יקבי כרמל - ארוע השקה קוניאק Dupuy // צילום: רפי דלויה
חלומו הרטוב של הברון אדמונד דה רוטשילד
יקב כרמל מרחיב את חטיבת האלכוהול שלו ומייבא כעת לישראל את המותג Dupuy, בית זיקוק קוניאק בעל היסטוריה מפוארת של יותר מ 166 שנות ייצור, המייצר גם מגוון מותגים כשרים. בנוסף לקוניאק בשלוש דרגות יישון המוכרות, ישווקו גם מותגים ייחודיים מבית Dupuy. לרגל אירוע ההשקה שהתקיים במוזיאון הוויסקי בשרונה, התכנסו מנכ"ל יקבי כרמל נדב ארנס ובכירי השיווק של היקב ושורת עיתונאי יין, לטעימה מודרכת של המותגים החדשים בהנחייתו של ,Benjamin S. Baker מנהל הייצוא החביב של בית יצרני הכהילים BACHE- GABRIELSEN, בעלי מזקקת Dupuy.
מה ליקב כרמל וקוניאק? רן אסא, מנהל השיווק של כרמל מסביר ששוק מכירות הברנדי בישראל המוערך בכ 1.1 מיליון בקבוקים בשנה, מצוי כמו בעולם כולו, בצמיחה מתמדת, בשיעור העומד על כ 5% לשנה. השוק נחלק כמעט באופן שווה בין משקאות ברנדי מיובאים, ברנדי מקומי וקוניאק. בתוך שוק הקוניאק, כמעט שני שלישים מן הבקבוקים הנמכרים אצלנו משתייכים לדרגת היישון הבסיסית VS, קרוב לשליש הם מדרגת VSOP וכ 7% קוניאק בסיווג XO היוקרתי. מובילי השוק הם בתי הקוניאק הנסי, קורווזיה ורמי מרטין, בסדר הזה. על מנת להתחרות בהצלחה בבתי הקוניאק היוקרתיים, שתפסו כאן את סגמנט השוק העיקרי, חיפשו יקבי כרמל בית קוניאק בעל מוניטין ומסורת ומצאו את שחיפשו בבית Dupuy, הנכלל בין עשרת בתי הקוניאק המובילים ומצוי במקום טוב ברשימה מכובדת זו.
יקבי כרמל מאז 1882 ועד קוניאק
יקבי כרמל - ארוע השקה קוניאק Dupuy // צילום: רפי דלויה
מזקקת Dupuy נוסדה בשנת 1853 על ידי אוגוסט דופוי וצברה לעצמה מוניטין של מסורת ואיכות. בשנת 1905 החליפה המזקקה בעלות ועברה לידי שני אנשי עסקים נורווגים, כאשר בסופו של דבר רק אחד מהם, תומאס באך גבריאלסן, נותר בעלים יחיד של המזקקה הנקראת מאז על שם משפחתו - BACHE - GABRIELSEN. גבריאלסן הקפיד לשמר את תהליך הייצור האיכותי בזיקוק דודי כפול ובמתכון סודי העובר מדור לדור וכך עשו גם הדורות הבאים של המשפחה.
באך גבריאלסן נחשבת לשונה בנוף המזקקות של חבל קוניאק הצרפתי, בהיותה מן הבודדות השומרות עדיין על בעלות משפחתית, בעוד שמרבית המזקקות האחרות נרכשו זה מכבר על ידי קונצרנים ענקיים של אלכוהול. איכות המוצר נשמרת באדיקות ומתמקדת בתהליכי ייצור מוקפדים ושיטות מסורתיות, לצד חידושים טכנולוגיים במקומות שאלו נדרשים ורק לאחר מכן על הפן המסחרי.
גישה זו בולטת כבר בבחירת הכרמים המשמשים לייצור יינות הבסיס ובקשר האמיץ של המזקקה עם הכורמים. הענבים, מן הזנים אוני בלאן (Ugni Blanc), פול בלאנש (Folle Blanche) ופרנץ' קולומברד (French Colombard), מגיעים בעיקר מן האזורים המשובחים ביותר בחבל קוניאק: גרנד שמפיין ופטיט שמפיין ובמיעוטם גם מאזורים נוספים כגון: פיין שמפיין, פיין בואה ובון בואה, שגם קרנם עולה בשנים האחרונות, לצד הרחבת שטחם של כרמי חבל קוניאק.
ההקפדה על איכות נמשכת דרך עשיית היינות ועד לתהליכי הזיקוק והדבר נכון ביחס לכל רמות הקוניאק המיוצרות על ידי המזקקה. קוניאק Dupuy עובר שני זיקוקים מסורתיים ולאחר מכן עובר ליישון במרתפיי החברה למשך שנים ארוכות, בחביות של עץ אלון המגיעות מאזור לימוזין שבצרפת. תנאי האקלים הייחודיים והקרקעות מעניקים לו את המורכבות והייחודיות שלו. כל אלו ביחד הם הסיבות לכך ששמו של קוניאק Dupuy הולך לפניו כקוניאק ייחודי ועשיר.
מזקקת גבריאלסן מייצרת כיום כ 1.2 מיליון בקבוקים ממותגים שונים ואלו משווקים ל 26 מדינות ברחבי העולם (כאשר המותג DUPUY משווק ל 19 מתוכם). בין השווקים המובילים ניתן למצוא את סקנדינביה ובפרט נורבגיה, סין וארה"ב.
קוניאק להמונים...
מימין בנג'מין ס. בייקר מנהל הייצוא של מזקקת Bache - Gabrielsen ויוסי אדרי סמנכל מכירות ושיווק של יקבי כרמל // צילום: רפי דלויה
עוד לפני תקופת חג הפסח שבמהלכו עולות מאוד מכירות הקוניאק, תייבא כרמל לישראל את שלושת סיווגי הקוניאק המסורתיים של דופוי – VS, VSOP ו XO. בהמשך, במהלך שנת 2019 ישווקו בכמויות מוגבלות שני מותגים נוספים שאינם מסווגים על פי רמות הסיווג המסורתיות: Dupuy Luxus ו Dupuy Auguste. באירוע ההשקה נמזגו לנו ארבעת הקוניאקים הראשונים וגם 'טיזר' מן ה'אוגוסט' היוקרתי – תזקיק המכיל את רכיביו העתידיים. ההתרשמות הכללית היא של מותגי קוניאק איכותיים ולא פחות חשוב מכך, ככל שמדובר בשתי דרגות הסיווג הראשונות – גם בכאלו הנותנים תמורה מצוינת למחיר.
כמה מילים על קוניאק Dupuy
קוניאק VS Dupuy - מרבית הענבים גדלים בכרמי אזור פטיט שמפיין, והשאר מפיין שמפיין ופיין בואה, כולם ענבי הזן Ugni Blanc. הקוניאק עובר תהליך יישון בחביות עץ אלון, לתקופה של שלוש שנים עבור התזקיק הצעיר ביותר, כאשר המבוגר ביניהם מגיע ל 8 שנות יישון. בחירת הכרמים והזן, כאשר מדובר בקוניאק ברמת VS בהחלט אינם בגדר מובן מאליו וזהו ככל הנראה ההסבר העיקרי לאיכות הגבוהה יחסית אותה אנו מוצאים ביין קוניאק מרמת היישון הבסיסית ובייחוד לנוכח המחיר המומלץ לצרכן, העומד על 150 ₪.
קוניאק VSOP Dupuy - כל הענבים בגרסה הכשרה מגיעים מכרמי פרמייר קרו באזור גרנד שמפיין ושוב, מדובר בבחירה יוצאת דופן למדי ביחס לרמת הסיווג. התזקיקים מתיישנים בטווח של 5 עד 15 שנים, עם ממוצע של כשמונה שנים. אם ה VS הכשר של דופוי נותן תמורה טובה למחיר, אז כאשר עלותו של ה VSOP עומדת על 200 ₪, עדיף אפילו להשקיע מעט יותר ולקבל קוניאק מפתיע באיכותו ובמורכבותו. בתשובה לשאלתי בנוגע לפער המחירים המצומצם יחסית בין המשקאות, מסביר לי נציג יקב בייקר שמאחר שאין כמעט הבדל בין איכות הכרמים שמגיעים מהם ענבי שני הסיווגים, הרי שעיקר העלויות הנוספות לייצור VSOP מקורן בתקופת היישון ועלויות האחסון הכרוכות בכך, דבר שמאפשר פער מחירים מצומצם יחסית.
קוניאק XO Dupuy - מציג קפיצה של ממש במחירו לעומת קודמיו: 600 ₪ מומלץ לצרכן. אזור גידול הענבים הוא פיין בואה וכולם ענבי אוני בלאן. הייחוד כאן הוא בתהליך יישון של 30 עד 50 שנים בחביות שנבחרו בקפידה רבה, המגיעות מאזור לימוזין. ה XO של דופוי מורכב יותר מזה של שתי דרגות היישון הנמוכות יותר ואולם בהשוואה למחירו, מפתה פחות במונחים של תמורה למחיר.
קוניאק Dupuy Luxus - מיוצר מ 100% אוני בלאן מגרנד שמפיין ופטיט שמפיין, מיושן 8 עד 15 שנים. מחיר מומלץ לצרכן 550 ₪. זוהי גרסה מתקתקה, מעודנת ומתחנפת יותר של קוניאק דופוי, העושה חייל במדינות הבלטיות והעשויה להצליח גם בישראל, בעיקר בקרב קהל צעיר יותר, אליו מכוונים בשנים האחרונות לא מעט מבתי הקוניאק.
קוניאק Dupuy Auguste – מהדורה מוגבלת וממוספרת המיוצרת מן החביות העתיקות של המזקקה (1917 עד 1940), מענבי הזנים אוני בלאן ופול בלאנש שמקורם בגרנד שמפיין, תקופת היישון - 50 עד 70 שנים והבלנד אף מכיל בתוכו קוניאק משנת 1902! כמעט ולא הוספו מים בתהליך הייצור. אם הטיזר שזכינו לטעום מרמז על המוצר הסופי, מדובר בקוניאק גדול, מורכב, הממלא את הפה בטעמים ומתפתח, שמציג סיומת שנמשכת ונמשכת. המחיר המומלץ לצרכן משקף את רמת האיכות הגבוהה – 9,900 ₪.