונדה חזקות אשר צמצמו את יבולי מרבית הזנים למעט זן הקברנה סוביניון המאחר לפרוח. בין דצמבר לפברואר נרשם מזג אויר חם באופן חריג והכורמים נערכו לבציר מוקדם. אולם בשבוע השני של מרץ השתנה מזג האוויר בפתאומיות ובקיצוניות וחודש מרץ היה לבסוף אחד הקרים שנרשמו בכל הזמנים, דבר שגרם לעצירת תהליך ההבשלה, בסופו של דבר נערך הבציר אצל מרבית המגדלים, דווקא באיחור של שבועיים לעומת המקובל. ייצור היין יהיה ללא ספק מאתגר.


צ'ילה

על צ'ילה לכל אורכה עברה עונת גידול חמה במיוחד, עם בציר שהקדים בשבועיים עד ארבעה שבועות לעומת הנורמה. היה זה בציר טוב לזנים הלבנים, המראים רעננות רבה עם רמות אלכוהול נמוכות יחסית. לעומת זאת, מבחינת הזנים האדומים, יהיה זה מבחן ליצרנים, בהיות הגרגרים קטנים ומתוקים יותר מאשר בדרך כלל, עם רמות אלכוהול פוטנציאליות גבוהות, לצד הבשלה פנולית מינימלית. יהיה צורך להיזהר מאוד במיצוי הטאנינים על מנת שלא לקבל יינות קשים ויבשים מאוד.


חצי הכדור הצפוני

 

 

המומחים בקליפורניה מגיעים למסקנה דומה
לזו שאליה מגיעים אנו גם בישראל,
לפיה השינויים באקלים העולמי גורמים לעונות גידול
שגרתיות פחות וכי האמרה לפיה כל בציר הוא בציר טוב,
איבדה מזוהרה

ספרד
בספרד החל הבציר באמצע אוגוסט, עם זנים לבנים שנבצרו בדרום החם, בעיקר באנדלוסיה ובלה מאנצ'ה. בצפון, אירועי קרה בחודש פברואר עיכבו את ההנצה ולאחר חורף יבש למדי, הגיע קיץ יבש וחם, תופעה הנכונה לגבי מרבית אזורי היין של ספרד. התוצאה הצפויה - יבולים נמוכים עד כדי 15%- 20% לעומת בציר 2011. בציר נמוך במיוחד צפוי בחבל ריוחה, אשר הענבים בו סבלו גם מתקיפת העכביש האדום ובציר קטן צפוי גם באזור ריברה דל דוארו, כאשר בנבארה כמויות הענבים פחתו רק במעט. האזור היחיד בו צפוי גידול בכמות הענבים הינו זה של ולנסיה, בעיקר באזורי ייצור היינות המתוקים, שם הבשילו הענבים מוקדם מהצפוי.


צרפת

על צרפת עברה עונת גידול קשה במיוחד, אשר דרשה מן המגדלים התמודדות מיוחדת. סופות ברד כבדות וגשמי זעף אשר פקדו את צרפת בימים הראשונים של חודש מאי, גרמו לנזקים רבים ונרחבים, בעיקר בבורדו, בפרובנס ובחבל מדיראן שבדרום מערב צרפת, בסמוך לגבול הספרדי. יקבים רבים באזור איבדו קרוב ל 50% מענבי הבציר בשל סופות הברד ויש דיווחים אף לגבי יקבים אשר איבדו את כל הבציר! בורגונדי סבלה משלוש סופות ברד בלתי שגרתיות במהלך הקיץ וזאת לאחר שמאז חודש אפריל לא נרשם שם אפילו שבוע אחד ללא גשם ובמצטבר ירדו כ 400 מ"מ גשם, כ 50% מעל הממוצע. הייננים חוששים כי עודפי המים יגרמו לטעמים מתכתיים ביין.


בבורדו, בעיקר בחלק המזרחי - סנט אמיליון והאזור, ברז'ראק ומונבזיאק, היה חודש אפריל הגשום והקר ביותר מאז הוחל ברישום נתוני מזג האוויר, עם כמעט 180 מ"מ של משקעים, 223% מעל הממוצע לאותו חודש ורק 120 שעות שמש, כ 32% מתחת לממוצע. לא די שהצימוח נעצר כמעט כליל, אלא ששיטפונות כבדים וגם קימחון וריקבונות שהתפתחו בעקבות הלחות הרבה, גרמו לנזקים נוספים. חודש אוגוסט היה חם במיוחד ובימים אחדים הטמפרטורה הגיעה אף ל 40 מעלות! הבציר בבורדו צפוי להתאחר במספר שבועות לעומת השנים האחרונות ולהעמיד אתגרים רבים בפני הייננים. אירועי קרה וכפור פגעו בענבים גם באזור מוסקדט ובלואר, אולם מזג אוויר טוב במהלך הקיץ באזורים אילו, כמו גם בדרום מערב צרפת, אפשרו הבשלה טובה ואיכות טובה של הענבים.


בסיכום כללי, הרי שלמעט בקורסיקה, צפוי בציר 2012 להיות הבציר הקטן ביותר בכל חבלי היין של צרפת מאז 1991, כך לדברי שר החקלאות הצרפתי, עם צפי של 42.5 מליון הקטוליטר בלבד, לעומת 51 מליון בבציר 2011.


חבל שמפיין ראוי להתייחסות נפרדת. עונת הגידול של 2012 בשמפיין מתוארת כגרועה ביותר מזה עשורים אחדים. הגפנים כאילו הותקפו גלים גלים, על ידי קרה, ברד, פריחה לא אחידה ומחלות. הקרה באפריל חיסלה כ 10% מן היבול באפלסיון ובאזורים מסוימים הגיע אובדן הענבים אף ל 40%! הקור הרב בעת פריחת הגפנים האריכו את הפריחה מכמה ימים בדרך כלל, עד כדי למעלה מ 4 שבועות, כתוצאה מכך הפרי מגלה חוסר אחידות רבה. אם לא די בכך, הרי שמזג האוויר הקר והלח עודד מחלות רבות בכרמים. הצפי הוא לירידה של כ 30% בכמויות הפרי, עם איכות לא ברורה עדיין, כאשר רק מזג אוויר נוח עד לבציר בעוד שבועות מספר יכול להציל חלקית את המצב.

 

איטליה
דיווחים מצוינים מגיעים באשר לאיכות הענבים מסיציליה והבציר צפוי להיות טוב במיוחד ביחס לזנים נרו ד'אבולה, שיראז וויונייה. ברחבי איטליה כולה צפוי הבציר להתחיל מוקדם מהרגיל, עקב טמפרטורות גבוהות חריגות ורציפות במהלך חודש אוגוסט (לא ממש שונה מאוגוסט הישראלי של 2012). כמות היבול של ענבי השרדונה צפויה להיות קטנה יותר בשל החום הכבד.


פורטוגל
בפורטוגל היה זה דווקא קיץ חם פחות מן הממוצע והדבר אפשר הבשלה איטית יותר של הענבים, מאידך היה הקיץ לח יותר עם אירועי גשם רבים מן הממוצע בחלק מן האזורים. עם זאת, עדיין קשה להעריך את איכויות הבציר, אם כי כבר ברור כי בחבל אלנטחו צפוי הבציר להתחיל באיחור של כשבועיים עד שלושה לעומת הנורמה ואיכות הענבים תהיה כנראה פחותה מן הרגיל. באזורי הגידול של ויניו ורדה יהיה הבציר קטן יותר, בשל תנאי גשם וקור בתקופת פריחת הגפנים ואולם איכות הענבים צפויה להיות טובה מאוד. בציר מאוחר מול איכות טובה מן הממוצע של הענבים צפויים גם בחבל הדוארו.


גרמניה
בגרמניה הבציר עדיין רחוק וצפוי להתחיל באמצע אוקטובר לערך. למרות חששות בשל קרה בחודש מאי, בעיקר בחבל פפאלץ, הרי שאביב קריר ללא אירועי ברד וקיץ מוקדם, מובילים לענבים בריאים ברחבי גרמניה וכרגע, באם ימשיך מזג האוויר להאיר פנים למגדלים, נראה שצפוי בציר איכותי.


אנגליה
לאחר אחד מן הקיצים הקרים והלחים שנרשמו אי פעם, צפוי בציר ענבי היין בבריטניה להתחיל באיחור של כשבועיים והיקפו צפוי להיות קטן מהרגיל, מגדלי התפוחים אגב, איבדו בשל מזג האוויר הבעייתי עד כ 90% מן היבול וגם השזיפים סבלו קשות. באשר לענבים, אילו קטנים עדיין לעומת הנורמה והמגדלים מקווים למזג אוויר טוב במהלך ספטמבר, אשר יציל במידה רבה את הבציר. עם זאת, לענבים קטנים יכולים גם להיות יתרונות ובעיקר טעם מרוכז ועוצמתי. מאחר ומרבית היינות האנגלים הינם מבעבעים, בציר קטן יותר אינו מהווה בעיה גדולה במיוחד, באשר היצרנים יוכלו לעשות שימוש בעודפי יין מבציר 2011 העצום ולקוות לבציר גדול יותר ב 2013, אשר ימלא את המלאים.


קליפורניה וארה"ב
אם באירופה נרשמה עונת גידול בעייתית במיוחד, הרי שבקליפורניה מצפים כולם לבציר שיא, הן מבחינת הכמות, הצפויה להיות הגדולה ביותר מאז בציר 2009 והן באיכות הענבים, לאחר שנתיים קרות יחסית רוויות אירועי כפור ואסונות טבע. אזורים רבים בנאפה, סונומה וסנטה ברברה, חוו ימי חום רבים בין החודשים אפריל ליולי, בדומה לבציר 2009 הנהדר. המומחים בקליפורניה מגיעים למסקנה דומה לזו שאליה מגיעים אנו גם בישראל, לפיה השינויים באקלים העולמי גורמים לעונות גידול שגרתיות פחות וכי האמרה לפיה כל בציר הוא בציר טוב, איבדה מזוהרה.


על מגדלי היין במרכז ארה"ב עברה בצורת ממושכת וקשה והאזור הוכרז כאזור אסון, בכל הקשור לדגנים, תירס ותבואות אחרות. מגדלי הענבים לעומת זאת נהנו למדי מן המצב האקלימי יוצא הדופן ובכל רחבי היבשת ובכלל זה באורגון ובוושינגטון צפויים להתקבל ענבים באיכות גבוהה במיוחד ובצירים גדולים במיוחד, בוושינגטון אף צופים המגדלים לשבור את כל השיאים ולבצור כ 200,000 טון ענבי יין.

 

אירועים קרובים
בית פתוח: המומלצים לראש השנה | 2024
19-09-2024 17:00
יום חמישי 19.09.2024 בין השעות 17:00-23:00 // יום שישי 20.09.2024 בין השעות 10:00-16:00
x
משתמש קיים - נא התחבר
התחברות לאתר איש הענבים תאפשר לכם להינות ממגוון השירותים המוצעים בו.
כמה זה 3 + 8 ?
לקוח חדש
שחזור סיסמא
משתמש חדש - נא הרשם
לאחר הרישום תשלח אליכם הסיסמא למייל שהזנתם.
*שדות חובה
לחצו כאן לחזרה להתחברות
שיחזור סיסמא
לאחר הזנת כתובת המייל ישלח אליכם לינק לשיחזור סיסמא
לחצו כאן לחזרה להתחברות