לימיטיד אדישן 2017 // צילום: אייל קרן
בכרמל לא זונחים את יינות האיכות
לפני כשנה יצא יקב כרמל באסטרטגיה שיווקית ומיתוגית חדשה, ששמה במרכז את סדרות הבסיס של היקב, עם קריצה לחכמת ההמונים, כפי שעלתה מתוך סקרים שנערכו מטעם היקב. לא מעט מעמיתיי עיתונאי היין ואני מודה שאני ביניהם, חששנו שהכיוון שבחר היקב בהנהגתו החדשה יוביל בהכרח אם לא לנטישה מוחלטת של ייצור יינות איכות, אז לפחות לסטגנציה, באופן שהיקב יסתפק במותגי האיכות הקיימים ואולי אף יוותר על חלקם תוך וויתור על כיוונים חדשים ומעניינים. כיוון כזה יכול היה להיות מצער, בייחוד לנוכח האופציות שנפתחו בעקבות השינויים שעברו בתקופה האחרונה על השדרה הניהולית של היקב, שבעקבותיהם דווקא נכנסו לתפקידים הבכירים ביותר דמויות עם רקע והבנה בתחום היין.
במפגש עם עיתונאי יין מלפני כשנה שבמסגרתו הוצגה האסטרטגיה החדשה, חזרה ועלתה מפי העיתונאים הסקפטיים שאלת יינות הפרימיום ונציגי היקב הבטיחו כי אין בכוונתם לזנוח את מורשתו של יקב כרמל בהקשר זה. כך אמר אז מנכ"ל היקב נדב ארנס: "אנחנו מתמקדים בחוזקות שלנו ובלי קשר, מפתחים יינות פרימיום" והיינן הראשי יפתח פרץ הוסיף: "כשיהיה ערך מוסף אמיתי שמתחיל בכרם וממשיך ביקב - ואנחנו עובדים על זה - נוציא גם יינות פרימיום". ודאי תשמחו לשמוע שביקב כרמל עומדים בהבטחות!
בימים אלו הוזמנו עיתונאי היין למפגש נוסף, שנועד בראש ובראשונה, להציג בפנינו את מותג הפרימיום המאחד החדש שבחר היקב: "Carmel Signature". סדרות היין הנכללות בפרוטפוליו Carmel Signature: VATS, Vineyards, Single vineyards, Mediterranean Limited edition. מטרה נוספת של המפגש, היתה לאפשר לנו טעימה ראשונה ומרתקת, והצצה לכמה יינות איכות חדשים עליהם עובד היקב, כולם עדיין בשלבי הכנה, וביחס לחלקם, שטרם הוחלט לגבי הכיוון הסופי אליהם ילכו – האם אכן ימצאו דרכם לסדרות הפרימיום של היקב ואם כן – האם כיינות זניים, כמרכיב בבלנד וכדומה.
בימים טרופים אלו של אחרי בחירות שלישיות בישראל בתוך פחות משנה, כאשר מילה טובה הפכה לצערנו מזמן לחזיון נדיר, החלטתי לפתוח דווקא בכמה מילים טובות. ראשית, מחמאות ותודות ליקב כרמל וליפתח פרץ בפרט, על הזדמנות בהחלט לא שגרתית והדורשת לא מעט אומץ, להציג לטעימה מוקדמת יינות בלתי מוגמרים ולהקשיב בנפש חפצה ובאוזן כרויה להערות עיתונאי היין המנוסים. מבחינתי החוויה בהחלט השתלמה ולא רק בשל העובדה שחלק לא קטן מהיינות שטעמנו בהחלט מהווים הבטחה.
חתימות חדשות
יפתח פרץ
ראשונים להיכלל תחת לוגו האיכות החדש Carmel Signature, הם יינות בציר חדש – 2017, משני מותגים וותיקים של היקב: Carmel Limited Edition ו Carmel Mediterranean. מה אומר היינן הראשי של כרמל על שנת הבציר? יפתח פרץ: "סתיו 2016-17 היה חם ויבש, יחד עם זאת מנות הקור שנצברו במהלך החורף היו משמעותיות ואפשרו שבירה טובה של תרדמת החורף. כמות המשקעים בחורף זה הייתה נמוכה מהממוצע הרב-שנתי ברב האזורים, כאשר עיקר הגשם ירד בחודש דצמבר. ציפינו לבציר משובח בשתי הסדרות, שכן מהלך הבשלת הפרי הייתה רגילה, ולמרות עיכוב מסוים עקב החום הקיצוני בחודשי יולי-אוגוסט, היבולים היו גבוהים ב 14% בלבנים ובכ 6% באדומים, לעומת העונה הקודמת".
Carmel Limited Edition 2017 - יין הדגל של היקב, הוא בלנד בורדולזי, המכיל את הזנים: קברנה סוביניון, מרלו, פטי ורדו ומלבק, מחלקות מובחרות של היקב. היין התבגר בחביות עץ אלון צרפתי במשך 16 חודשים. לדברי היקב, לממסך של בציר 2017 תרם משמעותית זן המרלו, שהבריק בביצועיו בשנה זו.
Carmel Mediterranean 2017 - אם לימיטד אדישן הוא יין הבנוי על פי תפיסה של יינות בורדו, הרי שכרמל מדטריניאן מצביע באופן עשייתו על אזור אחר בצרפת – עמק הרון. היין מורכב מזנים ים תיכוניים 41% סירה, 22% קריניאן, 20% מורבדר, 8% גראנש, 7% טנאט ו 2% ויונייה, אשר התבגרו הן בנפרד והן ביחד במשך תקופה של 15 חודשים בחביות עץ אלון צרפתי. התוצאה לדברי היקב: טעם עוצמתי ופראי, פירותי ומתובל.
יין טוב מתחיל בכרם
מדיטרניאן 2017 // צילום: אייל קרן
אמרה ידועה היא שמענבים מצוינים אפשר לעשות יין גרוע, אבל לא ניתן לעשות יין מצוין מענבים גרועים. על כן רק טבעי הדבר שבכרמל מקפידים לבחור בקפידה את הכרמים לסדרות Carmel Signature, מחלקות הכרם המצטיינות ביותר של היקב ומקפידים גם על טיפול מיוחד בכל שלבי הכנת היין. על מנת להבטיח טיפול מיטבי בכרם, צירף היקב לאחרונה לצוות את האגרונום ד"ר שראל מוניץ, בנוסף, בוצעו השקעות רבות בכרמים והוחלט שהענבים ליינות הפרימיים ייבצרו בבציר ידני מדויק. במקביל, בוצעו שינויים וחידושים מתחייבים ביקב בזכרון יעקב, נרכש קו קבלת ענבים מיוחד לקליטה נפרדת של יינות הפרימיום, הענבים המיועדים ליינות האיכות יופרדו מהשזרות (destemming) ללא מעיכה (crushing) ועוד.
את טעימת היינות שבהכנה כבר הזכרתי וגם רמזתי שיש למה לחכות. כל היינות שטעמנו הם מבציר 2019. אזכיר שוב, אפשר שבחלק מן היינות נפגוש בעתיד על מדפי היין כיינות סדרת סינגל ויניארד, בעוד שאחרים אולי ישולבו בממסכים האיכותיים של יקב כרמל. הנה לפניכם כמה טעימות מצטיינות מתוך המבחר:
פינו גרי (כרם עמק הבכא) – מדובר בכרם חדש שאת הניבה הראשונה שלו נתן בבציר 2019, הנטוע בשיפוע על אדמה בזלתית וטוף מנוקזת להפליא, בגובה של יותר מ 1,000 מטרים מעל פני הים. היין בהחלט מבטיח, דבשי ומינרלי, עם מריריות קלה ונעימה, יין הנשתה בקלות ובכיף.
סירה (כרם "פארק" ליד עין זיתים) – הכרם נטוע ליד פארק שעשועים (ומכאן שמו) על קרקע גירית במפנה דרומי ובגובה של כ 750 מ'. היין שהה עד כה במכלי בטון בלבד ללא מגע עם עץ. צפוי להתפתח ליין אלגנטי, רענן מאוד, פירותי ומפולפל ומורכב למדי.
קריניאן (כרם ותיק באזור זיכרון יעקב בין פוריידיס לעין תות) – נטיעה משנת 1976, ללא ספק אחד הכרמים הוותיקים בישראל, לכרם חלק עליון איכותי יותר ותחתון איכותי פחות. היין שוהה בחביות ישנות. נא רשמו בפניכם, אם יהיה זה בסופו של דבר יין זני (בעיני אין אופציה אחרת), הרי שצפוי יין מצוין! פרי מעודן ואיכותי, חמיצות מאוזנת.
טאנאט (לכרם בעמק איילון, ממש מתחת לגשר הרכבת הגדול, שוקלים לקרוא: under the bridge) – טאנאט הוא זן ים תיכוני נוסף, טאני מאוד (אפשר ששמו מרמז על כך), שלעתים יכול להיות קשה לשתייה. לצד זאת, לזן פוטנציאל מצוין, גם להתיישנות. תשאלו באזור מדיראן שבפירנאיים הצרפתיים בסמוך לגבול הספרדי, או באורוגוואי, שם הפך להיות זן לאומי. ליין הטאנאט 2019 של כרמל, פוטנציאל להימנות על הצד הגבוה של הסקאלה הטאנאטית. צבעו סגול אטום, עמוס פרי אדום בשל, פלפול גבוה המאזן את המתיקות הטבעית. טאנינים בולטים, אבל לא תוקפניים מדי. אצלי הוא כבר מסומן.