מה צפוי לעולם היין בשנים הבאות? היכן בעולם אנו צפויים לראות גידול בייצור, בצריכה ובאילו אזורים צפויה דווקא הפחתה? מהם סגנונות היין שצפויים לנסוק ואלו הם הסגנונות שידברו פחות אל הצרכנים? אלו טרנדים חדשים יגיעו? באלו שווקים כדאי יהיה להשקיע? מהם החוזקות והחולשות של ענף היין העולמי? על שאלות אלו ועל רבות אחרות מנסה להשיב סקר מקיף, ממצה ומעניין ביותר, אשר נערך לאחרונה על ידי חברת המחקר והייעוץ הבינלאומית Wine Intelligence, בין גורמים שונים ומגוונים בענף היין ברחבי העולם, ואשר עסק בעתידו של ענף היין העולמי ובצפוי לו, במהלך השנים הקרובות, עד לשנת 2025.
אנשי ענף היין מיותר מחמישים מדינות ברחבי הגלובוס כולו, נתבקשו על ידי עורכי הסקר להשיב על שאלון מקוון ולצדו נערכו גם ראיונות עומק עם גורמי מפתח בתחום היין העולמי. במחקר השתתפו יצרנים, משווקים ומפיצים, יועצים, יבואנים, אנשי מכירות למיניהם, נציגי מסעדות, ברים ונקודות מכירה ישירה אחרות, נציגי ממשל וסחר, מבקרי ועיתונאי יין ועוד. תוצאות הסקר שאת עיקריהן נביא כאן הן בהחלט מרתקות, מעוררות ופותחות לא מעט כיווני חשיבה ותכנון. את תוצאות וסיכום הסקר המלאים ניתן להוריד (בתשלום) מאתר https://www.wineintelligence.com/.
תחזיות ושווקים
מהי מידת האמון והביטחון שמרגישים אנשי הענף כלפי הענף שהם עוסקים בו? מדד האמון בענף חושב על בסיס תשובות לארבע שאלות כלליות שנשאלו המשתתפים בסקר, אודות תנאים עסקיים, מסחר, השקעות ותעסוקה. באופן כללי, ניתן לומר שהציפיות לגבי עתיד ענף היין בעולם הן חיוביות למדי. מדד האמון הכולל בענף כפי שחושב מגיע ל 58.5%. אנשי הענף בטוחים פחות לגבי התנאים העסקיים – 51.9% השיבו כי יש להם רמת ביטחון גבוהה בעתיד התנאים העסקיים בענף. לעומת זאת, מגלים אנשי ענף היין אמון רב באפשרויות ההשקעה הפוטנציאליות בענף (63.9%). באשר למצב התעסוקה, 57.5% סברו שאפשרויות התעסוקה צפויות לגדול. מידת האמון בפוטנציאל המסחרי היתה 60.7%.
58.5% של אנשי הענף מגלים אמון במצבם ובעתידם הכולל של תעשיית היין העולמית ושל שוק היין העולמי בשנים הקרובות. בחלוקה לפי שווקים עיקריים: 60.7% מאמינים בפוטנציאל של השוק הסיני, לאחריו השוק האמריקני עם 59.2% אמון, 58.8% מעריכים שיש פוטנציאל טוב לשוק הגרמני, השוק האוסטרלי - 57.9%, בשוק הבריטי – על אף הברקסיט המאיים בפתח, מאמינים עדיין 57.4%, אם כי מידת האמון בשוק זה היא כאמור הנמוכה ביותר מבין השווקים העיקריים ובהחלט משקפת ירידה במדד האמון ביחס לעבר. שווקים נוספים העתידים להתחזק לדעת נציגי ענף היין, הם אלו של הודו, רוסיה וברזיל, בעיקר בשל הגידול המתמשך בצריכת היין לנפש באותן מדינות. גם השווקים של ניגריה, מקסיקו ותורכיה נזכרים כמעניינים בהקשר זה, גם כאן על רקע של גידול בצריכה ובנוסף, אחוז גבוה של אוכלוסייה צעירה. גרמניה, איטליה וצרפת נחשבים כשווקים אטרקטיביים פחות, שכן הם נתפסים כשווקים בוגרים וממוצים. מצד שני הגידול בביקוש ליינות פרמיום עשויה לפעול לטובת השוק הצרפתי והאיטלקי.
אם בשווקים מדובר, הרי שקיים שוק אחד, בינלאומי, שבפוטנציאל הגלום בו מאמינים רבים מאוד מבין נציגי ענף היין בעולם, וזהו תחום מכירות היין המקוונות. המכירה המקוונת נתפסת אצל רבים כאבן הבניין האמיתית והמנוף המרכזי של שוק היין העולמי בעתיד. הוכחה לכך מצויה בעלייה המטאורית של מכירות היין המקוונות בעולם במהלך השנים האחרונות. מצד שני, האמון הרב במכירה המקוונת עשוי להסביר את העובדה לפיה מבין תחומי העיסוק בענף, תחום העוסקים אשר נציגיו נתנו את מידת האמון הנמוכה ביותר בעתידם הכלכלי, היו היבואנים והמפיצים, החוששים ודאי מן התחרות הישירה שמציב בפניהם שוק המכירות המקוון.
עניין של סגנון
אלו סגנונות יין יעדיפו הצרכנים בשנים הקרובות ומהם הסגנונות אשר יועדפו פחות? אם כן, אנשי ענף היין העולמי צופים שהיינות המבעבעים, הלבנים ויינות הרוזה, אשר עושים חייל בשנים האחרונות ומגדילים את היקף מכירותיהם ברחבי העולם, עדיין לא מיצו את פוטנציאל ההתרחבות וצפויים לככב בשוק גם בשנים הקרובות. 74.5% צופים המשך הצלחה למבעבעים כאשר הצפי הוא שמוביל השוק הנוכחי – הפרוסקו האיטלקי ימשיך להוביל גם בעתיד. עליית נתח השוק של המבעבעים צפויה לדעת משתתפי הסקר להגדיל בד בבד גם את נתח השוק של יינות שמפיין. 73.8% מנבאים עתיד ורוד ליינות הרוזה כשכאן באופן לא מפתיע, מירב האמון הוא בחבל פרובנס שבדרום צרפת, אשר יינות הרוזה שלו נחשבים למשובחים ביותר. קיים אמון רב בהמשך המגמה של עלייה בצריכת יינות סמוקים בקרב צרכני היין הצעירים. 64.4% ממשתתפי הסקר צופים להמשך גידול גם במכירות היין הלבן. לעומת זאת, 58.5% מאמינים בגידול ביינות האדומים ורק מעט יותר ממחצית צופים גידול במכירות היינות מתוספי טעמים (flavoured wine).
בעשורים האחרונים צמחו לא מעט נישות של יין וחלקן אפילו זכו לגידול לא מבוטל, כמו למשל נישת הקיימות, הדוגלת בייצור יין תוך שמירה על איכות הסביבה וגם התחשבות באדם. הכוונה היא כמובן ליינות טבעיים, אורגניים, ביו דינמיים וכל קשת חבריהם. נישה חדשה נוספת היא זו של היינות ללא אלכוהול. לאן אנחנו הולכים מכאן כשמדובר ביין הנישתי, או כהגדרתו על ידי עורכי הסקר – יין אלטרנטיבי? אחוז גבוה מבין המשתתפים בסקר מאמינים בהמשך הגידול של כל אותם יינות שיצרניהם מקפידים על שימור הסביבה, ויהיו אשר יהיו כינוייהם הרבים. בגדול, מדובר במספרים הנעים בין 60 ועד למעלה מ 77 אחוזים של מאמינים בעלייה במכירות יין מן הסקטורים האלו. בהקשר זה מעניין לציין עד כמה מדובר בסקטור לא אחיד ובלתי מוסדר. המשתתפים נשאלו בהקשר זה על לא פחות מאשר 10 דפוסי יין שונים המשתייכים לקטגוריה זו: Sustainably produced, Environmentally friendly, Organic, Bio-dynamic, Preservative free, Vegan, Sulphite free, Natural, Carbon neutral winery, Fairtrade.
באשר לנישות אחרות: למעלה מ 70% צופים גידול במכירות של יינות בעלי שיעור אלכוהול נמוך או נטולי אלכוהול לחלוטין. נישה מעניינת במיוחד המתעוררת לאחרונה עם הלגליזציה ההולכת וגוברת ברחבי העולם של הקנביס, היא זו של יינות מתוספי קנביס, בסקטור זה מאמינים למעלה ממחצית (53.7%) מן המשתתפים בסקר. גם בעתיד יינות Petillant Naturel – התוססים טבעית, מאמינים מעל מחצית מאנשי הענף שהשיבו לשאלות הסקר.
הסתכלו בקנקן
האם מסורת בקבוקי הזכוכית הכבדים – אאוט? ואם כן, איזו אריזה צפויה להיות ה"אין" החדש? נראה שהתשובה לשאלה הראשונה היא חיובית וכי המתחרים העיקריים של אריזת היין המסורתית, הן דווקא... הפחיות. אנשי ענף היין מאמינים שבשנים הקרובות יועמסו מדפי היין בפחות ופחות בקבוקי יין מסורתיים מזכוכית בתכולה של 750 מ"ל. שני שלישים מן הנסקרים סברו כי צפוי מעבר לבקבוקים שהם ראשית קלים יותר, ואף קטנים יותר - בנפחים של 250 ואפילו 187 מיליליטרים. כמחצית מן הנשאלים השיבו כי צפוי גידול ניכר במכירת יין בפחיות, טרנד שהולך וצובר כיום תאוצה גדולה בעיקר בשוק הצפון אמריקני. 42% צופים עלייה במכירות של אריזות Bag-in-box ואילו 26% סבורים שיעלו מכירותיהם של חצאי הבקבוק (375 מ"ל). אחוזים נמוכים יחסית של משתתפי הסקר מזהים מגמה של גידול במכירות יין באריזות חדשניות יותר, כמו PET ו Tetrapak. האחוז הנמוך ביותר נרשם לגבי אלו המאמינים בעתידם של בקבוקי המגנום – 10% בלבד וזאת בהתאמה למגמה הכוללת הצופה דווקא הקטנה של האריזות.
חידושים והמצאות
על מנת להישאר ענף חזק ומוביל בעולם הולך ומשתנה, גם ענף היין אינו יכול לקפוא על שמריו וחידושים וחדשנות הם בבחינת צו השעה למי שרוצה להישאר גבוה מעל מפלס היין. מאלו כיוונים אנחנו צפויים להיתקל בחדשנות וחידושים בענף בשנים הקרובות? אין זה מפתיע שרבים מאמינים שעיקר החדשנות תופיע באריזות ובחיפוש פתרונות אלטרנטיביים להבאת היין אל הצרכן. תפיסה כזו עומדת בקורלציה עם נתון קודם שהבאנו, בדבר הצפי לקיטון במכירת יין בבקבוקים המסורתיים ועליית המכירות בפחיות ובאמצעי אחסון אחרים. 68% מן המשתתפים סבורים שעיקר החדשנות ביין צפויה בעיצוב אריזות אלטרנטיביות. מספר דומה של נשאלים (65%) סבורים שהחדשנות תבוא מכיוון אחר – זה של הקשר עם הצרכן, שימוש בערוצי תקשורת חדשים, רשתות חברתיות ועוד. 60% דוגלים בכך שניפגש עם חידושים בסגנונות היין, כדוגמא – שילובי יין ובירה: בישול בירה עם ענבים או להיפך – יינות עם טעמי בירה, העיקר – ליצור משהו שונה ומעניין. פחות ממחצית הנשאלים חושבים שעיקר החדשנות תגיע דווקא מהיבט הייצור – בדמות מיכון וטכניקות שלא ראינו בעבר.
קשיים וסיכונים
בפני אלו קשיים וסיכונים צפוי ענף היין העולמי לעמוד בשנים הקרובות? האפשרויות אשר הוצגו לעניין זה בפני הנשאלים היו רבות ומגוונות וכך גם פיזור התשובות שנתקבלו.
שיעור גבוה מבין המשיבים (59%) רואים את הפחתת צריכת האלכוהול על ידי הצרכנים כקושי הגדול ביותר העומד בפני הענף. 53% צופים קשיים בשל העלאת מכסים ומסים. 44% מן המשתתפים בסקר צופים כי תחרות מכיוונם של משקאות אלכוהוליים אחרים היא שתאיים על ענף היין (והדבר קשור גם למגמת ההפחתה בצריכת האלכוהול), ובדומה 26% צופים תחרות גוברת דווקא מכיוונם של משקאות נטולי אלכוהול. שיעור דומה של נשאלים חוששים מתוספת רגולציה באשר למכירות יין ובאותו הקשר, חושבים 31% מן הנשאלים כי המגמה העולמית ההולכת וגדלה לחייב יצרנים ומשווקים להוסיף אזהרות בריאותיות על גבי התוויות ובפרסום, תהווה בעיה משמעותית לענף. גידול בעלויות הייצור נתפס כסיכון בקרב 42% ואילו 40% מודאגים משינויי האקלים ובעיקר, מבצורת. שיעור זהה של נשאלים סברו שהעובדה שדור המילניום צורך פחות יין היא בגדר סיכון ממשי לענף ו 34% חוששים מסכסוכי סחר בינלאומיים, כפי הנראה על רקע המחלוקות העכשוויות בין ארה"ב לסין ולבין ארה"ב וצרפת, המשפיעות באופן ממשי גם על תעשיית היין. שינויים דמוגרפיים הנובעים מאוכלוסייה מזדקנת נתפסים כאיום אצל רבע מן הנשאלים, בעוד שמעט יותר מחמישית סבורים כי טמון בעתיד קושי בכך שהקמעונאיים יצמצמו את מרווחי הרווח שלהם.
ונסיים בנימה אופטימית
אולי על מנת לסיים בנימה אופטימית, הפרק האחרון של סיכום הסקר שנערך על ידי המערכת המשומנת של Wine Intelligence מוקדש להזדמנויות עתידיות בעולם היין ומסתבר שגם בהקשר חיובי זה קיימות לא מעט אופציות.
הצרכנים ממשיכים לחפש יצרנים קטנים, אותנטיים ומקומיים עם "סיפור" טוב, ולצד זה ניכרת עלייה בתיירות היין האזורית ובביקורים ורכישות ביקבים (שליש מן הנשאלים מאמינים בגידול במכירות ביקב), 60% מן הנשאלים רואים בתיירות היין את ההזדמנות הגדולה של הענף. אופציה נוספת להזדמנות הם ילידי דור המילניום, הכבולים פחות במסורת ובכללים ופתוחים יותר להתנסויות חדשות, בסגנונות, מוצרים, אריזות ועוד, 44% מן הנשאלים מאמינים בבני דור המילניום ובהקשר דומה, רואים 42% את הסיכוי העיקרי לענף בחידוש וחדשנות באריזות. קצת פחות משליש מחשיבים דווקא את מכירות היין במסעדות, ברים ונקודות מכירה ישירה אחרות כמקור סיכוי לענף. כבר הזכרנו את העלייה בצריכה בשווקי יין עולים כמו סין, יפן, ברזיל, רוסיה, מזרח אירופה ועוד.
גידול בצריכה במדינות אלו צפוי לדעת רבים לאזן את העודפים בשוק העולמי, מול הסטגנציה בצריכת היין בשווקי היין המסורתיים ובכך רואים מרבית המשיבים (64%) את הסיכוי העיקרי של התעשייה. מספר דומה סבור שהכיוון המסתמן של גידול במכירה המקוונת הוא דווקא שמציב בפני הענף את ההזדמנויות הגדולות ביותר. מעניין לציין שהסחר העולמי, אשר אצל רבים נחשב כסיכון, עם הגידול בסכסוכי סחר, דווקא נחשב אצל כחמישית מן הנשאלים כסיכוי, בכך שייחתמו בעתיד הסכמי סחר חדשים. 22 אחוזים מן הנשאלים ציינו שהם מאמינים שהשיפור באמצעי וטכניקות הייצור הם שיובילו את הענף קדימה בשנים הבאות ומספר כמעט זהה מאמין אף הוא בחדשנות טכנולוגית וטכנית, אולם דווקא בכרם.