מתברר שבהודו מצטיינים בדברים נוספים פרט למאכלים המיוחדים, לריחות העזים, לפיח ולהמולה ולמקדשים המפארים את הערים - נוזל צהבהב העונה לשם ויסקי הודי
יש דבר כזה, ויסקי הודי?
באיטליה דווקא, בבר נידח, התוודעתי לקיומו של משקה הנקרא "ויסקי הודי" ממולסה, לדברי הברמן. בשובי לישראל התחלתי לבדוק על אודות הנוזל הזהוב שהצליח להתחבב עליי, והוא אכן מיוצר בהודו, שהיא כיום צרכנית הוויסקי הגדולה בעולם. השוק השני בגודלו בצריכת הוויסקי הוא האמריקאי. צרפת הייתה ונשארה יבואנית הוויסקי הסקוטי הגדולה בעולם.
ההודים, אינם יכולים מבחינה כלכלית לייבא ולצרוך ויסקי מהתפוצות ולכן הוויסקי שאותו הם צורכים מגיע מתוצרת מקומית ומחומרי גלם זולים יחסית. נוסף על כך, שיעור המס בהודו על ויסקי מיובא הוא מהגבוהים בעולם ומגיע ל-525%. מכיוון שכך, קשה מאוד לחברות ויסקי מהעולם לחדור לשוק ההודי והפעילות העיקרית של האיגוד הסקוטי לוויסקי (SWA) היא הפעלת לחץ על מקבלי ההחלטות בהודו להורדת שיעור המס הגבוה, על מנת לאפשר חדירה לשוק זה.
ממה עשוי ויסקי הודי והאם הוא אכן ויסקי?
ההגדרות הנוקשות בנוגע לוויסקי, כפי שקיימות כיום בסקוטלנד, אירלנד וארה"ב אינן תקפות בהודו ומרבית הוויסקי המיוצר בהודו עשוי ממולסה, שהוא תוצר של קנה סוכר. יצרני הוויסקי ההודי מתסיסים את נוזל המולסה ומזקקים את התוצר שהתקבל. לבסיס זה מוסיפים תזקיקי דגנים ותמציות טעם של ויסקי, ולמרות זאת אין להודים שום בעיה לקרוא לזה ויסקי. לעומתם, לאירופים, יש בעיה חוקית, ואני יכול להניח שגם מוסרית, עם הממסך ההודי המורכב מתזקיק מולסה, תזקיק דגנים ותוספי טעם. על פי ההגדרות של השוק האירופי, אי אפשר למכור אלכוהול המיוצר ממולסה ולהגדירו כוויסקי. כיום מתנהלים דיונים קדחתניים על הסוגיה אם לאפשר להודים לכתוב על התווית Molasses Whisky או Indian Whisky.
באוקיינוס המכונה ויסקי הודי יש הסוברים כי מרביתו כלל אינו ראוי לשתייה ולהתייחסות, משום שהוא מזכיר בטעמו ויסקי סקוטי בלנדד פשוט וזול, אך קיימים כמה מותגים מצטיינים ובולטים:
הוויסקי שאותו שתיתי בקצב מסחרי באיטליה נקרא Antiquity Blue. לאחר בדיקות מקיפות באינטרנט להזמנת הבקבוק ליום סגריר נוכחתי לגלות שעליי להיפרד מ-15$ בלבד לבקבוק של ליטר. הוויסקי מגיע מאילן יוחסין סבוך למדי: לחברה בשם United Breweries Group, המבשלת דווקא בירות הודיות, יש מחלקה מיוחדת העוסקת במשקאות אלכוהוליים ועונה לשם (United Spirits Limited (USL. המחלקה היא גם חברת המשקאות Spirits ומתהדרת בתואר החברה האלכוהולית הגדולה ביותר בהודו. לחברת Spirits יש שליטה במזקקת McDowell, המייצרת את הוויסקי המדובר, מבולבלים? גם אנחנו.
אילו מותגי ויסקי הודי נוספים יש?
למזקקת McDowell מותגי ויסקי נוספים שכדאי להכיר:
Antiquity Rare Premium- ויסקי הודי בלנדד, מיושן מעט בחביות עץ אלון, המיוצר מתערובת של גריין ומולסה. מתהדר בטעמים קלילים ורעננים.
McDowell's Single Malt- למרבה הפלא קיים גם סינגל מאלט הודי אשר מתיישן, לדברי היצרן, שלוש שנים בחביות עץ אלון ומעניק ללוגם מאלט קליל וצעיר.
McDowell's Signature Rare- גולת הכותרת. ממסך של ויסקי מעושן וכבולי מהאי איילה שבסקוטלנד עם גריין הודי. לדברי היצרן לוויסקי גוף קל עם טעמים מעושנים ומעט "מעופשים". אכן, הודו במיטבה.
ויסקי מאלט הודי נוסף נקרא אמרוט (Amrut). כדי ליהנות מהוויסקי, יש צורך להזמין את הבקבוק דווקא מאנגליה ולא מהודו. חשבתי לעצמי שמדובר במחווה של האנגלים לתקופת הקולוניאליזם, אך ההחלטה נובעת ככל הנראה מאקט שיווקי שלא להפיץ את המוצר בשוק ההודי המקומי כלל. ג'ים מארי (Jim Murray), מחבר הספר "התנ"ך של הוויסקי", כותב כי בעקבות מזג האוויר החם והלח בהודו וקצב האידוי הגבוה יחסית של המשקה בתהליך הזיקוק (השתתפותם של המלאכים עומד על כ-15% בשנה), לוויסקי טעמים וריחות חזקים של עץ אלון - עובדה אשר נותנת את ההרגשה כי מדובר בוויסקי סקוטי בן 35 שנה מאזור הספייסייד. מזקקת אמרוט מייצרת בין השאר ברנדי, רום וודקה וג'ין, המשווקים בהודו ומספקת כ-5% מצריכת האלכוהול של השוק המקומי.
הוויסקי ההודי האחרון ברשימה עונה לשם Seagram Blenders Pride Rare Premium Whisky, המיוצר על-ידי Seagram India המשתייכת לתאגיד העולמי פרנו-ריכארד. הוויסקי הינו ממסך של מאלטים סקוטיים וגריין הודי, המיוצר בשיטה הדומה לתעשיית יינות הפורט. בעת יישון הוויסקי מוציאים את החביות לשיזוף בשמש ההודית הקופחת ובכך מעודדים התבגרות מהירה יותר של המשקה. לפי היצרן, הוויסקי מפיץ ניחוח עדין של דגן מתקתק ואפרסקים ובעל גוף בינוני עם סיומת קלה.
בין אם ראשי הממשל בהודו יקטינו את שיעור המס על ויסקי מיובא מסקוטלנד, ובין אם תעשיית הוויסקי ההודית תצליח לפרוץ את מגבלת הדעות הקדומות על התוצר ההודי ותחדור לשווקים האירופיים והאמריקניים, דבר אחד בטוח- ההודים ימשיכו לשתות ויסקי.