נעים בשטח
ויניפדיה
מאמרים ודעות
יינות ישראל
כתבות מהעולם
ביקורת מסעדות
אלכוהול
תערוכת קוניאקים
פסטיבל DRINKS
פסטיבל-cocktails
חג היין
בציר הזמן
TerraVino
פסטיבל White
יקב אשרה
איש הענבים
ביקורת מסעדות
ביקור ביקב
טיולים
טעימות יין
טעימות אלכוהול
נעים בשטח
על סדר היום
יין
יקב ישראל
(0) הצג תוצאות
בית הספר ליין
2843
פרסומות...
אינדקס מחירי היין בעולם
אינדקס מחירי יין מרחבי העולם קובע: ישראל היא המדינה היקרה ביותר לרכישת יין מיובא ונמצאת במקום ה 62 מתוך 65 במחירי יינות באופן כללי. ממצאים נוספים: הכי כדאי לרכוש יין בפרגוואי. הכי יקר באיחוד האמירויות
מאת: בר אולפן עידן
פורסם ב 01.01.2017

עכשיו כבר יש הוכחה: יין הוא אכן מצרך יקר בישראל
חשבתם שבישראל יקר לקנות יין? מסתבר שצדקתם. מדינת ישראל ניצבת במקום ה 62 והמאוד לא מחמיא מתוך 65 מדינות הנכללות ברשימת אינדקס מחירי היין ברחבי העולם, המתפרסם מדי שנה מטעם אתר https://www.shareacamper.com. על פי האינדקס שפורסם לאחרונה ביחס לשנת 2016, המחיר הממוצע לבקבוק יין בישראל עומד על 23.73 ליש"ט (שווי הליש"ט היום נמוך רק במעט מחמישה שקלים, כך שמדובר במחיר ממוצע העולה על 110 ₪. אגב, בחרנו להביא את מחירי היינות בליש"ט דווקא משום שמדובר באתר בריטי). יקרות יותר מאתנו מבחינה זו הן רק האיים המלדיביים, סינגפור ואיחוד האמירויות שבמקום האחרון, שם מחירו הממוצע שלבקבוק יין עומד על £30.64. האינדקס מתייחס למחירים הממוצעים שבהם נמכרים יינות במדינות שנבדקו, וכולל התייחסות נפרדת למחירי היינות המקומיים, לעומת אלו של היינות המיובאים.

נתון מאוד לא מחמיא נוסף העולה מן הסקר, הוא שמבחינת מחירי היינות המיובאים, ישראל נמצאת במקום האחרון והיקר ביותר ברשימה, עם מחיר ממוצע של 35.59 ליש"ט לבקבוק. דרום אפריקה מאידך, היא המדינה שבה היין המיובא הינו בממוצע הזול ביותר, ומחירו 4.77 ליש"ט לבקבוק בלבד. אחריה ברשימה ניצבות ארגנטינה, מלטה, סרביה ופרגוואי.

אחת הסיבות האפשריות לכך שהיין המיובא לישראל הינו יקר כל כך, נמצאת אולי בקשיים ובמגבלות המוטלים על ייבוא יין לישראל ובפרט, באשר ליבוא מקביל של יין, נושא אליו התייחסה לאחרונה בהרחבה כתבה שפורסמה באתר. יבוא מקביל (כלומר יבוא של מוצרים ממותגים לשוק ומכירתם בו ללא הסכמת או ידיעת בעלי המותג), המעודד תחרות והפחתת מחירים, הפך בישראל כבר לעניין שבשגרה כשמדובר במוצרי מזון. אף בתחום המשקאות האלכוהוליים קיבל הנושא תנופה רבה בשנים האחרונות, אולם בכל הקשור ליבוא מקביל של יין, הכפוף בין היתר לקבלת אישור ממכון התקנים, האמון גם על קביעת תקן היין הישראלי, האפשרויות עדיין במידה רבה חסומות.

יש בין הקוראים ודאי גם מי שיבקש לצאת להגנת מדינתנו ויטען כי מקור ההשוואה הנכון יותר מבחינתנו אינו מדינות כמו דרום אפריקה, מלטה וכדומה, אלא מדינות מרכזיות יותר, למשל כאלו המשתייכות ל OECD, או מדינות אירופאיות מפותחות. האיחוד האירופי ידוע בתמיכה החזקה שלו בתעשיית היין הפועלת בתחומו, עד כדי סובסידיות של ממש. אפשר היה לחשוב לפיכך שמחירי היין המיובא למדינות האיחוד יהיו גבוהים במיוחד וכי גם הפערים בין מחירי יין מקומי ליין מיובא יהיו ניכרים.

הצצה ברשימה מגלה תמונה שונה למדי. כל מדינות האיחוד האירופי הנכללות ברשימה ניצבות לפנינו כשמדובר ביינות מיובאים. גרמניה למשל ממוקמת במקום השביעי ברשימה, הונגריה בשמיני, אוסטריה בתשיעי וצ'כיה בעשירי; בעשיריה השנייה ניתן למצוא את בריטניה, הולנד, צרפת ובלגיה. אם נצא מן האיחוד האירופי, נמצא שארה"ב וקנדה נמצאות במקומות ה 22 ו 23 ברשימת מחירי היינות המיובאים, אוסטרליה במקום ה 38 ואפילו יפן היקרה ניצבת לפנינו ברשימה, במקום ה 49. אגב, מרבית מדינות OECD נכללות באינדקס וכמובן מקדימות את ישראל. מבחינת הפער במחיר בין יינות מקומיים למיובאים, הרי שזה עומד על כ 2.4 ליש"ט בגרמניה, בצרפת ובהונגריה, כ 1.5 ליש"ט בבלגיה, כ 3.75 ליש"ט בארה"ב וכ 4.5 ליש"ט בספרד. למי מכם שהמחשבון אינו מצוי בהישג ידו בעת קריאת כתבה זו, נחשב ונציין שהפער בין מחירו הממוצע של יין המיובא לישראל לבין מחירו הממוצע של היין המקומי, עומד על המספר פנטסטי של 23.87 ליש"ט.

בסביבתנו הקרובה יותר, ראוי להתייחס למחירי היינות בלבנון, קפריסין, יוון ותורכיה למשל. בדירוג הכללי עומדת תורכיה במקום השביעי והמכובד מאוד, למרות הידוע בקשר להעדר ההתלהבות של ממשל ארדואן ממשקאות אלכוהוליים. קפריסין נמצאת במקום ה 28, יוון ב 36 ואילו לבנון במקום ה 41. מבחינת יינות מיובאים ניצבת תורכיה במקום ה 14, קפריסין ממוקמת 21, לבנון במקום ה 33 ויוון במקום ה 40. ביחס למחירי היינות המקומיים מקדימות תורכיה, יוון וקפריסין את ישראל ברשימה ואילו בלבנון מחירו הממוצע של היין המקומי יקר יותר מאשר אצלנו ועומד על פי האינדקס על מעט יותר מ 16 ליש"ט.

המדינות היקרות ביותר לרכישת יין מיובא על פי אינדקס SHAREaCAMPER

יש מקום לשיפור גם בגזרת מחירי היינות המקומיים בישראל
מבחינת מחירי היינות המקומיים מצבנו אמנם טוב יותר על פי האינדקס הנזכר, אולם גם כאן יש מקום רב לשיפור, שכן ישנן לא מעט מדינות שהיין המיוצר בהן הינו זול בהרבה לרכישה מקומית ביחס למצב אצלנו. על פי האינדקס, מחירו של יין ישראלי כשהוא נרכש בישראל עומד בממוצע על 11.87 ליש"ט ונתון זה מעמיד אותנו רק במקום ה 29 ברשימת 65 המדינות ולמעשה מתוך 55 מדינות, שכן ב 10 מדינות מבין אלו שנסקרו ברשימה אין מייצרים יין כלל.

בהקשר זה מעניין להשוות את המחירים בהם נמכרים יינות מקומיים בישראל, לעומת מחיריהם מעבר לים. בגיליון Wine Spectator של חודש אוקטובר 2016, שעסק בהרחבה בהתקדמות ענף היין בישראל, פורסמה גם רשימת יינות ישראליים מומלצים שניתן לרכוש בארה"ב ולצד כל יין המחיר בו הוא נמכר שם. בחרתי באופן אקראי מספר יינות מן הרשימה וקיבלתי את הנתונים המעניינים הבאים: על פי Wine Spectator מחירו של צרעה, מיסטי הילס 2013 בארה"ב הינו 55$, כלומר על פי שער הדולר הרלבנטי למועד פרסום הגיליון (כ 3.75$ יציג וכ 3.81$ שער המרה) שווה לכ 210 ₪, מחיר היין בישראל על פי אתרי אינטרנט שונים נע בין 200 ₪ ל 235 ₪; הרי גליל יראון 2013 מתומחר בארה"ב על פי Wine Spectator במחיר 32$ השווים כ 120 ₪ ואילו בישראל נמכר במחיר של בין 110 ל 130 ₪; ברקן ספיישל רזרב שרדונה 2012 מתומחר בארה"ב לפי Wine Spectator ב 25$ השווים כ 95 ₪ ואילו מחירו המומלץ בישראל הינו 70 ₪; קסטל גרנד וין 2013 נמכר בישראל במחירים הנעים בין 240 ל 300 ₪ ואילו על פי Wine Spectator נמכר בארה"ב תמורת 80 דולר שהם כ 300 ₪; ירדן קברנה סוביניון כרם יונתן 2013 הנמכר בישראל במחיר של כ 240 ₪ על פי אתרי המכירה ברשת, מתומחר בארה"ב כאמור ב 76$ כלומר כ 290 ₪; יער יתיר 2012 נמכר בישראל במחיר של כ 230 עד 250 ₪, לפי מגזין Wine Spectator מחירו בארה"ב הינו 90 דולר, כלומר כ 340 ₪; יין נוסף ואחרון להשוואה – רקנאטי, קריניאן ענבי פרא 2014 המתומחר בארה"ב במחיר של 50$ השווים כ 190 ₪, נמכר בישראל במחיר של כ 140 עד 150 ₪. השוואה קצרה זו מצביעה על כך כי למרות עלויות השינוע לארה"ב, תשלום מיסי יבוא למיניהם, קבלת היתרי יבוא, שינויים נדרשים בהתוויה, עלויות שיווק וכיוצא בזה, הרי שלרוב, מחירי היינות הישראלים הנמכרים בארה"ב אינם עולים בהרבה על מחיריהם בארץ המקור שלהם, דבר שיכול ללמד לכאורה כי ניתן היה להוזיל את מחירי אותם יינות מקומיים לצרכן הישראלי.

מבין יצרניות היין המרכזיות בעולם, מדורגות אחרי ישראל בקטגוריית מחירי היינות המקומיים מספר מדינות שדירוגם במיקום זה הוא מפתיע למדי, כמו צ'ילה, איטליה, פורטוגל, ארצות הברית ודרום אפריקה.

המדינות בהן מחירי היין הינם הגבוהים ביותר בממוצע על פי אינדקס SHAREaCAMPER

יין לתרמילאים: הכי זול בפרגוואי ובנפאל
מספר טיפים לישראלים התרמילאים הצעירים ואלו הצעירים ברוחם: למטיילים במזרח הרחוק נאמר שהמדינה שבה היין המקומי נמכר במחירים הזולים ביותר בממוצע היא נפאל, עם מחיר של 4.07 ליש"ט לבקבוק (תודו שלא ידעתם שמייצרים יין בנפאל...) ואילו היקרה ביותר מבחינה זו היא ונצואלה, עם מחיר ממוצע של 20.37 ליש"ט. מחירי היינות המקומיים זולים באופן יחסי גם בצ'כיה, אוקראינה, סרביה, ספרד ותורכיה, שבכולן ניתן לרכוש יין מקומי במחיר ממוצע הנמוך מ 7 ליש"ט, לעומת כאמור כמעט 12 ליש"ט אצלנו.

כנראה שלא כדאי לטוס עד לפרגוואי על מנת לרכוש שם יין בזול, אבל אם כבר הגעתם לפרגוואי, מומלץ למלא ביין את מזוודותיכם. על פי ממצאי הסקר, פרגוואי היא המדינה שבה מחירי היין הממוצעים (מיובאים ומקומיים) הם הזולים ביותר, עם מחיר ממוצע של 5.93 ליש"ט, בעוד שבאיחוד האמירויות מחירו הממוצע של יין גבוה פי חמישה מכך ועומד על 30.64 ליש"ט לבקבוק. במקומות הבאים ברשימה מבחינת כדאיות רכישת יינות אחרי פרגוואי, עומדים לפי הסדר: סרביה, צ'כוסלובקיה, ארגנטינה ופנמה שבמקום החמישי ולאחר מכן מלטה, תורכיה, בולגריה ונפאל, כאשר את העשיריה הראשונה סוגרת ניו זילנד. אנגליה היא מדינה הידועה במבחר ומגוון היינות המיובאים הרב שניתן למצוא בה, לצד מעט היינות האנגליים. מסתבר שרכישה באנגליה אף היא משתלמת, שכן היא תופסת את המקום ה 24 ברשימה עם מחיר ממוצע של £10.54, כאשר במקרה זה מה שמייקר את המחיר הממוצע הוא דווקא מחירי היינות המקומיים.

לאינדקס המלא - https://www.shareacamper.com.au/wine-price-index

אירועים קרובים
בית פתוח: ספרד | 2024
26-04-2024 13:00
יום חמישי 25.04.2024 בין השעות 17:00-23:00 // יום שישי 26.04.2024 בין השעות 10:00-16:00
x
משתמש קיים - נא התחבר
התחברות לאתר איש הענבים תאפשר לכם להינות ממגוון השירותים המוצעים בו.
כמה זה 5 + 7 ?
לקוח חדש
שחזור סיסמא
משתמש חדש - נא הרשם
לאחר הרישום תשלח אליכם הסיסמא למייל שהזנתם.

לחצו כאן לחזרה להתחברות
שיחזור סיסמא
לאחר הזנת כתובת המייל ישלח אליכם לינק לשיחזור סיסמא
לחצו כאן לחזרה להתחברות