בציר 2012 ביקב בנימינה הינו בציר היסטורי מכיוון שבו נקלטו ביקב לראשונה ענבים מהכרמים שניטעו במהלך עונת 2009
אחרי חורף קר שהביא להתעוררות טובה מאוד הגיע אביב יבש יחסית, שהקל על ההתמודדות עם פטריות הקימחון והכשותית העלולות להזיק לעלים ולפרי.
ההתעוררות האחידה והחזקה הביאה לציפייה כי הבציר יקדים ביחס לבציר 2011 בעשרה ימים עד שבועיים. התחממות משמעותית בתחילת יוני ורצף של ימים חמים באמצע יולי הביאו לעצירה בהבשלה ובסופו של דבר הבציר הראשון היה ב 6 לאוגוסט, הקדמה של 5 ימים בלבד ביחס לבציר 2011.
חודשי הקיץ אופיינו במזג אויר חם מהממוצע הרב שנתי בכ 1-1.5 מעלות צלזיוס ומלבד שנת 2010 זה אחד הקיצים החמים שחווינו בשנים האחרונות.
בציר ביקבי בנימינה
צילום: איציק חייםבבחינת מועדי ההבשלה של הזנים השונים ראינו שינויים בהשוואה לשנים קודמות, כשזנים שאמורים להקדים איחרו וכאלה שנחשבים כמאחרים להבשיל - הקדימו. לדוגמא : המרלו והפטי ורדו הקדימו את ההבשלה ושיראז/סירה התאפיינו בהבשלה איטית יותר ונבצרו מאוחר מהצפוי.
הבציר נפתח ב 6 לאוגוסט בקליטה של ענבי שרדונה מאזור גבעות יהודה וענבי סוביניון בלאן מכפר תבור והסתיים ב-23 לאוקטובר (לעומת 10 לנובמבר בשנה שעברה) בקליטת ענבי גוורצטרמינר מבציר מאוחר, שהגיעו בבריקס מרשים וריכוז טעמים גבוה ומבטיח.
מבחינת כמותית, קליטת הענבים ביקב בנימינה הסתכמה בגידול של כ 6% ביחס לבציר הקודם, כתוצאה מקליטת ענבים מכרמים חדשים. מעל 70% מן הענבים נבצרו בבציר מכני, המאפשר שינוע של הענבים בלילה וכתוצאה מכך - שליטה טובה יותר על הטמפרטורה של הענבים ותהליכי התסיסה והמיצוי מחד והפחתת הסיכון של קלקול וחימצון בקטריאלי, המביאה לשמירת איכות היינות התוססים מאידך. היחס בין הזנים הלבנים לזנים האדומים בבציר זה הינו 25% לבנים ו 75% אדומים.
מבחינה ייננית עדיין מוקדם להגדיר בהחלטיות את מאפייני הבציר, אך יחד עם זאת אנו מבחינים כבר כעת במספר מאפיינים ברורים כמו - צבע מרשים, איזון בין רעננות, מבנה ובשלות הפרי וארומות אופייניות לזן, בעיקר ביינות הלבנים. כמו כן ניכרות תוצאות טובות מהממוצע בזנים: מרלו, סירה/שיראז, שרדונה וסוביניון בלאן.
בציר 2012 ביקבי בנימינה
צילום: יניב דהןבמהלך השנים שקדמו ל2009 התגלתה נגיעות קשה של וירוסים בכרמי הארץ וכן בכרמי האם שמהם נלקחו הייחורים להכנת השתילים. חלקת האם הושמדה כדי למנוע המשך הדבקה ובמשרד החקלאות קיבלו החלטה אמיצה והיסטורית להבאתו של רוב החומר הצמחי לריבוי השתילים ממשתלות נבחרות ומוסמכות בצרפת.
החומר הצמחי הצרפתי עבר בדיקות קפדניות לגילוי ווירוסים ומחלות אחרות הן על ידי הרשות המוסמכת בצרפת והן על ידי צוותים ישראליים שהביאו את החומר לבדיקות במעבדות המיועדות לכך בארץ בפיקוח צמוד של השירותים להגנת הצומח ממשרד החקלאות.
זה המקום להודות לכל הצוות שהיה מעורב במהלך חשוב זה ובעיקר למר צחי דותן, יו"ר המועצה לגפן היין במשרד החקלאות.
בשנת 2009 נטע יקב בנימינה כ 700 דונם כרמים חדשים ברחבי הארץ מזנים שונים, ביניהם זנים שהוכיחו עצמם לאורך השנים מקלונים שונים וכן זנים חדשים, חלקם ייחודיים, לבנים ואדומים, שניטעו בחלקות ניסוי מבודדות. מכל חלקה כזאת הכנו יין שהותסס ונשמר בנפרד עד המילוי לבחינת הפוטנציאל של זן ענבים חדש וכן קלונים שונים של אותו הזן באקלים ובאדמות של ארץ ישראל. ניתן לגלות כי מזן הסירה טופחו כרמים מארבעה קלונים שונים הנבחנים כאמור בנפרד.
בבחינה ראשונית המתבססת על מועדי ההבשלה, ערכי ההבשלה ותוצאות היינות שהתקבלו אנו יכולים לציין בסיפוק שהתוצאות מכרמים שניטעו מהחומר המיובא, בעיקר בזנים מרלו וסירה הינן מרשימות ומעודדות.