נעים בשטח
ויניפדיה
מאמרים ודעות
יינות ישראל
כתבות מהעולם
ביקורת מסעדות
אלכוהול
תערוכת קוניאקים
פסטיבל DRINKS
פסטיבל-cocktails
חג היין
בציר הזמן
TerraVino
פסטיבל White
יקב אשרה
איש הענבים
ביקורת מסעדות
ביקור ביקב
טיולים
טעימות יין
טעימות אלכוהול
נעים בשטח
על סדר היום
יין
יקב ישראל
(0) הצג תוצאות
בית הספר ליין
3036
פרסומות...
יין על הגובה
בציר חדש לסדרת Altitude של יקב ברקן
מאת: בר אולפן עידן
פורסם ב 29.08.2018

כרמים יחידניים עם אספקט של גובה
סדרת Altitude של ברקן נושאת עמה חותם של איכות למעשה מן היום שבו יצאה לאוויר העולם ויינות הסדרה קטפו עד כה פרסים ומדליות לרוב, יותר מ 100 לפי דברי היקב. הרעיון נולד כאשר בטעימה פנימית שנערכה ביקב, בה נטעמו שלושה יינות קברנה סוביניון שהיו עדיין בתהליך הכנה, מאותו בציר אך מכרמים שונים, התגלו הבדלים ברורים בין היינות ועלתה המחשבה לכלול אותם באותה סדרת יינות. אנשי השיווק של היקב החליטו כנראה שאין בשורה של ממש בהוצאת עוד סדרת יינות מכרמים יחידניים (Single Vineyard) ועל כן נבחר מוטיב גובה הכרמים להבחנה בין יינות הסדרה. לכל הדעות, הסתבר כי הייתה זו בחירה מוצלחת מאוד. גם שמה של הסדרה Altitude (ובעברית: גובה, רום), התגלה כשם קליט התואם את המוטיב שמאחוריה.

עם השנים השתנתה מעט בחירת הכרמים מהם יוצרו היינות ועם הכרמים השתנו כמובן גם הגבהים, כאשר אלטיטיוד 412+ מכרם אבני איתן בגולן, הוחלף על ידי 585+ מכרם יפה נוף שליד קיבוץ מנרה. שלושת הכרמים המשתייכים לסדרה הם כיום גליליים. מכל מקום, הרעיון המרכזי שמאחורי יינות אלטיטיוד לא השתנה – לאפשר השוואה בין שלושה יינות קברנה סוביניון, כולם מאותה שנת בציר, המגיעים מכרמים שונים, אשר בין יתר ההבחנות הטבעיות ביניהם ממוקמים בגבהים שונים.

היקב מצהיר כי על מנת שההשוואה תהיה מדויקת יותר, עוברים שלושת היינות תהליך הכנה ויישון זהים, אם כי אין זה לגמרי מדויק וטוב שכך. כל יין צריך להיעשות בתהליך העשייה המתאים והנכון לו, מבחינת משך תסיסה ומיצוי, בחירת שמרים, זמן השהייה בחביות, סוג החביות, חדשות או ישנות, מידת קלייה וכיוצא בזה. ייצור יינות בתהליך זהה בלא התחשבות בצרכי היין, תגרור עמה תוצאה של יינות בלתי מאוזנים וגם לא בהכרח איכותיים. מה שכן ניתן לומר, הוא שבייצור יינות הסדרה מנסים הייננים לשמור על אחידות ועקביות, ככל האפשר, זו מתבטאת למשל במשך היישון בחביות עץ (14 חודשים ביחס לשלושת היינות).

אירוע ההשקה השנתי של סדרת אלטיטיוד מהווה מדי שנה את אחד מאירועי השיא מבחינתו של יקב ברקן וכך גם הפעם, כאשר עיתונאי יין וקולינריה הוזמנו אל מסעדת מלון הבוטיק היפואי החדש - סטאי, על מנת לטעום ולהתרשם מיינות בציר 2014, טרם צאתם לשוק. הקיץ עמד יקב ברקן במרכז העניינים התקשורתיים וממש לא בהקשר של איכות יינותיו. נראה שהרעש התקשורתי הנרחב שהתעורר סביב סקנדל העברתם מתפקידיהם של העובדים יוצאי אתיופיה על מנת לרצות את דרישות בד"צ העדה החרדית, השפיעו על פרנסי היקב ושלא כהרגלם, ויתרו בהשקה שנתית זו על דברי ברכות ונאומים והותירו את הדיון בידי הייננים, על מנת שנושא הדיון יוגבל ליינות עצמם. כך הסתפק מנכ"ל היקב ג'יל אסולין בהבעת תודה לנוכחים על שהגיעו לחנוך את היינות והעביר מיד את השרביט ליינן הראשי של היקב עידו לוינסון.

הפתעה בלבן
השקת סדרת אלטיטיוד סיפקה למוזמנים גם היכרות עם שני יינות לבנים בסדרת Beta של יקב ברקן, סדרה מצומצמת וניסיונית הנמכרת למסעדות בלבד: ברקן בטא מראווי 2017 וברקן בטא קולומבר 2017. שני היינות היו מעניינים וטעימים ואפשר בהחלט להגדירם כהפתעת הערב. מבחינת לא מעט מן הטועמים ואני בתוכם, היווה לפחות אחד מן היינות הלבנים – בטא קולומבר, את היין הטוב מבין היינות שטעמנו על פני הערב כולו.

מראווי הוא זן ענבי מאכל אותו מגדלים מעבר לקו הירוק ואשר בשנים האחרונות נעשים ניסיונות לייצר ממנו יין בצד הזה של הקו. יין המראווי הראשון יוצר ביקב רקנאטי, שם שימש עידו לוינסון כיינן בטרם הגיע לברקן, כך יכול היה לוינסון להתבדח ולומר כי "המראווי של ברקן הוא בוודאות בין שני יינות המראווי הטובים בעולם". היין עצמו מציג אף עדין ומעט מעושן, גוף שמנוני וטעמים לימוניים. בהחלט יין שונה ועם זאת, נעים מאוד לשתייה.

הקולומבר התגלה כיין יוצא דופן, אולי מכיוון שהזיכרון הישראלי הקולקטיבי ביחס ליינות קולומבר הוא של יינות פשוטים ומתקתקים, ללא מסר מיוחד. הענבים מהם מיוצרים יינות בטא קולומבר מגיעים מכרם במסילת ציון, השמרים שנבחרו הם שמרים עמם מתסיסים לרוב יינות סוביניון בלאן ולאחר התסיסה שהה היין למשך מספר חודשים בחביות עץ קטנות. התוצאה נהדרת ונותנת יין מאוזן עם גוף טוב, חד מצד אחד אך מעודן מצד שני, עם ניחוחות וטעמים הדריים ירוקים לצד פרי טרופי עדין וסיומת נעימה וממושכת למדי. להגיש מצונן היטב וליהנות!

לא רק שאלה של גובה
נעבור לאדומים שבשבילם התכנסנו. שלושה יינות 100% קברנה סוביניון גליליים איכותיים, מצד אחד דומים אבל מן העבר השני, גם שונים למדי וזהו הרי כל הרעיון הניצב מאחורי סדרת אלטיטיוד.

לפני שנעבור ליינות עצמם, כמה מילים על בציר 2014. עונת הגידול של בציר 2014 בגליל התגלתה כמצוינת לכרמים, הגם שהיתה מאתגרת מבחינתם של הכורמים. למרות אירוע שלג חריף שפקד את הגליל העליון, היתה כמות המשקעים השנתית נמוכה מן הממוצע לאזור. חודשי האביב החמימים יחסית הביאו להתעוררות אחידה של הגפנים. הקיץ הביא עמו תקופת הבשלה נוחה יחסית, עם טמפרטורות אשר למעט אירועי חום בודדים, היו נוחות מאוד, גם במהלך יולי ואוגוסט המעיקים בדרך כלל. נתונים אלו הביאו לכדי הבשלה הדרגתית ואחידה ועמה פרי מצוין.

אסיים עם תיאור היינות ורשמי הטעימה:

אלטיטיוד 585+ 2014הענבים מגיעים מכרם יפה נוף שליד קיבוץ מנרה. האדמה – טרה רוסה וגיר. תסס ושהה על הקליפות בין 18 ל 27 ימים (הפער מתייחס למכלי התסיסה השונים בהם תססו כמויות שונות של תירוש). תסיסה מבוקרת בטמפרטורה של 24 מעלות. יושן בחביות עץ אלון צרפתי ואמריקאי, כ 40% מתוכן חדשות. 14% אלכוהול.

צבע היין אדום רובי. הניחוחות הם של פרי אדום בשל, פלפל, אקליפטוס ועשבי תיבול ירוקים כרוזמרין, עלי דפנה ועם נגיעה של קינמון. בפה מתקבל יין בשל, טאני למדי, עם חמיצות טובה וסיומת פירותית, אם כי מעט קצרה. אין ספק שמדובר ביין איכותי. לטעמי, חסרונו העיקרי של 585+ הוא בהיותו יין "חם", הנותן תחושת אלכוהול גבוה, אף מעבר לרמת האלכוהול המצויה בו בפועל.

אלטיטיוד 624+ 2014כרם עלמה. אדמה עמוקה למדי, בעיקרה טרה רוסה. תסס ושהה על הקליפות בין 19 ל 37 יום, בטמפרטורה מבוקרת של 25 מעלות. יושן בחביות עץ אלון צרפתי, כ-80% מהן חדשות. 13.4% אלכוהול.

צבע היין אדום סגלגל אטום. באף מציג היין פרי אדום בשל – בעיקר שזיף, ליקוריץ, ועשבי תיבול ים תיכוניים כמו רוזמרין ומרווה ולצדם ניחוחות ירוקים. היין מעט סגור ומצריך חדרור לפני השתייה. גם בפה מתקבל טעם בשל, מפולפל, טאנינים עוצמתיים, עם גוף בינוני פלוס וסיומת בינונית. הגם שמדובר בהחלט ביין איכותי וטעים, הרי שמבין שלושת יינות הסדרה, 624+ הוא לטעמי הכי "משעמם", במובן זה שמן ההתחלה ועד הסוף אתה מקבל את אותם ניחוחות וטעמים, טובים אך לא מעוררי עניין מיוחד, בלא שהיין ישתנה או יתפתח בכוס.

אלטיטיוד 720+ 2014כרם דובב (הר גודרים). הגפנים גדלים מסביב לכיפת ההר ועטופים בחורש תמידי. הטמפרטורות קרירות יחסית לסביבה. תסס ושהה על הקליפות בין 18 ל 33 ימים, כאשר התסיסה התבצעה בטמפרטורה מבוקרת של 25 מעלות. 14 חודשי היישון עברו על היין בחביות עץ אלון צרפתי, ברובן חדשות. 14.5% אלכוהול.

צבעו של היין ארגמני אטום. הארומות הן של פרי שחור אך לא בשל מדי, תיבול מורגש בעיקר של פלפל שחור, לצד קינמון וציפורן וירקרקות אופיינית נוכחת, אך שאינה בולטת מדי ובעיקר – לא משתלטת. הגוף בינוני עד מלא, החמיצות טובה ומאוזנת, הטאנינים רכים והפה ממשיך את האף. יין אלגנטי עם סיומת ממושכת ארוכה למדי ומאוד טעימה, פירותית, אך גם קלויה. על מנת להבין עד תום את הביקורת שלי לגבי אלטיטיוד 585+, בהיותו יין "חם", כל שצריך לעשות הוא לטעום לצדו את אלטיטיוד 720+, אשר לא רק שלא נותן תחושה של 14.5 אחוזי האלכוהול שהוא מכיל, אלא מרגיש הרבה פחות אלכוהולי מחברו המכיל 0.5% פחות של כהל.  אלטיטיוד 720+ הוא בעיני היין הטוב בסדרה לבציר 2014.

אירועים קרובים
סדנת יינות אדומים - כשר
24-11-2024 19:00
סדנת יין אדומה לגמרי. כל מה שרצית לדעת על יין אדום ולא העזת לשאול. כולל התמקדות בחביות עץ אלון
x
משתמש קיים - נא התחבר
התחברות לאתר איש הענבים תאפשר לכם להינות ממגוון השירותים המוצעים בו.
כמה זה 1 + 9 ?
לקוח חדש
שחזור סיסמא
משתמש חדש - נא הרשם
לאחר הרישום תשלח אליכם הסיסמא למייל שהזנתם.
*שדות חובה
לחצו כאן לחזרה להתחברות
שיחזור סיסמא
לאחר הזנת כתובת המייל ישלח אליכם לינק לשיחזור סיסמא
לחצו כאן לחזרה להתחברות