צילום: אלירן אביטל
עושים החלפות
השקת יינות סדרת אלטיטיוד של יקבי ברקן מבציר 2012, אשר התקיימה במסעדת "קלואליס" הכשרה במלון הילטון בתל אביב, הפכה לסוג של אירוע פרידה ממנכ"ל היקב היוצא שמואל בוקסר. רק סוג של פרידה, מאחר ובוקסר לא באמת עוזב את מפעל חייו, אלא רק משנה תפקיד ולאחר שנים רבות כמנכ"ל היקב, עובר לשמש כסגן יו"ר והאחראי על השיווק בחו"ל. בכל זאת פרידה, מאחר ושמואל בוקסר הפך ברבות השנים לחלק בלתי נפרד מאירועי ההשקה הרבים שהפיק יקב ברקן וכעת יש לצפות שהוא לא יהווה עוד חלק מהנוף האנושי בהשקות, ואין ספק שהסגנון הישיר והחברי שלו יחסר לעיתונאי היין הרבים שהגיעו לאירוע.
"בשבילי זהו סוג של סגירת מעגל" סיפר בוקסר, "עשיתי את ההשקה הראשונה של יקב ברקן לפני 26 שנה, מה שהופך אותי היום לנרגש במיוחד". מכאן עבר בוקסר לסיקור היסטורי מרתק של ימיו ביקב: "בבציר הראשון שלי – בציר 1991, בצרנו 1,800 טון ענבים מתוך 33,000 טון שנבצרו בארץ בסך הכל. 7 יקבים בלבד היו אז בישראל". השנה קלט יקב ברקן לא פחות מ 15,000 טון ענבים (את חלקם מכר ליקבים אחרים), כמות המהווה כרבע מהיקף הבציר של הענף. כ 11 אלף דונם כרמים מעובדים כיום על ידי ברקן, המהווים כחמישית מהכרמים הנטועים בישראל. ברקן למי שעדיין אינו יודע, הוא כיום היקב הגדול ביותר בישראל מבחינת כמויות הייצור.
בוקסר – בן למשפחת כורמים מנס ציונה, מספר בהנאה ובסיפוק דווקא על החלק העסקי של הקריירה העשירה שלו בברקן, נושא שלדבריו לא הבין בו דבר וחצי דבר כאשר רכש את היקב. בוקסר ושותפו רכשו את "סטוק" המיתולוגי שהגיע לפשיטת רגל, ואשר ייצר אז רק יין אחד – "מונפורט". "היה לנו הרבה מזל" ממשיך ומספר בוקסר, מסתבר שאת הכסף הגדול עשו דווקא מעסקה שהייתה גאונית רק במעט מלמכור קרח לאסקימוסים: מכרו וודקה לרוסים. "נעשיתי שכיר רק בגיל 60, כשמכרנו את יתרת גרעין השליטה בברקן ל"טמפו".
את תפקידו החדש כאחראי על הייצוא רואה בוקסר כאתגר חדש ומרתק. אף שלדבריו יקב ברקן הינו כיום היצואן הישראלי הגדול ביותר של יין, התכנית היא להרחיב את הייצוא עוד. בוקסר כבר מגלה מעט נסתרות: תכניות ההולכות ונרקמות לנטוע כרמים גם מעבר לים.
את שמואל בוקסר מחליף בתפקיד מנכ"ל היקב ג'יל אסולין – מנהל מפעל טמפו וחבר הנהלה בקבוצה וקודם לכן מנכ"ל מפעל בחברת L'Oreal המובילה בענף הקוסמטיקה בעולם. "נכנסתי לתפקיד בתקופת הבציר" סיפר אסולין שנכח כמובן גם הוא בהשקה, "שמואל ליווה אותי לכל אורך הדרך ועזר לי ליהנות מהחוויה. הבסיס ששמואל נתן לי ושאני לוקח אתי, הוא שהענבים מהווים 80% מהיין ולכן צריך בראש ובראשונה לדאוג לכך שהענבים יהיו טובים". טפח מתכניות היקב מגלה אסולין באמרו שיקב ברקן, כיקב מוביל בישראל, אשר אף נכנס לאחרונה לרשימת מותגי superbrands, צריך לייצר יין לכל כיס ולכל אחד. כדי שזה יקרה, אומר אסולין, צריך להמשיך בדרכו המצליחה של שמואל.
צילום: אלירן אביטל
יין לכל גובה
דברנו רבות בסיפורי מנכ"לים, אבל בכל זאת מדובר בחילופי מנהלים ביקב, כך שלא נאפשר למנכ"לים לגנוב ליינות את ההצגה. סדרת אלטיטיוד החלה עם שלושה יינות קברנה סוביניון מאותה שנת בציר, המגיעים מכרמים מובחרים של היקב והשוכנים בגבהים שונים מעל פני הים, כאשר היינות עצמם עברו תהליכי הכנה ויישון זהים. סדרה זו התרחבה כעת עם זנים חדשים, אך בלי לנטוש את צמד המילים: "קברנה סוביניון". הסדרה כוללת עתה גם יין לבן אחד – סוביניון בלאן וכן את "הקברנה השני" – קברנה פרנק.
מנעד הגבהים התרחב אף הוא יחד עם מנעד היינות וכעת, מן הנמוך לגבוה, מציגה הסדרה את: 585+,624+,720+,770+, 780+. כמאמר היקב: גובה הכרם בו גדלים הענבים הוא מהגורמים המשפיעים ביותר על אופי היין והוא מאפשר הצצה להבדלים בין היינות שכל טרואר מייצר.
טעימת ההשקה לעיתונאים שהציגה את חמשת היינות, 4 אדומים מבציר 2012 ולבן אחד מבציר 2015 ושליוותה ארוחת טעימות מיוחדת של מסעדת קלואליס הכשרה, תוכננה בטעם טוב, תרתי משמע. השילוב עם הארוחה אשר כללה מיני סלטים, דגים, פילה בקר עם כבד אווז בגריל וגם קינוחים, אפשרה תוספת של שני ממדים מעניינים למבחן הטעימה הסטנדרטי – בחינת השילוב בין היינות למנות ואפשרות לעקוב אחרי התפתחות היינות המזוגים לכוסות ובבקבוק הפתוח.
הערב נפתח בקבלת פנים עם אחד היינות החדשים בסדרה: Altitude +780 Sauvignon Blanc 2015 - הענבים גדלו באקלים קריר יחסית, בכרם הצעיר של ברקן הנטוע ברכס שמעל מושב בית נקופה שבהרי ירושלים, בגובה 780 מטר מעל פני הים.
סוביניון בלאן 780+ הינו יין מעניין ומהנה מאוד. האף הסגור והדחוס נפתח עם הזמן בכוס עם ניחוחות עשבוניים לצד תפוח ירוק, אגס ופרות טרופיים. היין רענן מאוד עם גוף קל, פריך ומאוזן ותוספת מרירות נעימה. ללא ספק מדובר בסוביניון בלאן מרשים ואיכותי, המתאים מאוד לקיץ הישראלי.
לצד הארוחה (ואפשר גם בלעדיה)
על השולחנות הונחו לצד צלחתו של כל סועד כוסות כמספר היינות האדומים שבסדרה, כל אחת מהן מונחת על גבי המספר המסמן את גובה הכרם של היין אשר יוגש לתוכה וכך, בשונה מהליך ההשקה המקובל בו נמזג כל יין בתורו בנפרד, נמזגו הפעם כל היינות אל הכוסות בו זמנית, באופן שאפשר לטועמים להשוות בין יין ליין, והרי זה כל הסיפור – השוואה בין 3 יינות קברנה סוביניון (וגם קברנה פרנק אחד), שיוצרו בתהליך דומה מענבים שהגיעו מכרמים שונים הנטועים בגבהים שונים, כלומר בטרוארים שונים.
כמה מילים מפי היקב על אודות שנת הגידול של 2012 שעברה על הכרמים: שנת הבציר 2012 התחילה בחורף קר וגשום שהוביל להתעוררות אחידה וטובה של הפקעים ולצמיחה הדרגתית ומאוזנת, והמשיכה לתקופת אביב וקיץ מעט חמים מן הממוצע, אך עם הפרשי טמפרטורות גדולים בין היום ללילה לאורך הבציר, אשר אפשרו המשך הבשלה אחידה של הפרי ושליטה במועדי הבציר, למרות חגי ישראל אשר הגיעו לאורך כל חודש ספטמבר העמוס. כל אלה הובילו לדברי היקב להתפתחות יינות בעלי גוף מלא ומרשים ומבנה טוב, אשר מתאפיינים בטעמים עשירים ומרוכזים, וארומות מורכבות ואינטנסיביות ואני אוסיף, שבכל היינות בולטת חמיצות גבוהה יחסית, אך לרוב מאוזנת.
צילום: אלירן אביטל
מבין האדומים אתחיל עם יין חדש נוסף בסדרת אלטיטיוד: Altitude +770 Cabernet Franc 2012 מענבים שגדלו בכרם בן זמרה - האף הוא ללא ספק של קברנה פרנק ישראלי, עוצמתי ומרשים, עם ניחוחות של פירות אדומים ושחורים, פלפל ירוק, נגיעות עשבוניות, בעיקר אורגנו ונסורת עץ. הפה לעומת זאת מעט מרמה. ראשית, הפרי האדום הבשל, העץ הקלוי, השוקולד והווניל מזכירים יותר טעמים של קברנה סוביניון ישראלי מוכר. שנית, מה שנדמה בטעימה ראשונה כפוטנציאל השתבחות, עם טאנינים עוקצניים וחמיצות בולטת, נעלם די מהר בכוס והיין מתגלה כיין לשתייה עכשווית, שנפתח בכוס זמן קצר לאחר המזיגה ומאבד די מהר את ייחודו.
לטעמי מוטב היה לו היה יוצא היין לשוק מוקדם יותר ובכלל, אפשר שנכון היה יותר לשווקו בנפרד כיין קברנה פרנק זני, ולא לקשור אותו לסדרת אלטיטיוד, שהרי בשל הזן השונה, הוא אינו מקנה ממילא בסיס להשוואה עם היינות האדומים האחרים של הסדרה וחורג למעשה מהמוטיב המרכזי העומד מאחוריה.
מבין שלושת יינות הקברנה סוביניון, אתחיל עם זה המגיע מן הכרם הנמוך ביותר – כרם יפה נוף (קיבוץ מנרה): Altitude +585 Cabernet Sauvignon 2012 - צבעו אדום מבריק והוא מוכן לחלוטין וגם נעים מאוד לשתייה עכשווית, לצד ארוחה או בפני עצמו. באף מציג היין ניחוחות של פירות אדומים לא מאוד בשלים, מעט ירוק, לכך מצטרפות ארומות של מנטה, טבק, שוקולד וקפה קלוי. הפה בעל גוף בינוני, מגלה הרמוניות וממשיך היטב את האף. הטאנינים רכים והסיומת נעימה וארוכה למדי.
היין הבא בתור מבחינת גובהו של הכרם - כרם עלמה - הוא Altitude +624 Cabernet Sauvignon 2012. האף מתגלה כסגור מעט וכשהוא נפתח מתגלות ארומות עוצמתיות למדי של פרי שחור ובעיקר שזיפים, לצד תבלינים מתקתקים, מנטה, מרווה, ועץ קלוי עדין. בפה היין מוכן לשתייה, ממשיך את האף בתוספת טעמי קפה ומוקה, טאנינים מורגשים אך רכים, עם חמיצות טובה ומבנה מאוזן וסיומת מתמשכת. הרמוני וטעים ואף הוא כאחיו מן הכרם הנמוך יותר, נשתה מצוין לצד הארוחה וגם בלעדיה.
הגבוה שבחבורה ולטעמי גם היין האיכותי מבין היינות האדומים של סדרת אלטיטיוד מבציר 2012 והיחיד מבניהם העתיד גם להשתבח עם הזמן, הוא Altitude +720 Cabernet Sauvignon 2012 – פוטנציאל ההשתבחות של היין מתגלה כבר באף הסגור, אשר נפתח לממדיו המלאים רק לאחר כחצי שעה ויותר ממזיגתו. הניחוחות של פירות אדומים משולבים עם ארומות של מנטה, אקליפטוס, קליפות תפוז ושוקולד, ממש כפי שמציין היקב בדפי הטעימה שלו. בפה מורגשים פירות אדומים משולבים בקפה, מוקה ומנטה, אשר לצד חמיצות טובה המשתלבת היטב, ממשיכים לסיומת ארוכה ופירותית. היין בעל גוף מלא, טאנינים עצמתיים, מורכבות ואלגנטיות. מומלץ מאוד לשתות אותו לצד ארוחת בשרים טובה, לאחר שפתחתם אותו באמצעות מזיגה לדקנטר והעמדתו או לחילופין, בבקבוק שנפתח כשעתיים לפחות לפני הארוחה. מומלץ עוד יותר – להניחו במקרר היין או במרתף למשך שני חורפים וליהנות ממנו בשנים שלאחר מכן.